ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


לביבות בריאות לחנוכה א-לה האיורוודה/ יעל פרל בקר

 

לביבות בריאות לחנוכה

מאת: יעל פרל בקר, מטפלת איורוודית, בוגרת המגמה לאיורוודה במכללת רידמן, טל' 0528448161

היום לשמחתנו המודעות לבריאות הולכת וגדלה והרבה אנשים מנסים למצוא תחליפים טעימים למאכלים שכולנו אוהבים. למשל, חג החנוכה בפתח ואני ממש חרדה לקראת המפגשים המשפחתיים עם לביבות נפלאות שהשמן ניגר מהן ביד רחבה ו"יציקות הבטון" של הסופגניות שהריח שלהן מעלה רוק בפה. אבל מה לעשות שהבטן לפעמים משלמת על התענוגות האלה מחיר יקר...לביבות בריאות לחנוכה א-לה האיורוודה/ יעל פרל בקר

חנוכה חל בחורף (השנה החורף עוד בושש לבוא...) ולפי האיורוודה החורף זו עונה שבה העיכול יותר חזק ואפשר לאכול מאכלים קצת יותר כבדים ושמנוניים אבל כמובן במידה הנכונה. אם צורכים מאכלים קשים ומכבידים מדי על מערכת העיכול, המזון לא יעבור עיכול נאות ויצטברו רעלים בגוף שבאיורוודה מכנים אותם בשם "אמה" או מזון בלתי מעוכל. האמה הזו שנשארת במערכת העיכול עוברת אחר כך לדם ואיתו זורמת לכל חלקי הגוף ומתיישבת במקומות רגישים (כל אדם לפי נקודות התורפה שלו) ועלולה לגרום לאי סדרים או למחלות.

פעמים רבות באים לעזרתנו תבלינים שונים שעוזרים לחזק את העיכול, אלה תבלינים מעט חריפים, מחממים, חלקם מפיגים גזים והם עוזרים לאלה שהעיכול שלהם אינו חזק במיוחד.

לדוגמא: כמון, פלפל שחור, ג'ינג'ר, כורכום, קינמון ועוד. אז מי שאוהב (ומי שלא- כדאי שילמד לאהוב) מוזמן להוסיף מהתבלינים האלה עם כל הלב. (ושוב, לא להגזים, כי לא כל אחד יכול להסתדר עם תבלינים חריפים).

אך בכל זאת יש אפשרויות נוספות להכין מאכלים מגוונים ולא פחות טעימים, צריך רק להשאיר ראש פתוח. כשאני מארחת בחנוכה אני נוהגת להגיש 4 סוגי לביבות: לביבות תפוחי אדמה, בטטה, קישואים ותפוחי עץ. כולן אפויות בתנור ומלבד השימון של התבנית אינן מכילות שמן כלל.

המתכון שאגיש כאן הוא של לביבות קישואים כי הוא קל גם להכנה וגם לעיכול והוא יכול לשמש כמתכון בסיס ללביבות שונות ומגוונות כיד הדמיון הטובה.

לביבות קישואים

1/2 ק"ג קישואים (לא קלופים אך רחוצים היטב ומגורדים על פומפייה בינונית).

1 בצל בינוני קצוץ דק (יכול להיות סגול, לבן, רגיל או בצל ירוק).

2 ביצים אורגניות.

4 כפות קמח חומוס (אפשר להשיג בבתי טבע) ואולי קצת יותר.

חצי או רבע צרור שמיר קצוץ דק (לפי כמה שאוהבים).

כפית מלח.

1/4 כפית פלפל שחור גרוס טרי.

1 כפית כמון טחון.

הכנה:

את הקישואים המגורדים מניחים בקערה עם המלח ונותנים להם לנוח לכמה דקות עד שהם מתחילים להפריש נוזלים. סוחטים היטב את הקישואים (בשתי הידיים) ומעבירים לקערה יבשה. (אגב, את מי הקישואים אפשר לשמור להכנות של מרקים, רטבים ואפילו אורז כלומר, אם מבשלים אורז אפשר להחליף חלק מכמות המים במי הקישואים (לזכור רק שהם מכילים מעט מלח).

לתוך הקערה עם הקישואים הסחוטים מוסיפים את כל החומרים ומערבבים היטב (הכי כיף זה ללוש בידיים), יוצרים לביבות ומניחים על תבנית משומנת.

הערות:

למי שממש לא רוצה אפילו טיפת שמן אפשר להניח על התבנית נייר אפייה ואז אין צורך לשמן.

אם לא אוהבים שמיר אפשר לשים כוסברה, פטרוזיליה או כל ירק אחר או בכלל לא.

מלח, קשה לומר בדיוק כי זה לפי הטעם.

קמח חומוס הוא נהדר, אמנם מעט כבד לעיכול אז מי שרגיש יכול להוסיף ללביבות כפית של זרעי קימל או זרעי כמון (במקום אבקת כמון). לפי האיורוודה החומוס מקרר מעט באיכותו לכן טוב לאנשים שסובלים מצרבות ומאולקוס ולמי שלא, כדאי להוסיף לו מעט תבלינים מחממים כמו פלפל שחור, כמון וכו' כדי שיהיה יותר קל לעכל אותו. באיורוודה משתמשים בקמח חומוס גם לקוסמטיקה ואפילו לרחצה במקום סבון כי הוא לא מייבש את העור.

למי שאוהב קצת חריף, אפשר לקצוץ מעט פלפל ירוק חריף או צ'ילי אדום.

אפשר לאפות את הלביבות גם בתבנית של מאפינס ואז יש מעין עוגות קטנות רכות ונימוחות.

מהמתכון הזה אפשר לצאת לכל ירק בתערובות שונות. למשל לביבות תפוחי עץ, מבחינת הכמויות, הגירוד על הפומפייה והסחיטה אותו הדבר. הביצים כנ"ל. במקום קמח חומוס הייתי מוסיפה פתיתים דקים של נבט חיטה (להשיג בבתי הטבע). לא הייתי מוסיפה סוכר, ולמי שצריך יותר מתוק אפשר להשתמש בתפוחי עץ מזן זהוב שהם יותר מתוקים מטבעם. אני משתמשת בתפוחים הירוקים החמצמצים מזן סמיט. מבחינת התבלינים אפשר להוסיף קינמון למי שאוהב ואפילו מעט הל טחון. אפשר לקצוץ גם בצל לתוך התפוחים כי כידוע בצל הופך להיות מתוק לאחר הבישול. אפשר להחליף נניח שתי כפות של נבט חיטה בשתי כפות של אגוזים טחונים או לקצוץ פנימה אגוזים.

ועם מה מגישים?

אני מכינה קערה של יוגורט מעורב עם עירית קצוצה, מעט כוסברה, זרעי כמון קלויים מעט (על מחבת יבשה ללא שמן), או אבקת כמון, מעט מלח, פלפל שחור. אבל אפשר להוסיף שוב לפי הטעם למשל נענע קצוצה או פטרוזיליה וכדומה.

בקערה אחרת אני מגישה רסק של תפוחים ואגסים שאני מכינה מהפירות האלה לאחר שבושלו.

אפשר להגיש גם צ'אטני הודי מעודן שמכינים מתערובת של קוקוס יבש טחון, הרבה כוסברה קצוצה, פלפל ירוק חריף קצוץ, מיץ לימון, מלח, ומעט סוכר (לא חובה).

אז שיהיה בתאבון!