ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


5 סיבות להוסיף מזון טבעי לשולחן חג הפסח

5 סיבות להוסיף מזון טבעי לשולחן חג הפסח הקרוב

 


פסח הוא חג ארוך. ההכנות המפרכות לליל הסדר משכיחות לעתים את העובדה שהחג עצמו נמתח על פני שבוע שלם. המשמעות היא ברורה: יותר ארוחות משפחתיות, מאכלים מסורתיים ובעיקר זמן לבשל. מהצד של הסועדים, הכיוון הוא ברור: מנגנוני הבקרה הקבועים עלולים להיחלש ולהותיר את העיניים מול שפע בלתי נגמר.


התוצאה, ברוב המקרים, קשה לעיכול, תרתי משמע. לפיכך, ההמלצה של מרבית התזונאים היא לצייד כל שולחן חג במזונות צמחוניים, שיהוו תחליף הולם ומזין לשלל המזונות המטוגנים שמוגשים לשולחן הפסח כמיטב המסורת. היתרונות לכך מובהקים, אבל למי ששכח הנה תזכורת מרעננת. 


כי זה מזין יותר – גם מי שלא מאמץ בקביעות תפריט צמחוני או טבעוני יוכל ליהנות משלל תבשילים הכוללים את אבות המזון שהשפעתם על הגוף היא ברורה. את אפקט בליסת הפחמימות והבשר כולם מכירים: הגוף מדמה תחושת שובע אבל משקיע את כל מרצו בעיכול רק כדי להרגיש שוב רעב בעוד כמה שעות, שלא לדבר על תחושת העייפות והעצלנות. אכילת סיבים תזונתיים, פירות וירקות, דגנים מלאים וקטניות יבטיחו תחושת שובע לאורך זמן, ובעיקר חיוניות. 

 

 

כי זה בריא יותר – כדי להרגיש בריאים וחזקים לא צריך להעמיס שומן או חלבון מן החי. למען האמת, מזונות בשריים עתירי שומן וחלבון מהווים מקור לעודף משקל ותחלואים רבים. מנגד, מזונות צמחוניים (לא לטעות, יש גם ג'אנק צמחוני) יעניקו לגוף את כל מה שהוא זקוק לו כמו ברזל, סידן וחלבונים טבעיים. 


כי זה זול יותר – וזה לא פחות מפנק. אין ספק שהגשה של חלק מתבשילי החג בפורמט צמחוני יוזילו את סל הקניות העמוס של הפסח. זה לא שצריך לוותר לגמרי על הסטייק או נתח הקצבים, אבל שילוב של תבשיל קישואים ממולאים ירקות או עדשים או קדרת ירקות מאודים על מצע קוסקוס, בהחלט יעשיר את השולחן ובעיקר ירענן את מערכת העיכול. 

 

 

כי זה פשוט יותר – איש לא מצפה מכם להגיש סלט ירקות לשולחן החג, אבל איך שלא תבשלו את זה, מאכלים בעלי מרכיב צמחוני דורשים פחות התעסקות מאשר מאכלי בשר או מאפים שדורשים הכנה, תפיחה, מילוי, לעתים למשך לילה שלם. 

 

 

כי זה מגוון יותר – בעיקר בגזרת הקינוחים. מי שמארח מספר גבוה של אורחים בחג ישמח לגלות את הגיוון הרב שמאפשרים מאכלים מן הצומח. את מקומן של העוגות המפונפנות ושלל המוסים והקצפות כדאי להחליף בקינוחי פירות או גלידות טבעיות שלא רק מפנקות את הלשון אלא גם דלות בשומנים. 


מחפשים השראה? קבלו מתכון לטאג'ין טבעוני מפנק במיוחד לשולחן החג


טאג'ין כחגיגה לשולחן
 
הטאג'ין הינו קדירת חרס בעלת מכסה חרוטי מיוחד ומרשים. הצורה המיוחדת של הטאג'ין מאפשרת לבשל בו עם מעט נוזלים ושומן, החרוט קולט את האדים היוצאים מהתבשיל ומחזיר אותם בחזרה, כך כל הטעמים והארומות נשארים נצורים בו.

רשימת התבשילים שמכינים בטאג'ין מסועפת ומגוונת. בישול בטאג'ין מאפיין מאכלים מסורתיים בהם מאכלים של מרוקו וטוניס. חלקם מבוססים על בשר וחלקם מבוססים על ירקות או על דגים. המשותף כמעט לכולם הוא שילוב של תבלינים עם טעם עמוק ודומיננטי לצד ירקות ופירות יבשים עדינים ונימוחים.
 
במתכון שלפניכם, נכין טאג'ין חגיגי אותו נגיש ונפתח בשולחן, תכולתו עשירה בסיבים תזונתיים שיקנו תחושת שובע לאורך זמן במקביל להאצת חילוף חומרים ולהסדרת קצב מטאבולי.

 

 
מרכיבים:
 
1/2  כוס שעורה שטופה היטב ומושרית כ- 4-8 שעות
1/2 כוס גריסי פנינה שטופים היטב ומושרים ל 4-8 שעות
1/2 כוס שעועית לוביה (שעועית עין שחורה) שטופה היטב ומושרית כ 4-8 שעות
1/2 כוס אורז פרא שחור שטוף היטב ומושרה כ 4-8 שעות
1/3  כוס שברי אגוזי מלך
2  כפות חמאת גהי (חמאת גהי היא השכבה האמצעית, המוזהבת בשלב זיקוק החמאה)
בטטה קטנה חתוכה לפרוסות בעובי ס"מ
1  סלק בינוני חתוך לפרוסות בעובי ס"מ
1 גזר קטן סגול/ לבן/ כתום חתוך לפרוסות בעובי ס"מ
1  בצל סגול גדול חתוך לפרוסות בעובי ס"מ
1  קישוא בינוני חתוך לפרוסות בעובי ס"מ
1/2 כוס ערמונים מקולפים
3  שיניי שום קצוצות
2 תמרים מג'הול קצוצים גס
כוס פטרוזיליה קצוצה
1/2  כפית קינמון טחון, 1/2 כפית פלפל אנגלי (בהר) טחון, 1/2 1 כפית מלח הימאליה, 1/2 כפית כורכום, 1/2 כפית פלפל שחור גרוס, 1/4 כפית סומק, קורט אגוז מוסקט.
2  כוסות מים רותחים (360 מ"ל)

 

אופן הכנה:

 

חממו תנור ל- 250 מעלות והורידו את הרשת הכי נמוך שניתן.
המיסו בקערה קטנה את חמאת הגהי, עם המים הרותחים, התמרים, השום וכל התבלינים, טעמו והוסיפו במידה וצריך.
שטחו וערבבו בצלחת הטאג'ין את השעורה, אורז הפרא, שעועית עין שחורה, גריסי הפנינה ואגוזי המלך.
סדרו את פרוסות הירקות מעל (הקפידו שישארו חורים קטנים, דרכם יעבור הרוטב).
מזגו בזהירות את הרוטב, עד לשולי צלחת הטאג'ין (אם נשאר רוטב, הוסיפו אותו בפעם אחת במהלך הבישול לאחר ספיחת נוזלים בטאג'ין).
פזרו את הפטרוזליה הקצוצה על הירקות.
בדקו בעדינות עם כף שהרוטב, התמרים והשום הגיעו גם לתחתית.
סגרו את הטאג'ין והכניסו לתנור לאפייה של 40 דקות על 250 מעלות (בדקו בזהירות שיש מספיק נוזלים בטאג'ין, אם לא זה הזמן להוסיף וכסו שוב).
לאחר מכן, המשיכו אפייה של שעה על 200 מעלות.
הטאג'ין מוכן. הגישו לשולחן עם המכסה והסירו אותו ברגע ההגשה.

 

רוצים ללמוד ולדעת עוד על המזונות שיהפכו אתכם בריאים יותר? הירשמו עכשיו ללימודי נטורופתיה. 

.