ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


מוצרי חלב בעונג רב- האמנם?! / ד"ר לוסי סלע .Ph.D

מאת: ד"ר לוסי סלע .Ph.D
 

מוצרי חלב בעונג רב- האמנם?! / דעל אף שחלב הוא מוצר מזון משובח המומלץ על ידי ארגוני הבריאות בעולם, צריכתו שנויה במחלוקת אשר מצליחה להסעיר את השיח התזונתי כבר שנים. מצדדי החלב טוענים שעושרו התזונתי (סידן, אשלגן, חלבון, מגנזיום וויטמינים שונים) נובע מן העובדה שהוא מכיל את כל אותם מרכיבים החיוניים ליונקים מרגע לידתם ועד שהם מסוגלים לעכל מזון מוצק המתאים להם.

העמודים מנגד טוענים כי צריכת החלב ומוצריו איננה מומלצת כלל וזאת מסיבות רבות ומגוונות שיימנו בהמשך. חשוב מאוד לציין כי נייר עמדה שהוצג על ידי אוניברסיטת הרווארד ופורסם בעיתון היוקרתי (JAMA 2013) קובע חד משמעית שהחסרונות של צריכת החלב עולים על היתרונות וכי ניתן להשיג את המרכיבים התזונתיים המשובחים שלו ממקורות אחרים. אז למה בעצם לא כדאי לנו לצרוך חלב ומוצריו?


1. חלב קשה לעיכול  -
אנשים רבים סובלים מבעיות בעיכול עקב אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז). הדבר מתבטא בכאבי בטן, בגזים, ובתחושת נפיחות אשר נעלמים בן רגע- כאשר מוציאים את החלב מהתפריט. הנתון המדהים הוא כי מדובר בקרוב ל75% מאוכלוסיית העולם אשר לוקים בתסמונת זו עקב אי פעילות של האנזים לקטאז האחראי על פירוק הלקטוז. בראייה אבולציונית מסתבר שבני האדם החלו לצרוך חלב לפני כ-6000-8000 שנה. אמנם לנו זה נשמע הרבה זמן, אבל בראי ההיסטוריה נחשב פרק זמן כזה ל"הרף עין", ולכן מרבית אוכלוסיית העולם עדיין איננה מסוגלת לעכלו.

 

2. חלב מעורר תגובות אלרגיות
חלבון החלב (קזאין) מעורר אצל חלק נכבד מהאוכלוסייה תגובות אלרגיות הבאות לידי ביטוי בהפרעות במערכת הנשימה, אסטמה, ליחה מוגברת, כאבי ראש, פריחות על גבי העור, ועוד. יש המקשרים בין העלייה בשכיחות התקפי האסטמה בילדים לבין צריכת החלב המוגברת של העשורים האחרונים.

 

3. חלב אינו תורם להעלאת צפיפות העצם
למרות הדעה הרווחת שחלב מגן על בריאות העצם ותורם להעלאת צפיפותה, נמצא במחקרים אפידמיולוגיים כי מחלת האוסטיאופורוזיס (ירידה בצפיפות עצם כתוצאה מבריחת סידן) נפוצה יותר במדינות שבהן צריכת החלב גבוהה. לעומת זאת במדינות שבהן צריכת החלב נמוכה שיעורי האוסטיאופורוזיס נמוכים.

 

4. נמצא קשר בין צריכת חלב לסוגים מסוימים של סרטן
היות ובתעשיית החלב נמצאת הפרה כל חייה במסלול מוכתב מראש של הזרעה-המלטה-חליבה, היא מוזרעת באופן מלאכותי כדי להגביר את תפוקת החלב שלה. מחקרים שונים מצאו קשר בין צריכת חלב ומוצריו לבין תחלואה בסרטן תלוי הורמונים, כגון סרטן השד והשחלות בנשים וסרטן הערמונית בגברים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהחלב מכיל הורמונים אנבוליים (תורמים לבנייה) החיוניים להתפתחות המהירה של העגל בשלבי חייו העיקריים, והורמוני מין. אלו גם אלו עלולים לעודד התפתחות תאים סרטניים.

 

5. חלב מעודד התפרצות אקנה
החלב גורם לייצור עודפי שומן אשר סותמים את נקבוביות העור מה שמהווה קרקע פורה לחיידקים ומצע מושלם להיווצרות אקנה ודלקות שונות בעור. מחקרים הראו כי בני נוער שצרכו מוצרי חלב רבים היו מועדים יותר להתפרצות אקנה בעוד שהסרת מוצרי החלב מהתפריט שיפרה את מצב עורם משמעותית.

 

6. חלב תורם להתפתחות סוכרת
אינסולין הוא הורמון אנאבולי (תורם לבנייה) הדרוש להתפתחותו המהירה של העגל. צריכת החלב גורמת לעלייה ברמת האינסולין גם אצל בני האדם, אלא שעלייה זו איננה באמת דרושה לנו והיא עלולה במשך הזמן להפוך לעמידות לאינסולין, מה שיכול להתפתח לסוכרת מסוג 2.

 


7. חלב גורם לעלייה בדלקתיות בגוף
בעבר הייתה הפרה ניזונה מן העשב ומכל אשר רעתה באחו.  כיום בתעשיית החלב מואבסת הפרה בתערובות מוכנות המכילות בין היתר אומגה 6- מדובר בחומצת שומן חיונית התורמת לעליית מדד הדלקתיות בגוף.

 


8. תעשיית החלב צער בעלי חיים
הפרות בתעשיית החלב אינן רועות חופשי באחו ומגדלות את עגליהן. הן מרוכזות במכלאות צפופות, מאובסות במזון מעובד ועוברות במהלך חייהן תהליכים בלתי פוסקים של הזרעות, המלטות וחליבות. 

 

9. תעשיית החלב מאיצה את התחממות כדור הארץ
לצריכת החלב המוגברת יש גם מחיר סביבתי גבוה. בקיבת הפרה מיוצר גז מתאן אשר נפלט לאוויר ותורם להיווצרות אפקט החממה המאיים על איכות חיינו. בניו זילנד למשל מטילה הממשלה מס על גידול בהמות כדי למצוא פתרון לצמצום התופעה.


המחברת: ד"ר לוסי סלע .Ph.D מהנדסת מזון, נטורופתית, מטפלת ברפואה סינית והומאופתיה קלאסית.