בית הספר לרפואה סיניתביה"ס לרפואה טבעיתלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתביה"ס לתרפיות מגעחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעים
לימודי אימון הוליסטי | קואצ'ינגקורסי הכשרה והסמכה מקצועית
ליווי וטיפול הוליסטי לילדיםלוח אירועים שנתי

גם לכם זה מרגיש נכון? השאירו פרטיכם כאן 

 

שלחו פנייתכם אלינו

המלח וחשיבותו לבריאות/ מאת יגאל קוטין

המלח וחשיבותו לבריאות
מאת יגאל קוטין ראש מגמת איורוודה

 

מלח הינו אחד ממוצרי המזון שיש לגביו חילוקי דעות רבים וחוסר הבנה. במערב התעמולה כנגד צריכת מלח ממשיכה ובעצם זאת שגיאה תזונתית – בריאותית אשר מביאה לחוסר איזון בגוף. גופנו דורש מלח טוב לבריאותנו!  מלח הינו חיוני לבריאות.

מלח הינו מוצר חיוני לבריאותנו! למרות הפרסומים הרבים כנגד צריכה מרובה של מלח, מחקרים מראים כיום כי ירידה בצריכה של מלח אינה נקשרת לעלייה בתוחלת החיים או לירידה בתחלואה של יתר לחץ דם. לעומת זאת מראים מחקרים כי תרבויות אשר צורכות תפריט אשר עשיר בכמויות מלח גדולות כמו במטבח היפני, אינן חולות ביתר לחץ דם יותר מאשר תרבויות אחרות.

מרבית האנשים אינם מודעים לחשיבות אשר בצריכת מלח ובעיקר אינם מודעים לאיכות המלח ולמשמעות הגדולה שיש לצריכה של מלח באיכות טובה.
צריכת מלח שולחני בעולם המערבי הינה מגפה. האדם הממוצע צורך כ- 8 גרם ליום. רוב המלח (כ - 80%) מגיע דווקא ממזונות מתועשים, משומרים, ממזון מהיר ומוכן מראש, מרטבים מוכנים ועוד. דבר נוסף שחשוב לציין הוא התרגלות חוש הטעם למזון מלוח שהיא בעצם סוג של התמכרות למלח שבה כל מזון אחר ללא כמות נכבדת של מלח טעמו תפל.

מלח ונתרן הינו מינרל חשוב ביותר לבריאותנו, המלח הינו מרכיב חשוב בפלסמת הדם, בנוזלי הלימפה ובנוזל החוץ תאי. המלח עוזר למלחים אחרים ולחומרי הזנה להיכנס ולצאת מהתאים אל הנוזל החוץ תאי ולדם, חיוני לאיזון לחץ דם, חיוני לתפקוד תאי המוח ובעיקר לזיכרון לטווח ארוך וחיוני לתפקוד תקין של מערכת העצבים והתקשורת לשרירים.

חוסר במלח (היפונתרמיה) הינו מצב מסוכן ולו השלכות רבות כמו בחילה, עייפות, חולשה, כאבי ראש, בלבול, חוסר איזון במערכת העצבים, בעיות במתן שתן, חולשת שרירים, דלדול רקמת העצם ועוד.

מחקרים רבים אשר ניסו להוכיח את הקשר בין צריכה מרובה של מלח ליתר לחץ דם נכשלו.
מטה אנליזה משנת 2011  AJH 2011: Conclusion: "Despite collating more event data than previous systematic reviews, there is still insufficient power to exclude clinically important effects of reduced dietary salt on mortality or cardiovascular disease morbidity."

מחקר נוסף:
NHANES II, Am J Med 2006: Conclusion: Lower sodium diets led to HIGHER mortality rates among those with cardiovascular disease, which "raised questions regarding the likelihood of a survival advantage accompanying a lower sodium diet."

ועוד אחד:
The Lancet March 14, 1998;351:781-785 - NHANES I, Lancet 1998: Conclusion: "These results do not support current recommendations for routine reduction of sodium consumption, nor do they justify advice to increase salt intake or to decrease its concentration in the diet."

וישנם עוד רבים כאלו...
אחת השאלות המעניינות הינה מדוע בכל זאת ארה"ב ממשיכה לדגול במדיניות הורדת המלח באצטלה של בריאות ואחת התשובות המרתקות לשאלה זו הינה הניסיון להוריד מסדר היום את הגורם המרכזי והאמתי ליתר לחץ דם והוא צריכה מוגברת של הסוכר המזוקק, הגלוקוז אשר נחשב גידול כלכלי ביותר (בצורת תירס אשר משמש ליצירה של סירופ תירס). אך זהו נושא למאמר אחר... ואפשר להעמיק יותר במאמרו של גרי טאובס -  "The (Political) Science of Salt"

רוב צרכני המלח משתמשים במלח שולחני רגיל. מלח זה הינו נטול כל ערך בריאותי! המלח השולחני עבר תהליכים כימיים רבים בכדי לנקות אותו, להלבין אותו להפוך אותו ליבש  ובעיקר כדי שיהיה בצורתו הנוחה לשימוש כפי שהוא כיום. מלח זה הינו רחוק מלהיות מלח טבעי והוא מזיק לבריאות!

בתהליך בו נוצר מלח שולחני רגיל, ישנו שימוש רב בחומרים כימיים. חומרים אלו מטרתם להפוך את המלח הרטוב שצבעו אינו לבן למתאים ונוח לשימוש... חלקם נשארים במלח גם כאשר הוא על המדף בחנות (קלציום קרבונט, מגנזיום קרבונט, אלומיניום הידרוקסי). מלח זה מנוקה מכל המינרלים הטבעיים שבו, מיובש, מולבן ונשאר בו  כ- 98.5% נתרן וכלור!
בתהליך התעשייתי של הפרדת הנתרן והכלור מן המלח הטבעי נדרשים מים רבים וחומרים תעשייתיים רבים, על כן לאחר העיבוד של המלח נשארים החלקיקים במלח בצורה קשת תמס בגוף, כזו שדורשת אנרגיה רבה לפירוק ולשימוש במינרלים אשר נשארו.

צריכה מוגברת של מלח שולחני תגרום ל"גניבת" נתרן ממלחי המרה, ליצירה של אבנים בכיס המרה ולשיבוש האיזון במלחי המרה. שיבוש זה באיכות מלחי המרה יביא לבעיות עיכול רבות, לעלייה ברמות הכולסטרול והשומנים בגוף ולעודף חומציות ברקמות. עודף חומציות הוא מצב הרסני הגורם לחמצון ולהרס של רקמות, להתגבשות מינרלים בכליות וליצירת אבנים, לעליה בלחץ דם, לדלדול רקמת העצם ועוד. שימוש במלח שולחני הוא שיגרום לעלייה בלחץ דם!

ישנן אלטרנטיבות בריאות יותר כמו מלח ים אטלנטי (אשר צבעו אפור ולו מרקם לח) או מלח סלעים.

מלח הימליה או מלח סלעים ( saindhava lavana), הינו ללא ספק המלח העשיר ביותר על מדף המזון. מלח זה מקורו בהרי ההימליה אשר בהודו ובנפאל וראשיתו בים הקדמון. מלח זה צבעו ורדרד עדין ומגיע טחון דק או גושי ואפשר למוצאו בכל חנות טבע כיום.
מלח זה אשר לו צבע ורדרד,  מכיל כ- 85% נתרן כלורי והשאר הם 84 המלחים. מלחים אלו נמצאים בצורה קולודיאלית (בצורתם היונית, הלא מגובשת) ועל כן ספיגתם קלה ביותר. בין המלחים הללו אשר כמותם גבוהה נכללים: מגנזיום, סידן, אשלגן, מנגן, נתרן , יוד ועוד.

יתרונותיו של מלח הימליה:
מאזן את משק המים והמלחים בגוף, גורם לאיבוד מועט יותר של נוזלים
מקדם בסיסיות בגוף
מאזן רמות סוכר
משפר את העיכול והספיגה
מונע התכווצות שרירים, מאזן את ההולכה החשמלית בגוף
מסייע לחיזוק עצם
מסייע לשינה טובה
יחד עם מים הוא הכרחי לייצוב לחץ דם מאוזן
הכרחי לייצור מלחי מרה ולעיכול תקין
הכרחי לפעילות מוחית תקינה ולפעילות תקינה של מערכת העצבים

מלח באיורוודה
האיורוודה מדגישה את השימוש בששת הטעמים ומנחה אותנו להשתמש בתבונה בכולם. שימוש מושכל כזה יביא לאיזון הגוף!

הטעם המלוח הנו טעם חשוב ביותר. הוא מורכב מניגודים ומכאן חשיבותו. מלח מורכב מאלמנט האש ועל כן נחשב כחומר המזרז עיכול וחילוף חומרים, מזרז תנועה וזרימה בגוף, "פותח" ומחמם. המלח מורכב מאלמנט המים על כן נחשב מזין, מרכך רקמות, מרגיע, מלחלח רקמות.

צ'ארקה באוגדן הרפואי המרכזי באיורוודה "צ'ארקה סמהיטה" מתאר את המלח ואת איכויותיו (Ca.Suthrasthana, ch.26,v.43)
מלח בסנסקריט "לאבנה", בשימוש מתון יאזן את יסודות האוויר והמרחב (ואטה) אך יעלה את המים ואת האש (פיטה) בשימוש מופרז. בשל גורם המים שלו, המלח משמש כלקסטיבי (וירצ'ניה - מרכך יציאות) וכדיורטי (מוטרלה - משתן), כמלחלח רקמות (קלדאנו) ובעיקר את רקמת המעיים, מרכך את הרקמות, מייצב, מביא לאיזון מצב הרוח ולאיזון פעילות עצבית, מביא לזיכרון טוב יותר ובעיקר זיכרון לטווח ארוך, מסייע לשינה טובה, מביא לבסיסיות הגוף ומונע התכווצות שרירים.

הודות לגורם האש שבו, הוא מפחית עוויתות וכאבים במעי הגס, משפר את העיכול (דיפאנה ופאצ'אנה), ממריץ את פעילות מערכת העצבים ואת התקשורת העצבית, יביא לערנות ומרץ, יאזן הולכה חשמלית בגוף ויסייע בפעילות הכבד, ניקוי הרעלים, פתיחת ערוצים ועיכול (בהדנה, סרוטו סודהי). מלח יעזור לחומרי המזון להיספג ולהתפזר היטב בגוף (ויקאסי) .

כשצורכים אותו במתינות, הוא מעודד צמיחה ושומר על איזון האלקטרוליטים במים. המלח גורם להפרשת רוק, משפר את טעם המזון ומסייע לעיכול, לספיגה ולסילוק הפסולת מן הגוף. הטעם המלוח מוריד את האנרגיה מטה ונחשב כתרופה טובה לעצירות ולעיכול קלוקל (אגני מאנדיה – עיכול חלש), לקידום וסת ומחזור חודשי ולשיפור פעולת הכליות ומערכת השתן.
הטעם המלוח תומך בכליות, בלבלב ובטחול. כאשר ניתן במתינות מלח מחזק את הכליות אשר אמונות על הכוח של גופנו ומשפר את מערכת העיכול כולה!

המלוח הוא דיפנה - קרמינטיבי (משפר עיכול), ואנטי ספזמוטי (נוגד כיווץ), דיאפורטי (מייזע – מקדם זיעה), אקספקטורנט (מרכך ומפנה ליחה), ובכמות גדולה אמטי (מעורר הקאה).
המלוח מרגיע את ההכרה, מביא סיפוק לחושים, ביטחון, אומץ, התלהבות ועניין, יצירתיות ודמיון. המלוח שולט על מאזן המים בגוף ואחראי לפעולה תקינה של כליות.

צ'ארקה מתאר גם את האפקט של צריכה עודפת של מלח (Ca.Suthrasthana, ch.26,v.43).
 צריכה עודפת של מלח בתזונה עלולה לגרום להצטברות רעלים (אמה) ולעודף צמיגיות בגוף ובעיקר משפיע על רעילות ועל חומציות עודפת ברקמת הדם (ראקטה). עודף בצריכת מלח מזיק לעור. בעיות כגון תחושה של חום, עילפון, קמטים ויובש בעור, התקרחות, צמא ויובש ברקמות עלולות להיגרם עקב העדפת יתר של הטעם המלוח. המלח עלול לגרום לעצירת מים בגוף ולבצקת. אובדן שיער לא סדיר, כיבים, הפרעות דימום, פריחה בעור וחומציות יתר – כל אלה עלולים להיגרם עקב צריכת יתר של מלוח.

צ'ארקה מתאר חמישה סוגי מלחים עיקריים (Ca.Suthrasthana, ch 1,v.88) וביניהם מלח הסלעים (saindhava lavana) אשר נחשב הטוב ביותר.
מלח סלעים אינו מחמם כמו שאר המלחים, האנרגיה שלו היא מצננת (אנ אושנה) ופה טמונה איכותו מאחר והוא לא יעלה את איכות האש (פיטה) כמו שאר המלחים. מלח סלעים אינו נחשב ככבד על כן מתאים במידה גם לקאפה.

באיורוודה משמשים מלחים בכלל ומלח סלעים בפרט כחומר מרפא מרכזי. הן בתזונה כפריט מזון פונקציונאלי והן בהרבליזם האיורוודי (דרביה גונה) כחלק מפורמולות צמחיות מסורתיות רבות ללקיחה פנימית (הינגוושטאק, אשט לאבאנה, לבאנה בהסקאר ועוד) והן למריחה חיצונית בשמנים מסוימים (סיינדהבאדי טילאם).

האיורוודה גורסת כי הטעם חשוב לבריאות! על הארוחה להיות טעימה בכדי לספק את החושים ואת חוש הטעם החשוב. המלח, טוען צ'ארקה מוסיף טעם למזון.
הוסיפו טעם למזונכם, הוסיפו מלח איכותי למזון, במידה כמובן!

אנליזה כימית של החומרים במלח הימליה:
http://www.saltnews.com/chemical-analysis-natural-himalayan-pink-salt

וטיפ הקשור למלח - אמבט לניקוי רעלים
חומרים:
450 גרם מלח סלעים או מלח אנגלי (אפסום, מגנזיום סולפט) לרכוש בכל  חנות טבע או בית מרקחת

הכנה:
1. המיסו את המלח באמבט מלא מים חמימים. אפשר להוסיף מעט שמנים אתריים (טפטוף של כ- 5-3 טיפות על המלח) היעילים לניקוי כמו: רוזמרין, ג'ינג'ר, לימון, קורנית, אורן, מנטה ועוד.
לפני הכניסה לאמבט, שפשפו את הגוף עם ספוג גס (ליפה) בתנועת הברשה ארוכות ונעימות, מקצות הגוף לעבר מרכז הגוף (לב).
הברשה זו תאפשר לאמבט ניקוי רעלים להיות עוצמתי ואפקטיבי יותר ע"י הורדה של כל תאי העור המתים והמרצת זרימת הלימפה.
2. שבו ונוחו באמבט כ- 15 דקות. דאגו לשתיית מים רבים לפני האמבט ולאחריו.
אופציה נוספת הינה לעשות אמבט זה לכפות הרגליים בלבד.
מלח אנגלי, מגנזיום סולפט, הינו מלח טבעי העשיר במגנזיום. המגנזיום גורם להרחבת כלי הדם והרפית השרירים. המגנזיום והגופרית מועילים לספיחת רעלים ומתכות אל מחוץ לתאים, להרפיית השרירים וכאבי שרירים, האמבט הנ"ל מרגיע מאד את הגוף ומועיל במצבי מיגרנה, בצקות ועוד.

לקריאה נוספת ומעמיקה:
http://godsblessing.com/SaltBook.pdf

כתב: יגאל קוטין, מטפל באיורוודה ונטורופתיה, הרבליסט קליני, מרכז מגמת האיורוודה במכללת רידמן ומרצה במגמת האיורוודה ומגמת הנטורופתיה. מתמחה בצמחי מרפא וניקוי הגוף מרעלים.

יגאל קוטין,  052-3237775  
igalkutin@gmail.com    www.ayurveda-heal.co.il

 

X

גם לכם זה מרגיש נכון? השאירו פרטיכם כאן 

שלח
x