ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


תזונת חורף/ נועה זיו

תזונת חורף
מאת נעה זיו- מטפלת ברפואה איורוודית ובתזונה סינית- מקרוביוטית בשיטת TEF


מהתבוננות בטבע ניתן להבחין בשינויים שחלים בעונות השנה. בחורף, עצים מסוימים משירים את עליהם, חלק מעולם החי נכנס למחילותיו, אחר נכנס לתרדמת עד בוא האביב וחלק נוסף, אינו יכול להתמודד עם תנאי מזג האוויר ולכן נודד למקומות חמים יותר. מאופן התנהלות הטבע ניתן ללמוד כיצד עלינו להישמר בתקופה זו ובכך להפחית תחלואות האופייניות לעונה. תנאי הסביבה הופכים לקיצוניים, החורף מערים קשיים על עולם החי ולכן ישנה חשיבות רבה להתנהגות האדם דווקא בעונה זו.

התנועה הטבעית של החורף הינה התכנסות המייצרת אנרגיה של חום. בחורף כשקר אנו מתכווצים ומתכרבלים על מנת לייצר חום ולשמור עליו.
כמות האור והטמפרטורה בחורף נמוכות יותר ולכן הגוף מתאמץ יותר כדי לשמור על החום הפנימי (אש החיים) בסנסקריט (הודית עתיקה) AGNI.
מושגים חשובים באיור וודה (רפואה שהתפתחה מהמסורת ההודית)
המושגים הבאים מסייעים להתאמת טיפול פרטני לאדם ולמצב בו הוא נתון. אתאר בפניכם את המושגים החשובים באיורוודה בפשטות, לצורך הבנה בסיסית.

AGNI -מכונה "האש הפנימית" או "אש העיכול". כולל את מערכת העיכול, המטבוליזם והטרנספורמציה. אחראי על יצירת אנרגיה והוצאת הפעולה לפועל, מייצג את אלמנט האש. כשהעיכול (AGNI) חלש, האוכל מתעכל לאט ולא כראוי, כתוצאה מכך נוצרים רעלים (AMA) מערכת החיסון ושאר תפקודי הגוף נחלשים, כך ייתכנו מחלות. סמנים אופייניים לעיכול (AGNI) חלש: גזים בעלי ריח, צואה שוקעת ובעלת ריח חזק, עצירות או יציאות מוגברות, צרבות, חיפוי לבן או צהוב על הלשון, ריח רע מהפה, תחושת חוסר נוחות בבטן ואפילו כאבי וסת לנשים.  באדם מאוזן, העיכול יתחזק בחורף ואף יהיה מסוגל לעכל את הלחות, הקור והכבדות המאפיינים עונה זו. איזון הגוף מתחיל באיזון ה- AGNI, אשר מושפע ישירות מהמזון ומהשתייה שאנו מכניסים לגוף, מאורח החיים שאנו מסגלים, מגיל כרונולוגי, מעונות השנה וכמובן מהדומיננטיות של היסודות בגופנו (אוויר, מרחב, אש, מים ואדמה).

חמשת היסודות
חמשת היסודות (חלל, אוויר, אש, מים ואדמה) קיימים בכל חומר בטבע וכמו כן בקרב כל אחד ואחת מאתנו, בנטיות הפסיכולוגיות שלנו ובמבנה הפיזיולוגי בגופנו. חלל- הוא ריק ומתאפיין בקלות שלו, חסר תנועה וצורה. זה אותו חלל שלו אנו זקוקים כדי לחיות, לנוע ולצמוח. החלל בגוף כולל את הפה, האף, מערכת העיכול, הנשימה, הבטן והחזה. מבחינה מנטאלית החלל אחראי על חירות, אהבה, חמלה, בדידות, ריקנות, חוסר יציבות, חרדה ופחד. אוויר- יבש, קל ונייד הוא נע בחלל. חסר צורה אך ניתן לחוש בו באמצעות חוש המגע שהוא משויך אליו.

האוויר מתבטא בתנועת השרירים, בפעימות הלב, בהתרחבות ובהתכווצות הריאות, בתנועת המעיים. מבחינה מנטאלית מעניק אושר, שמחה והתלהבות, פחד, חוסר ביטחון ועצבנות. אש- הינה חמה, יבשה, חדה. כאשר האוויר זז הוא יוצר חיכוך, היוצר חום או אש. מערכת השמש היא מקור האש של היקום, בגוף אלמנט האש מיוצג על ידי הטמפרטורה והמטבוליזם. האש פירושה אינטליגנציה, קשורה ליכולות קשב, תפיסה, הערכה, הבחנה והבנה. אחראית על כעס, שנאה, קנאה, ביקורתיות, שאפתנות ותחרותיות. מים- נוזל שתכונותיו הן כובד, רכות וקור. המים משויכים לחוש הטעם. המים נמצאים בגוף בצורה של פלסמה, רוק, הפרשות, נוזלי המח, חוט השדרה, שתן וזיעה. מים מסמלים שביעות רצון, אהבה, חמלה. בעיות בריאות הקשורות למים הן בצקות, צימאון, השמנת יתר. אדמה- היא כבדה, קשה, מחוספסת, מוצקה, דחוסה, איטית ומגושמת. מעניקה לגוף עוצמה וכוח מייצגת בגוף את העצמות, הסחוס, הציפורניים, השיניים, השיער ואת העור. אדמה מעוררת את תכונת הסלחנות והתמיכה, יוצרת רכושנות, רדיפת בצע, דיכאון.


שלושת הטיפוסים (DOSHA)
חמשת היסודות יוצרים תרכובת של שלוש אנרגיות בסיסיות: רוח וחלל יוצרים VATA, אש ומים יוצרים PITTA, מים ואדמה יוצרים  KAPHA. פירוש המילה "דושה" מסנסקריט (הודית עתיקה) הוא הנטייה לצאת מאיזון, שלושת ה"דושות" הינם שלושה מאפיינים פיזיולוגיים ונפשיים המלווים כל תהליך בחיים. שמותיהם- VATA המניע, PITTA המעכל, ו- KAPHA המחזיק בדברים יחדיו. הטיפול האיור וודי מטרתו לאתר את חוסר האיזון בגוף  (עודף או חוסר ב"דושה" מסוימת) ולהחזיר את הגוף לאיזון.

VATA-  אחראית על תנועה והיא מאופיינת בעיקר ביובש, קלות וקור, כלומר מזג אוויר קר ויבש יגביר את תופעת ה- VATA.  עודף VATA  יגרום למאפיינים אלה להתגבר (לדוגמא: העור יהפוך ליבש). המאפיינים אדם בעל עודף VATA הם: התלהבות, נשימה, תנועה, מאמץ, הנעה, מהירות, סילוק פסולת מהגוף. החושים הדומיננטיים הם חוש השמיעה וחוש המישוש. רגשות שמגבירים ומוגברים: חרדה, יצירתיות, חוסר יציבות ושינוי. חוסר איזון מסוג VATA יכול להתבטא בעצירות, נפיחות בבטן, כאב בעצמות, נדודי שינה, פחדים וחרדות.
PITTA- תחום האחריות העיקרי של PITTA הוא עיכול ויצירת אנרגיה (לא רק במערכת העיכול: בקיבה ובמעיים אלא גם בתהליכים מטבולים מחשבתיים ורגשיים). המאפיין הבולט הוא חום, אש, לחות (אך פחות מ KAPHA) וקלות (פחות מ VATA). תפקידים: ראייה, חום, עיכול, תיאבון, צמא, בוהק של העור, בינה. החוש הדומיננטי הוא: ראייה. רגשות שמגבירים ומוגברים: גאווה, כעס, מנהיגות, יהירות, פרפקציוניזם. אדם בעודף PITTA עלול להפוך לביקורתי במיוחד, כעוס ושואף לשלמות עלול לסבול מצרבות, משלשולים וממחלות עור.

KAPHA- אחראית על מבנה וסדר. היא זאת שבונה את המאסה של הגוף-נפש, היא האדמה והקרקע שכולנו זקוקים לה. אחראית על הזנה ויציבות. החושים הדומיננטיים: ריח וטעם. רגשות שמגבירים ומוגברים: היצמדות, יציבות, סיפוק ותקיעות. אנשי KAPHA בעודף יסבלו מעיכול איטי, בטלה, עודף הפרשות, כבדות, עור קר, קשיי נשימה, שיעול, שנת יתר וערפול. אנשים אלה עלולים לפתח סוכרת, השמנת יתר, בעיות כולסטרול, נטייה להתקררויות חוזרות ואלרגיות. חוסר ב-KAPHA  יתבטא בחוסר יציבות ובאי סדירות. מתאפיינת בכבדות, קור ולחות. תפקידיה: אחיזה, יציבות, כבדות, עוצמה, כוח, סבלנות, יכולת לסלוח וחמדנות.
החורף הינו הזמן הטוב ביותר לבנייה ולחיזוק מערכות הגוף. בחורף, אש העיכול (AGNI) חזקה יותר ופועלת ממש כפי שמערכות חימום ביתית פועלת: ככל שקר יותר יש להגביר את הטמפרטורה. ולכן, בחורף פעולת העיכול מתגברת ואנו נעשים רעבים יותר. הגוף מעכל את המזון בצורה טובה יותר וכתוצאה מכך גם הגוף מוזן טוב יותר. העונות האחרות בשנה מתאימות יותר לטיפול "שודהנה" (ניקוי רעלים).

שמירה על אורח חיים נכון בחורף
• שינה מוקדמת והשכמה מאוחרת יותר בהשוואה לימות הקיץ. מומלץ לישון בין עשר בלילה ועד שבע בבוקר, אך לא יאוחר מחצות.

• מומלץ ללבוש בגדים חמים ולשמור על חום הגוף, בעיקר בכפות הרגליים, בטן, גב תחתון (באזור הכליות), אוזניים, ראש ומפרקים.

• הימנעות מפעילות גופנית מאומצת הגורמת להזעה ולקירור הגוף, מאידך פעילות גופנית מאוזנת יעילה מאוד ושומרת על החום הרצוי.

• הימנעות מפעולות ניקוי וריקון יזומות כגון חוקנים וכדומה, למעט מצבים אקוטיים והכרחיים וגם זאת, רק בליווי מטפל מוסמך.

תזונת חורף
טמפרטורת מערכת העיכול מגיעה לכ- 40 מעלות, מכאן החשיבות הרבה בצריכת מזון חם. תהליך העיכול הינו פעולה אינטנסיבית ואין סיבה שנקשה ונכביד עליו גם לצורך חימום המזון. אכילת מזון חם מאפשרת עיכול טוב ומונעת בזבוז אנרגיות מיותרות.

מלבד החשיבות שיש לטמפרטורת המזון ישנה חשיבות גם לאיכות המזון. יש לאכול מזון מחמם הסותר את הקור והלחות האופייניים לעונה. שורש פטרוזיליה, לדוגמא, מבשיל למאכל בימי החורף, בהיותו גדל באדמה הוא חסין לקור, עשיר בוויטמינים ובמינרלים ודל בנוזלים ביחס לירקות אחרים. השפעת הירק על הגוף הינה מחממת, מועילה במילוי מאגרי אנרגיה (כאמור, פעולה חשובה לעונה זו). בנוסף מונעת הצטברות של לחות בגוף ולכן ירק זה מתאים לעונה הקרה והגשומה.

דגנים הם מרכיב מזון עיקרי בתרבויות רבות. צריכה יומית קבועה שלהם תספק תחושת שובע, תזין את מערכת העצבים ותמנע השתוקקויות למזון הכולל סוכרים פשוטים. רוב העולם המערבי אינו מכיר את הדגנים בצורתם הבסיסית אלא רק כמוצרים מעובדים (לחם, פסטות וכד'). יש חשיבות רבה לשימוש בדגנים בצורתם הגולמית- המהווים את הפחמימות  המלאות וככאלה הן עשירות בוויטמינים מקבוצת B, בחומצה פולית, בסיבים תזונתיים ובעמילן.

כוסמת- מחממת מאוד ומייבשת ולכן מתאימה בחורף בעיקר לטיפוסי KAPHA. הכוסמת יוצרת תנועה בגוף ומפחיתה כבדות, היא אינה מומלצת לטיפוסי VATA ו- PITTA ומתאימה לאנשים כבדים, לאנשים הסובלים מלחות (הזעת יתר, ליחה במערכת הנשימה וכו'), לאנשים הסובלים מהשמנת יתר ולאלה הסובלים מקור.

דוחן- מייבש מאוד ומחמם באופן יחסי, אך יכול להתאים גם לאנשים הסובלים מלחות ומחום (PITTA). לאנשים הסובלים מקור ומלחות (KAPHA), עדיף לקלות את הדגן על-מנת להעצים את אפקט החימום. דגן זה, בכל צורה שהיא, אינו מתאים לטיפוסי VATA.  דוחן מתאים במצבים של דלקת ריאות, התקררות, הפלות חוזרות, הוא יעיל גם במצבים של צניחת איברים וגידולים מסוימים.

שיבולת שועל- מחממת, מלחלחת, מעודדת עלייה במשקל ומחזקת. מתאימה במיוחד לטיפוסי VATTA, אנשים יבשים, רזים, הסובלים מקור, מעצירויות ומחוסר שקט. מתאימה גם לטיפוסי PITTA בכמות קטנה ובשימוש באופן מדולל, כגון דייסות.

אורז עגול מלא או בסמטי מלא-  הוא  חמים באיכותו, יעיל  במצבים של פגיעה במערכת העיכול, נוגד רעילות (מחלות סרטניות, כימותרפיה), בעל איכות מעט מלחלחת. טיפוסי KAPHA יכולים לקלות את האורז לפני הבישול כדי שהאורז יגרום לייבוש הגוף. טיפוסי VATA יכולים להשרות את האורז בכדי להעצים את האיכות המלחלחת. דגן זה מתאים לכל הטיפוסים לכל שלושת ה"דושות".

ירקות
עולם הצומח גם הוא מתכווץ בחורף והאנרגיה מתרכזת מתחת לפני האדמה, לכן ירקות שורש הם המתאימים ביותר לחורף, הם קשים, מרוכזים ומלאי אנרגיה.
מומלץ לצרוך את ירקות החורף הבאים: גזר, שורש סלרי, שורש פטרוזיליה, דייקון, צנון, בצל, כרישה, שום, לפת, סלק, דלעת, בטטה, כרובית, כרוב, ברוקולי וקולרבי (הירקות האחרונים שהוזכרו אמנם נחשבים לירקות אביביים, אך מתאימים גם הם לחורף הישראלי).

קטניות
צריכת קטניות בכמות קטנה בכל יום מומלצת בחורף. הקטניות מיבשות מאוד ורובן מקררות ולכן הן פחות מומלצות לאנשי VATA ויעילות בכמות קטנה לאנשי KAPHA ו- PITTA. הקטניות המומלצות בחורף הן  אורד- דל שאיכותה מחממת, ויעילה גם לאנשי VATA. לאורד-דל חשיבות רבה בפריון אצל שני המינים ולכן באיורוודה ממליצים להגביר את צריכתה לפני שלב הפריון בעיקר בשילוב אורז וגהי (חמאה מזוקקת). קטנייה נוספת היא שעועית האזוקי שעשירה בחלבון, מטהרת, מניעה את הדם, ומחזקת לב. שעועית אזוקי נפוצה ברפואה הסינית בעיקר להזנת כליות וברפואה המקרוביוטית מיועדת לטיפול נרחב, כגון טפילים במערכת העיכול. זוהי קטנייה מקררת, משתנת ומייבשת ולכן יש לצרוך ממנה מעט ועל טיפוסי VATA בחוסר איזון להימנע בכלל מאכילתה.

אופן השימוש בקטניות חשוב מאוד. יש לשטוף ולהשרות במים למספר שעות (רצוי להחליף את המים), יש לבשל את הקטנייה היטב (רצוי בסיר לחץ או בישול ארוך בסיר כבד) עם תבלינים מחממים וקרמינטיביים (סופחי גזים) כגון: בצל, שום, הינג, כמון, פלפל שחור ומלח (יש להוסיף את המלח רק בסוף הבישול כאשר הקטניות כבר רכות), יש להמשיך לבשל עם המלח עד שיתמזג בתבשיל (מלח שאינו מבושל פוגע במפרקים), בסוף הבישול יש להוסיף גם שמן מאיכות טובה זאת כדי לנטרל האיכות המייבשת של הקטניות.

בשר
הבשרים שמפורטים להלן הם מחממים והמתאימים יותר לימות החורף: בשר כבש, בשר אדום, חלקים פנימיים, דגים אדומים (טונה ופורל).
הבשר הינו מרכיב מזון חשוב, אך אינו עיקרי ולכן יש לצורכו בכמות קטנה, כאשר הוא מבושל היטב.

 שמנים, זרעים ואגוזים
מרכיב מזון חשוב מאוד. מסייע בעיקר בבניית מערכת העצבים, בייצור הורמונים ובחיזוק העצמות. באיורוודה מייחסים לו תכונות חיזוק, הזנה וחום. יש לצרוך מהם מעט יותר בחורף.
הם עשירים בחלבון, בשומן, במינרלים, בוויטמין E, באשלגן, בסידן, בנתרן ובנוגדי חמצון- אומגה 3 ולכן הם חשובים למוח ולמערכת העצבים. מונעים מחלות אלצהיימר, סרטן, מחלות לב ושבץ מוחי.


חשוב מאוד לצרוך אגוזים מאיכות טובה ואין לצרוך אגוזים ישנים, מכיוון שהשמן שבהם מתחמצן והופך למסוכן. יש לשמור אגוזים וזרעים במקרר או במקפיא. מומלץ על שימוש בשמן שיוצר בכבישה קרה בלבד, בעל רמת חומציות נמוכה (0.8% ואף פחות) יש לשמור שמנים במקום יבש וקריר, עד שנתיים.

זרעי שומשום ושמן שומשום הם המחממים והלחים ביותר ולכן מסייעים בעיכול הקטניות. בשל החום והלחות הרבה שמאפיינת אותם הם מתאימים לטיפוסי KAPHA ו- VATA ופחות לאנשי PITTA. את הטחינה מומלץ לדלל במים ולתבל אותה, זאת כדי להפחית מהשומניות שלה ולהקל על עיכולה. ניתן להשתמש בשומשום שחור או שומשום מלא. באיורוודה ובמקרוביוטיקה (רפואה שמקורה ביפן) יש חשיבות רבה דווקא לשימוש בשמן זה.
זרעי דלעת מכילים חלבון, ברזל, ויטמין B, אבץ וסידן. הם מונעים ומקלים על דלקות בגוף, יעילים בטיפול בבעיות של בלוטת הערמונית ובתולעי מעיים. את זרעי דלעת רצוי לאכול כמו שהם מבלי לקלותם או להשרותם במים. מתאימים לכל שלושת ה"דושות".

זרעי פשתן עשירים באומגה 3 ולכן מונעים מחלות כגון סרטן, כולסטרול וחשובים בייצוב רמות סוכר בדם. להלן הדרכים לשימוש בזרעי פשתן: האחת- טחינת הזרעים ופיזורם על המזון (הטחינה חייבת להיות סמוכה לשימוש). מתאימים מאוד לטיפוסי KAPHA ו- PITTA, עשירים בסיבים תזונתיים ויעילים במיצוק הצואה. הדרך השנייה- השריית הזרעים במים לכמה שעות, גורמת להם להפריש חומר ג'לטיני העוזר לריכוך המעיים ולמניעת עצירויות. דרך זו יעילה במיוחד לטיפוסי VATA.

אגוזי מלך יעילים למחלות לב ולהורדת כולסטרול. הם מזינים ומחזקים את המוח ואת הכליות. יש להשרותם במים בשלמותם (האגוז עם קליפתו) ואז לפצחם.

שקדים הם הטובים ביותר לחיזוק ולהזנת הגוף. ביוגה נחשב השקד למזון "סאטווי" (טהור). רצוי להשרותו במים ולקלף את הקליפה, לפי האיורוודה הקליפה נחשבת כקשה לעיכול. יעילה בעיקר לטיפוסי PITTA ו- VATA ופחות לטיפוסי KAPHA זאת בשל איכותם המקררת.
בוטנים מזינים, עשירים בברזל, חלבון, אבץ, חומצה פולית ולכן יעילים במניעת מומים בעוברים. הם אינם מתאימים לאנשים עם בעיות כבד וכיס מרה. הם פחות מומלצים מבחינה איורוודית מכיוון שהם דביקים, כבדים וקשים לעיכול ולכן עלולים לגרום לתחושת ישנוניות, כבדות ועצלות. הם מגבירים רעלים (בסנסקריט AMA) וכן נחשבים למזון אלרגני (שעלול לגרום לתגובה אלרגית בגוף).

תבלינים מומלצים בחורף
הינג- ניתן להשיג בחנויות הודיות (לא לטיפוסי PITTA), כורכום (לא לטיפוסי VATTA), פלפל שחור, כמון, הל, ג'ינג'ר, קינמון, קארי, שום ויותר מלח עדיפות למלח סלעים (אדום) או מלח ים אמיתי (פחות ל- PITTA).

חליטה מחממת לחורף
מחממים בסיר 3 כוסות מים עם כף ג'ינג'ר טרי, 2 מקלות קינמון, 3 תרמילי הל פתוחים, 3 מסמרי ציפורן, 1 כפית אסטרגלוס ומעט זרעי שומר. ניתן לשים את התבלינים בתרמוס עם מים חמים ולהתנייד אתו במשך היום.
חליטה זו מחממת, משפרת את תפקוד מערכת החיסון ומערכת העיכול, מנקה רעלים ומשפרת תאבון.

המידע שמופיע בכתבה מיועד להבנת העקרונות לתזונה נכונה לפי רפואות מסורתיות ואינו משמש כתחליף לאבחון ולהתאמת תזונה באופן אישי על ידי מטפל מוסמך.