ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


אז איך מנביטים קטניות? / מאת הגר קינן


מאת הגר קינן, תזונאית ושפית

קראו כתבה מתוך "עכבר טבעי" - לאנצ' בוקס - רעיונות לארוחות צהריים בקופסה

 

אנו צבעוניים ומשמחים, קלים לעיכול ומאיתנו תקבלו מיצוי מקסימאלי של ויטמינים ומינראליים. מי אנחנו??? הנבטוטים!! אפשר לקנות אותם מוכנים בחנויות הטבע ובמרכולים אבל הכי כיף להנביט לבד בבית. זה פשוט, כייפי והכי חשוב בריא.

ראשית, נבדיל בין הנבט לנבטוט - ההבדל בין נבטים לנבטוטים הוא אורך הנבט ומספר העלים. נבטים קצרים בעלי עד שני עלים מכונים נבטוטים, וכשהם ארוכים הם נבטים.

הן הנבטים והן הנבטוטים עשירים באנרגיה זמינה, ויטמינים, מינראלים, חומצות אמינו, חלבונים, אנזימים ופיטו-כימיקלים אשר דרושים לצמיחתו של הנבט וכן לבריאותו של האדם.

 

אז למה בכלל להנביט?

אז איך מנביטים קטניות?? / מאת הגר קינן  בתהליך ההנבטה הופך העמילן (פחמימה) לנבט, ומתעכל בגוף ביתר קלות, יחסית לזרע שזמן העיכול שלו ארוך ונוטה להכביד על מערכת העיכול. כשהזרע הופך לנבט, הוויטמינים, המינרלים והאנזימים (חלבונים) שבו הופכים לזמינים יותר לגוף וזאת בגלל העלייה המשמעותית בכמות האנזימים מפרקי חלבון, פחמימות ושומנים ועל כן מזרזי ומקלי עיכול.

כמות הוויטמינים שבזרע גדלה בהנבטה בעשרות עד מאות אחוזים. לדוגמה: אפונה יבשה אינה מכילה ויטמין C, אך בהנבטה בת 4 ימים מתקבלים  86 מ"ג ויטמין C ל-100 גר'. בחיטה מונבטת  מוכפל כמות ויטמין E פי שלושה, וחלק מוויטמיני B יוכפלו פי שישה.

כמות ויטמינים אופטימאלית תתקבל בדרך-כלל לאחר יומיים עד שישה ימים, תלוי בזרע ובדגן. ניתן להנביט כל דגן או קטניה בתנאי שהם שלמים ואינם קלופים.

את הנבטוטים ניתן לאכול כמות שהם ובכל מקרה גם אם מעדיפים לבשלם ההנבטה מקצרת את זמן הבישול/אידוי משמעותית וזה עוזר לשמור על הערכים התזונתיים של הדגן/קטניה.

ניתן להכין מהם קציצות ולביבות, להוסיפם לתבשילים מסורתיים כמו מג'דרה, לפזר על מאפים ולהוסיפם לסלטים ולעשות מהם עצמם סלט.


ישנן כמה שיטות להנבטה:
בכל מקרה כל הנבטה תתחיל בהשריית הדגן/הקטניה בהרבה מים. במידה וההשריה הדרושה היא למעלה מ 8 שעות נחליף את מי ההשריה מפעם לפעם.
למשל חומוס, אני אוהבת להשרות לפחות 12 שעות ולעיתים אף יותר.

שיטה ראשונה
מניחים על תבנית התנור או על מגש גדול מגבת לחה, מפזרים עליה את הזרעים לאחר ההשריה, מכסים במגבת לחה נוספת ומניחים לזמן לעשות את שלו. כשהמגבת העליונה יבשה מרטיבים אותה שוב, סוחטים ומכסים. פעמיים שלוש ביום בהתאם לטמפרטורה בבית.
 

שיטה שנייה
מניחים במסננת את הזרעים לאחר ההשריה, מניחים את המסננת בתוך קערה אטומה ומכסים במגבת יבשה ואטומה גם היא. הנבטוטים אוהבים חושך, המהדרין מנביטים בתוך התנור כשהוא פתוח מעט על מנת שייכנס חמצן.

את הנבטוטים יש לשטוף פעמיים שלוש ביום.
בשיטה זו ניתן אף להניח צלחת כבדה על המגבת המכסה את הזרעים אשר תפעיל מעט לחץ ותזרז את הנביטה של הנבטוטים. אבל למה למהר, אני שואלת?


שיטה שלישית, והאהובה עליי מכולן:
קונים בחנות טבע שקית הנבטה העשויה מהמפ טבעי. מכניסים לתוכה את הזרעים המסוננים ממי ההשריה, מרטיבים את השקית מבחוץ ותולים על הברז של הכיור. מרטיבים אותה פעם פעמיים ביום. האמינו לי, לשקית הזאת יש מאה אחוזי הצלחה אפילו עם הקטניות הקשות ביותר להנבטה, כמו חומוס או שעועית הלבנה.


השקית נותנת את התנאים המקסימאליים הדרושים להנבטה מוצלחת: שק קיבול טבעי, חורים קטנטנים בשקית אשר מניחים לחמצן לחדור אל הזרעים וצל.

אני אוהבת את המראה הזה של כמה שקיקים התלויים על ברז המטבח שלי, מטפטפים, ובתוכם נובטים להם ניצנים של בריאות. ניתן לרכוש מנבטה בחנות טבע בעלת שלושה או ארבעה מגשים בהם ניתן להנביט כמה סוגים בו זמנית.

כמה כללים בסיסיים:
 

  • רצוי להנביט באזור חשוך ומוצל, כיוון שחשיפה לאור תשפיע על מרירות הנבט.
     
  • יש להשתמש בזרעים איכותיים, כלומר, כאלה שהיו באריזות סגורות ולא בשקים גדולים בשמש בשוק. ותמיד רצוי אורגניים.
     
  • יש לרענן את הנבטוטים פעם פעמיים ביום כפי שהוסבר בשיטות השונות, במיוחד בארצנו החמה.
     
  • ריח רע ומרקם דביק לקטניה או לדגן יעידו על כישלון ההנבטה. אין להשתמש בשום אופן אלא להשליך לפח.
     
  • לא להתייאש אם ההנבטה הראשונה לא הצליחה. זה קורה.
     
  • רצוי שהנבט יהיה לפחות באורך הזרע ויותר.

דוגמה לאיך מנביטים עדשים כראוי:

  1. שטיפה ומיו הזרעים: מניחים את הזרעים למסננת ושוטפים אותם במעט מים. כל עדש שדהוי או סדוק זורקים.
  2. השריית העדשים: שופכים עדשים יבשות לצנצנת זכוכית, ממלאים במים: 1 כוס עדשים ל-3 כוסות מים. העדשים ישולשו את גודלן, לכן עדיף להשתמש בצנצנת גדולה.
  3. שתילה בסביבות סוף מרץ: העדשים משגשגות עם מזג האוויר הקריר והפריך של מרץ. לאחר מכן, הם מגיעות לבגרות בטמפרטורות החמות של הקיץ.  
  4.  המיקום יהיה בחשיפה לשמש ומנוקז היטב: עדשים גדלות היטב גם בגינות פתוחות וגם בצנצנות / מיכלים. המפתח הוא לספק לצמח שפע של אור שמש.
  5.  טרום השתילה, פזרו תערובת בריאה של חיידקים, הנקראת גם חומר חיסון, שנרכשת במשתלות. 

זרעי עדשים נובטים בדרך כלל תוך 1-2 ימים ושורשים או עלים מופיעים תוך 2-6 ימים. 

טבלת זמני השריה ונביטה:

 

השריה - בשעות

 זמן נביטה-
בימים

 אורז מלא 

6 - 8

 3 - 4

 אזוקי  adzuki beans

 4 - 6

 3 - 5

 אלפלפא-אספסת alfalfa

 4- 6

 3 - 5

 גרעיני חמנייה  sunflower seeds

 6 - 8

 2 - 4

 דוחן   millet

 6 - 8

  3 - 4

 חומוס   chickpeas

 10- 12

  3 - 4

 כוסמת   buckwheat

 4 - 6

 2 - 3

 מש   mung beans

 8 - 10

 3 - 5

 עדשים   lentils

4 - 8 

 3

 פולי סויה   soy beans

 10 - 12

 4 - 6

 קינואה   quinoa

 4 - 6

 2 - 3

 שומשום מלא   sesame seeds

 4 - 6

 3

 שיפון   rye

 8 - 10

 3 - 4

 שעורה   barely

 8 - 10

 3 - 4

 
פלאפל נבטוטים

1 כוס חומוס מונבט

1 כוס אגוזי לוז או מלך שהושרו למשך 4 שעותאז איך מנביטים קטניות?? / מאת הגר קינן
1 בצל אדום קטן
1 צרור כוסברה קצוצה. מי שלא אוהב יכול לקצוץ פטרוזיליה או שמיר או שלושתם יחד!
מלח, פלפל גרוס (או לנמנעים ממלח - רבע כוס סויה תמרי )
2 כפיות כמון
 

אופן הכנה:

מחממים תנור ל 180 מעלות.


במעבד מזון קוצצים האגוזים. מוציאים וקוצצים הנבטוטים.

בקערה גדולה: בצל סגול קצוץ, נבטוטים ואגוזים טחונים, עשבי תיבול קצוצים, רוטב תמרי. מערבבים היטב.

יוצרים כדורים ומסדרים בתבנית מרופדת בניר אפייה עם מעט שמן זית.

אופים כ 15 עד 20 דקות. הכדור צריך להיות רך מבנים וקריספי-אגוזי מבחוץ.
מגישם עם טחינה מלאה או רוטב יוגורט עיזים, עשבי תיבול וסומק.
 

בתיאבון!!!