ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


תזונה לקיץ עפ"י האיורוודה/ יעל פרל בקר



תזונה לקיץ בראי האיורוודה



מאת: יעל פרל בקר, מרצה במגמת האיורוודה


איור - וודה מדע החיים או ידע החיים, זו רפואה הודית עתיקה שהרלוונטיות שלה מוכחת עד עצם היום הזה. האיורוודה מחלקת את האנשים לשלושה אבות טיפוס עיקריים (הנקראים: ואטה, פיטה, קאפה) ולפי תכונותיהם השונות מתאימה להם אורח חיים ותזונה ספציפיים כדי בראש ובראשונה למנוע מחלות, וכמובן שגם בזמן טיפול תכונות אלה נלקחות בחשבון.
תזונה לקיץ עפ
האיורוודה מתייחסת בהרחבה ובעומק ל- איך ול- מה האדם צריך לאכול כדי לשמור על בריאותו.
ה- איך מתבטא בכמות האוכל הרצויה, מנהגי אכילה (דגש על אווירה נאותה, סביבה נעימה ואסתטית, לעיסה מספקת) וכן הלאה. ה- מה כולל אילו מזונות מתאימים לאדם הספציפי לפי המבנה הייחודי שלו, תוך התחשבות במצב בריאותו, בעונות השנה, בגילו של האדם, בטבע העיסוקים שלו, בסוגי המזון הגדלים באותו אזור אקלימי בו הוא חי וכדומה.

ואם אנחנו בקיץ, התכונה הבולטת של הקיץ היא חום. חם בחוץ וחם בפנים. החום מייבש אותנו (אפילו באזורים לאורך מישור החוף בהם יש לחות) וגורם לנו להרגיש עייפים ולאים. לעיתים קרובות יש לנו פחות חשק לאכול (ואני לא מדברת על אלו שיושבים כל היום במזגן, הם אינם חווים את הטמפרטורה האמיתית וזה משבש את המנגנונים הטבעיים של הגוף), אנחנו רוצים יותר דברים קלים, נוזליים, מתוקים. ויש בזה היגיון רב. יכולת העיכול שלנו בקיץ יורדת ולכן כדאי באמת לאכול מאכלים קלים לעיכול, החום והיובש גורמים לנו לצמא (ואגב, גם במזגן, אמנם מרגישים את זה פחות אך צריך לשתות הרבה כי הוא מייבש לא פחות) ולכן פירות עסיסיים גדלים באופן טבעי בעונה הזו.

טעמים כמו חמוץ חריף ומלוח מגבירים את החום הפנימי ולכן רצוי לצרוך אותם בצורה מועטה יותר  ולהעדיף את הטעם המתוק והמעט מריר.
הטעם המתוק הכוונה לדגנים מלאים (ולא לגלידה או למוס שוקולד...) אורז, קינואה, שיבולת שועל וכדומה ולפירות (אך לא להגזים עם הפירות בגלל תכולת הסוכר הגבוהה שבהם).
הטעם המריר   נמצא יותר בעלים ירוקים שגדלים בשפע החל מעונת האביב. הכוונה לכל צמחי התבלין הירוקים (פטרוזיליה, כוסברה, שמיר), עלי מנגולד, עלי בייבי, נבטים שונים (להימנע מנבטים של זרעי חרדל או צנון שהם חריפים) וכדומה.
ירקות ירוקים   הם מעולים. קישואים, ברוקולי, אספרגוס, מלפפון וכדומה.
גם ירקות כתומים כמו גזר, בטטה, דלעת בהחלט טובים.
להשתמש פחות בעגבניות, פלפלים, חצילים, תפוחי אדמה.
מים לשתות הרבה אך לא בזמן האוכל. רצוי שהארוחה תהיה בעלת כמות מספקת של  רטבים נוזליים כדי שלא נרגיש צמאים, ואם בכל זאת, להסתפק בכמה לגימות של מים חמים כדי להקל על העיכול. גם בין הארוחות לא כדאי לשתות מים קרים. מים קרים מכווצים את מערכת העיכול ומקשים על פעולתה.
מבין הבשרים עדיף לצרוך דגי ים לבנים וקטנים, עוף, הודו בכמויות קטנות ופחות בשר בקר או כבש.
כמובן כדאי להימנע מאלכוהול, הוא לא רק לא בריא הוא גם מאד מחמם, וכך גם לגבי הקפה והתה. מי שאוהב תה, שימצא תה צמחים שיתאים לטעמו (תה לואיזה, עשב לימון, זית, קמומיל וכד').
ושנהיה בריאים!!!