ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


אגני-אלמנט האש בגוף- מאת גל רוטמן

 

אגני

מאת: גל רוטמן אגני-אלמנט האש בגוף- מאת גל רוטמן

אגני=אלמנט האש בגוף.

האגני מיוצגת ע"י דמות (אליל) שנקרא אגני-דווה, המייצג את האש המחברת בין האדם לבין היקום. אגני מסמלת את היכול להרוס ולבנות, היכולת לתת ולקחת ואת הטרנספורמציה ההכרחית לקיום החיים והיקום.

אגני היא אחת ממקומות מושבה של הפראנה (צ'י, אנרגיית החיים) ולכן חיונית לשמירה על החיים.

אמרה עממית אומרת שגילו של האדם כגיל  האגני שלו.

אגני נמצאת בכל מקום, בצורה גלויה (אש, שמש, לבה) ובצורה חבויה- כפוטנציאל בכל. כך גם בגוף האדם, ישנה אש העיכול הגלויה (מערכת העיכול), אך בכל רקמה ובכל מרכיב בגוף ישנה האגני אשר מפעילה את התהליכים בגוף כולו בשלמותו.

אפשר לדמות את האגני מבחינה פיזיולוגית לחומצה הידרוכלורית בקיבה ואנזימי העיכול ולמעשה כל תהליך הפירוק, עיכול וספיגת המזון מתבצע ע"י האגני.

באיורוודה מתוארות 13 סוגי אגני עיקריות, שהראשית מביניהם שוכנת במערכת העיכול והיא זו ה"מזינה" את שאר האגני בגוף. אבל מבחינת האיורוודה ההסתכלות על האגני היא במובן ההוליסטי שלה ולכן לא מוגבלת רק לעיכול המזון. האגני אחראית על כל תהליכי העיכול בגוף ובנפש, כגון עיכול רגשות, חוויות, תחושות, הטמעת ידע, תהליכים מטבוליים בתאים וכל מה שנחווה דרך החושים.

באופן כללי תורמת האגני לביטחון עצמי, אומץ לב, התלהבות, משיכה, שמחה, בהירות מנטלית, צחוק, עניין, מערכת חיסון חזקה ועוד.

לאגני השפעה על הדושות - היא יכולה להגביר או להפחית כל אחת מהן (ע"פ האיורוודה קיימים שלושה כוחות (דושות בסנסקריט) ביקום. כוחות אלו מתקיימים בנפשו, גופו, מזונו וסביבתו של האדם. איזון בין הכוחות האלה הוא תנאי לבריאות. שלושת הכוחות הללו מכונים "דושות" (כלומר "הנוטים לצאת מאיזון" , ושמותיהם "ואטה"-הכוח המניע, "פיטה"-הכוח המעכל ו"קאפה"-הכוח המחבר).

האגני יכולה להתבטא בארבעה אופנים בגוף-

1. סאמא אגני- אגני יציב ומאוזן. אדם בעל סאמא אגני ייהנה מעיכול תקין, יציאות תקינות וסדירות, ספיגה טובה ומערכת חיסונית טובה. סאמא אגני תורמת למצב מנטלי נעים שקט ובהיר.

2. טיקשנה אגני- אגני חדה, חזקה, חריפה ושורפת. אופיינית לטיפוסי פיטה ויכולה להביא לאי סדרים של פיטה. טיקשנה אגני תעכל במהרה את המזון מבלי לתת לגוף את הזמן לספוג את החומרים ההכרחיים (כמו שאש חזקה מדי תבשל את התבשיל מהר מדי ותשרוף אותו), דבר שיפגע בהזנה תקינה של הגוף והרקמות. ביטוייה של אגני זו יהיו יציאות לעיתים קרובות, חוסר ספיגה של חומרי תזונה כגון ויטמינים ומינרלים ועוד.

*המלצה לאיזון- צריכה של חלב, מזון שומני, כבד וקריר באיכותו והימנעות מעודף תבלינים בעיקר חריפים.

3. מאנדה אגני- אגני חלשה, עיכול חלש, מטבוליזם חלש, קושי בלעכל מזון, גורם לאמה (חומרים לא מעוכלים המצטברים בגוף-רעלים). תגרום לחוסר יכולת לעכל, אפילו את האוכל המתאים. אופיינית לטיפוסי קאפה ותגרום לאי סדרים של קאפה. ביטוייה של אגני זו יהיו תחושת כבדות ממושכת לאחר הארוחה, מעט יציאות, נפיחות לאחר ארוחה, תפיסה איטית, כהות חושים ועוד.

*המלצה לאיזון- צריכה של אוכל חם ומבושל, קל, חריף, חמוץ ומלוח. הימנעות מאכילת יתר, שימוש בתבלינים מחממים כמו ג'ינג'ר, פלפל שחור, פלפל חריף, זרעי כמון.

4. וישאמה אגני- אגני לא סדירה, משתנה באיכותה. אגני זו אופיינית לטיפוסי ואטה ותפגע בתהליך השלם של העיכול. אדם בעל וישאמה אגני יסבול לעיתים ממצבי מאנדה אגני ולעיתים מטיקשנה אגני.

*המלצה לאיזון- שמירה על סדירות בזמני ארוחות, כמות האוכל, הישמרות משילובי מזון לא מומלצים (כגון- חלב ודגים, בשר וחלב, פירות מיד לאחר ארוחה וכו'..).

המלצות כלליות לשמירה על אגני תקינה-

לא "לכבות" אותה ע"י מזונות קרים מהמקרר, מים קרים, העמסה מוגזמת על מערכת העיכול, שתייה של מים לפני ואחרי האוכל, אכילה כשאין רעב (אכילה רגשית).

לשמור אותה "בוערת" ע"י אכילה מסודרת בזמנים קבועים של מזון חם ולח, לא לישון מיד לאחר הארוחה, שימוש נבון בתבלינים מחממים וממריצים, פעילות גופנית ועוד...

לסיכום, חשוב לזכור שהאגני (האש הפנימית) למעשה מתנהגת כמו אש חיצונית (כמו מדורה). עלינו להשתדל לשמור את בערתה המאוזנת ע"י אורח החיים והתזונה שלנו.