בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


השוקולד – המתוק שבמתו?קים מאת: פרופ' אבשלום מזרחי

השוקולד – המתוק שבמתו?קים מאת: פרופ' אבשלום מזרחי
מנהל אקדמי של המכללה וראש המגמה ללימודי נטורופתיה

ראיתי כחובה נעימה להביא בפני הקוראים כמה היבטים הקשורים בשוקולד – הממתיק בה' הידיעה של חיינו.

כמעט שאין עוררין על כך. הכול מודים שהשוקולד הוא חביבם. הוא הממתיק שבאכילתו הוא תמיד עושה טוב, ממתיק את הפה וממתיק את הנשמה, מרגיע ומשכין שקט נפשי.

באחד מהכתובים קראתי אמירה מעניינת שיש בה גם הומור, ונראה שהיא גם אמת. הייתה זו אמירתו של אמן הקריקטורות ג'ון ק' טוליוס שאמר: "תשעה מתוך עשרה אנשים אוהבים שוקולד. האדם העשירי – משקר".

אך בהיותו ממתיק עתיר קלוריות, כולו כידוע "קלוריות ריקות", אין זה מן התבונה להכלילו בשגרת תפריטו היום-יומי של האדם.

אבל שוקולד הוא שוקולד. בפרק זה אני פורש לפני הקוראים כמה זוויות מעניינות הקשורות לו.

ההיסטוריה של השוקולד
ההיסטוריה של השוקולד החלה לפני 3,000 שנים בערך באמריקה. יש הטוענים שהכיל החל בתרבות האולמק שהתקיימה כ-1,500 שנים לפני הספירה במקסיקו. ממצאים ארכיאולוגיים מאותה תקופה נמצאו בציורים של עץ הקקאו ותרמיליו. עץ הקקאו הוא המקור לשוקולד של אז וגם לשוקולד של ימינו.

הידע והשימוש בפירותיו של עץ הקקאו לתעשיית השוקולד של אז, אומצו על ידי שבטי המאיה שחיו בדרומה? של מקסיקו, בסביבות 600 שנים לספירה. הם הפיקו תועלת מעצי קקאו שגדלו ביערות. הם הפיקו ממנו את הקקאו. ממנו הכינו את משקה השוקולד, שהיה משקה חם. אז עדיין לא היה מוכר השוקולד בצורתו המוצקה.

אחר כך אנשי שבט המאיה החלו לגדל את עץ הקקאו במטעים מתורבתים.

מאוחר יותר, בסביבות המאה הארבע-שרה, כבשו הא?צט?קים את האזורים שבהם חיו אנשי שבט המאיה. הם אימצו את הקשור לתרבות משקה השוקולד החם וגידול עצי הקקאו, שמז?רעיהם הפיקו משקה חם זה.

הא?צט?קים פיתחו משקאות נוספים, חלקם קרים, שהתוססו על הקקאו. בקיצור, עץ הקקאו היווה עץ בעל חשיבות תזונתית חשובה באותם אזורי מחיה.

החדירה של הקקאו והשוקולד לאירופה נעשתה על ידי כריסטופר קולומבוס. הוא גילה לא רק את אמריקה אלא גם את הקקאו.

ההיסטוריה יודעת לספ?ר שבשנת 1502, כאשר חזר קולומבוס ממסעו לגילוי אמריקה, הביא לבית המלוכה הספרדי, בין היתר, את גרעיני – פולי – עץ הקקאו החומים. המלך פרדיננד והמלכה איזב?לה התעניינו בסיפוריו ובאוצרות שהביא ע?מו ממסעותיו בעולם החדש ולא התייחסו לפולי הקקאו.

אבל ההיסטוריה אינה עוצרת. היא זורמת. פרננדו קורטז, שגילה את מקסיקו בשנת 1517, עמד נ?פעם מול השימוש שעושים במקסיקו הא?צט?קים בפולי הקקאו.

המשקה שפגש היה משקה חם ומר מאבקת פולי עץ הקקאו. הא?צט?קים קראו למשקה בשם Chocolatl. מסתבר ששם זה נגזר ממילה האינדיאנית שפירושה "קצף ממים".

בשנת 1520 כבשו הספרדים את מקסיקו וש??מו קץ לממלכת הא?צט?קים. ממקסיקו חזרו ספרדים לספרד עם פולי קקאו ומהם החלו להכין את משקה ה"שוקולטל" שהא?צט?קים נהגו להכין. בתחילה היה משקה זה מצוי על שולחנם של עשירי ספרד. אך לא עברו אלא עשר שנים ומשקה השוקולד נפוץ על פני כל אירופה המערבית.

הספרדים לא אהבו את הטעם המריר של משקה השוקולד. כבר בהביאם אותו לספרד הם המתיקו אותו. בכך נ?טרלו את טעמו? המר. היה זה במאה השש-עשרה.

במאה השבע-עשרה החלו האיטלקים ואחריהם ההולנדים לפתח את תעשיית משקה השוקולד ולהציעו לכל המעוניין, גם לשתייה לשם הנאה וגם – לטענתם – כסם מרפא.

הצרפתים הם שבשנת 1615 הרחיבו את יריעת השימושים הטמונים במשקה השוקולד: גם מקור תזונתי וגם סם מרפא. אספקת פולי קקאו לצרפת קיבלה תנופה לאחר שהם כבשו את קובה ואת האיטי בשנת 1654.

לאנגליה מגיע משקה השוקולד, לשולחנו של המלך צ'ארלס השלישי, בשנת 1650.

בתי שוקולד – מקום מפגש לאנשים, על משקל של בתי קפה, נפתחו באנגליה ואחר כך בצרפת כבר בשנת 1657. בתי השוקולד הציעו ללקוחותיהם את משקה השוקולד – כשהוא עדיין משקה מר. המהפכה התעשייתית, אשר פשטה גם לאמריקה הצפונית כללה גם את תעשיות הקקאו ומשקה השוקולד. את הידע למדו האמריקנים, תושבי צפון אמריקה, ישר מהאינדיאנים ששכנו ביבשת. בשנת 1765 הוקם במדינת מסצ'וסטס שבארצות הברית המפעל הראשון לייצור משקה השוקולד.
 

 

כניסת סטודנטים
שם ומשפחה  דוא''ל  טלפון  * שלוחה  בחר... תל אביב חיפה ירושלים כנרת באר שבע אילת אזור בארץ  תוכן    שם ומשפחה  דוא''ל      ביה"ס לרפואה סינית
ביה"ס לרפואה סינית - לימודי רפואה סיניתרפואה סינית מסורתית TCMצי קונג רפואיטווינאביה"ס לרפואה טבעית
ביה"ס לרפואה טבעיתנטורופתיה NDתזונה טבעיתחדש! פרויקטי חקר של הסטודנטים במסלול תזונה טבעיתביה"ס לאיורוודה ויוגה
ביה"ס לאיורוודה ויוגהאיורוודה - רפואה הודיתהכשרת מורי יוגהיוגה - תרפיה הוליסטיתמדריכי יוגה לילדיםיוגה בהריון ולאחר לידהאנטומיה יישומית וקינזיולוגיה של היציבה – בזיקה ליוגההכשרת מורי בייבי-יוגהביה"ס לפסיכותרפיה הוליסטית והילינג
ביה"ס לפסיכותרפיה הוליסטיתפסיכותרפיה גופנית- איזון גוף ונפשהילינג פסיכו-פיזי TMביה"ס לתרפיות המגע
ביה"ס לתרפיות המגעמטפל רב-תחומי במגע HHPזן שיאצוטווינאעיסוי אינטגרטיביאקופרסורה תאילנדיתרפלקסולוגיהביה"ס ללימודי המשך
ביה"ס ללימודי המשךקורסים למטפלים בתחום רפואה סיניתקורסים למטפלים בתחום תזונה ונטורופתיהקורסים למטפלים בתחום ההעצמה וההתפתחות האישיתקורסים למטפלים בתחום תרפיות המגעקורסים נוספים למטפליםהרבליסט קלינילימודי רפואה מערבית
לימודי רפואה מערביתקורסים לקהל הרחב
קורסים לקהל הרחבביה"ס לאימון הוליסטי
ביה"ס לאימון הוליסטירידמן קריירה - מחלקת ההשמה
רידמן קריירהפורומים בשיתוף סטארמד
פורומים בשיתוף סטארמד

מאת: פרופ' אבשלום מזרחי מנהל אקדמי של המכללה וראש המגמה ללימודי נטורופתיה

ראיתי כחובה נעימה להביא בפני הקוראים כמה היבטים הקשורים בשוקולד – הממתיק בה' הידיעה של חיינו.

כמעט שאין עוררין על כך. הכול מודים שהשוקולד הוא חביבם. הוא הממתיק שבאכילתו הוא תמיד עושה טוב, ממתיק את הפה וממתיק את הנשמה, מרגיע ומשכין שקט נפשי.

באחד מהכתובים קראתי אמירה מעניינת שיש בה גם הומור, ונראה שהיא גם אמת. הייתה זו אמירתו של אמן הקריקטורות ג'ון ק' טוליוס שאמר: "תשעה מתוך עשרה אנשים אוהבים שוקולד. האדם העשירי – משקר".

אך בהיותו ממתיק עתיר קלוריות, כולו כידוע "קלוריות ריקות", אין זה מן התבונה להכלילו בשגרת תפריטו היום-יומי של האדם.

אבל שוקולד הוא שוקולד. בפרק זה אני פורש לפני הקוראים כמה זוויות מעניינות הקשורות לו.

ההיסטוריה של השוקולד
ההיסטוריה של השוקולד החלה לפני 3,000 שנים בערך באמריקה. יש הטוענים שהכיל החל בתרבות האולמק שהתקיימה כ-1,500 שנים לפני הספירה במקסיקו. ממצאים ארכיאולוגיים מאותה תקופה נמצאו בציורים של עץ הקקאו ותרמיליו. עץ הקקאו הוא המקור לשוקולד של אז וגם לשוקולד של ימינו.

הידע והשימוש בפירותיו של עץ הקקאו לתעשיית השוקולד של אז, אומצו על ידי שבטי המאיה שחיו בדרומה? של מקסיקו, בסביבות 600 שנים לספירה. הם הפיקו תועלת מעצי קקאו שגדלו ביערות. הם הפיקו ממנו את הקקאו. ממנו הכינו את משקה השוקולד, שהיה משקה חם. אז עדיין לא היה מוכר השוקולד בצורתו המוצקה.

אחר כך אנשי שבט המאיה החלו לגדל את עץ הקקאו במטעים מתורבתים.

מאוחר יותר, בסביבות המאה הארבע-שרה, כבשו הא?צט?קים את האזורים שבהם חיו אנשי שבט המאיה. הם אימצו את הקשור לתרבות משקה השוקולד החם וגידול עצי הקקאו, שמז?רעיהם הפיקו משקה חם זה.

הא?צט?קים פיתחו משקאות נוספים, חלקם קרים, שהתוססו על הקקאו. בקיצור, עץ הקקאו היווה עץ בעל חשיבות תזונתית חשובה באותם אזורי מחיה.

החדירה של הקקאו והשוקולד לאירופה נעשתה על ידי כריסטופר קולומבוס. הוא גילה לא רק את אמריקה אלא גם את הקקאו.

ההיסטוריה יודעת לספ?ר שבשנת 1502, כאשר חזר קולומבוס ממסעו לגילוי אמריקה, הביא לבית המלוכה הספרדי, בין היתר, את גרעיני – פולי – עץ הקקאו החומים. המלך פרדיננד והמלכה איזב?לה התעניינו בסיפוריו ובאוצרות שהביא ע?מו ממסעותיו בעולם החדש ולא התייחסו לפולי הקקאו.

אבל ההיסטוריה אינה עוצרת. היא זורמת. פרננדו קורטז, שגילה את מקסיקו בשנת 1517, עמד נ?פעם מול השימוש שעושים במקסיקו הא?צט?קים בפולי הקקאו.

המשקה שפגש היה משקה חם ומר מאבקת פולי עץ הקקאו. הא?צט?קים קראו למשקה בשם Chocolatl. מסתבר ששם זה נגזר ממילה האינדיאנית שפירושה "קצף ממים".

בשנת 1520 כבשו הספרדים את מקסיקו וש??מו קץ לממלכת הא?צט?קים. ממקסיקו חזרו ספרדים לספרד עם פולי קקאו ומהם החלו להכין את משקה ה"שוקולטל" שהא?צט?קים נהגו להכין. בתחילה היה משקה זה מצוי על שולחנם של עשירי ספרד. אך לא עברו אלא עשר שנים ומשקה השוקולד נפוץ על פני כל אירופה המערבית.

הספרדים לא אהבו את הטעם המריר של משקה השוקולד. כבר בהביאם אותו לספרד הם המתיקו אותו. בכך נ?טרלו את טעמו? המר. היה זה במאה השש-עשרה.

במאה השבע-עשרה החלו האיטלקים ואחריהם ההולנדים לפתח את תעשיית משקה השוקולד ולהציעו לכל המעוניין, גם לשתייה לשם הנאה וגם – לטענתם – כסם מרפא.

הצרפתים הם שבשנת 1615 הרחיבו את יריעת השימושים הטמונים במשקה השוקולד: גם מקור תזונתי וגם סם מרפא. אספקת פולי קקאו לצרפת קיבלה תנופה לאחר שהם כבשו את קובה ואת האיטי בשנת 1654.

לאנגליה מגיע משקה השוקולד, לשולחנו של המלך צ'ארלס השלישי, בשנת 1650.

בתי שוקולד – מקום מפגש לאנשים, על משקל של בתי קפה, נפתחו באנגליה ואחר כך בצרפת כבר בשנת 1657. בתי השוקולד הציעו ללקוחותיהם את משקה השוקולד – כשהוא עדיין משקה מר. המהפכה התעשייתית, אשר פשטה גם לאמריקה הצפונית כללה גם את תעשיות הקקאו ומשקה השוקולד. את הידע למדו האמריקנים, תושבי צפון אמריקה, ישר מהאינדיאנים ששכנו ביבשת. בשנת 1765 הוקם במדינת מסצ'וסטס שבארצות הברית המפעל הראשון לייצור משקה השוקולד.
 

לקריאה נוספת על לימודי נטורופתיה