בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


תבלינים איורוודיים בישראל/ נטע מלכוב


תבלינים איורוודיים בישראל

מאת: נטע מלכוב, בוגרת המגמה לאיורוודה במכללת רידמן ומרצה במגמה

התבלינים בתרבות ההודית הם בעלי חשיבות בחיי היומיום, בטקסים שונים וכמובן שבאומנות הבישול ובתרבות האוכל. באיורוודה חשיבות עצומה לתבלינים. רבים מהם בכמויות גדולות משמשים כתרופה או כמרכיבי תרופה. בבישול, משמעות התבלינים נובעת מאיכויותיהם המרפאות, מיכולתם לשפר את העיכול, לחזק את החושים ולהוסיף לאוכל ניחוחות, טעמים וצבעים.תבלינים איורוודיים בישראל/ נטע מלכוב

השימוש בתבלינים יכול להעשיר את האוכל שאנחנו אוכלים, לתרום לבריאותינו ולעזור בריפוי מחלות. לכל תבלין איכויות שונות עפ"י האיורוודה ובדף הבא תוכלו למצוא כמה תבלינים בולטים הידועים באיורוודה ונפוצים בישראל ותבלינים נוספים שאינם איורוודים מסורתיים אך נפוצים בישראל וניתן להשתמש בהם באופן איורוודי.

כמה טיפים לאיחסון:

  •  כדאי לשמור את התבלינים בצנצנות/ קופסאות סגורות למניעת חדירה של לחות
  •  כדאי לשמור את התבלינים בצורתם המקורית כזרעים ולטחון לפני השימוש
  •  בתבלינים שקונים כאבקות (תבלין יחיד או תערובות מוכנות) כדאי להשתמש עד שנה.
  • כמה טיפים לשימוש:

    • כל התבלינים שמוזכרים כאן מגיעים בצורתם היבשה אלא אם כן הוזכר אחרת
  • התבלינים מגיעים בצורות עיבוד שונות זרעים שלמים, מקלות, זרעים טחונים עבה, טחינה דקה לאבקה. בדרך כלל השימוש בזרעים, מקלות, טחינה עבה דורשים תהליך עיבוד נוסף כמו בישול, הקפצה, אפייה, קלייה ובאבקות ניתן להשתמש הן לבישול והן כתוספת ללא בישול (כמו שמוסיפים פלפל שחור לסלט).
  • התבלינים:

    מלח

    טעמים: מלוח.

    מחזק עיכול, מגביר טעמים אחרים ופותח תיאבון. כמו כן מלח מחטא, נוגד כאב ומשמר.

    בכמויות בינוניות משלשל ובכמויות גדולות גורם הקאה.

    אנחנו בדרך כלל מפריזים בשימוש במלח, אז כדאי לשים לב...

    המלח המומלץ ביותר באיורוודה הוא מלח סלעים.

    דושות: מגביר

    K מגביר P מוריד ומומלץ ל - V

     

    פלפל שחור

    טעמים והשפעה: חריף ומחמם.

    ממריץ עיכול, מנקה מעיים, מנקה רעלים, ממריץ, נוגד תולעים, טוב למערכת הנשימה

    מרפא התקררות ודלקות גרון, מסלק ליחה.

    דושות: מגביר

    P (אבל עדיין מומלץ במידה) מוריד K מוריד V מגביר ראג'אס

    ג'ינג'ר - טעמים והשפעה: חריף ומתוק, מחמם.

    דומה לפלפל שחור בפעולותיו אבל יותר מחמם. שתי צורות שימוש : טרי או יבש.

    משפר יכולת עיכול ומעורר תאבון, מרפא עצירות, מנקה רעלים, פותח ערוצים, מפיג בחילות.

    הטרי משתן וטוב למצבי התקררות ושיעול.

    אפשר להשתמש בשורש הטרי ואז האיכות המתוקה בולטת יותר ולהשאירו טרי או לטגן או להקפיץ או לבשל. אפשר להשתמש בשורש המיובש גרוס עבה או לאבקה ואז האיכויות החריפות, חמות ומייבשות של התבלין יבלטו יותר.

    דושות: הטרי מומלץ בעיקר ל

    V, היבש מומלץ בעיקר ל K ויכול להתאים במידה גם ל P

    כורכום :

    טעמים והשפעה: מר, מכווץ וחריף, מחמם ומייבש.

    משפר ומעלה יכולת עיכול, מנקה חשוב ביותר, אנטיבקטריאלי, אנטיספטי, טוב למיינד, מעולה למערכת החיסונית, טוב למערכת הנשימה ולעור, מנקה דם וכבד, טוב לחיטוי פצעים,

    מעשיר מאוד את האוכל בצבעו העז ובטעמו (מומלץ מאוד בבישול קטניות ובשר)

    בדרך כלל השימוש הוא באבקה (לפעמים בעונת החורף ניתן להשיגו טרי בישראל)

    דושות: מוריד ומומלץ מאוד ל

    K מעלה V ו P אך עדיין מומלץ במידה, מתאים לשלוש

    כמון: טעמים והשפעה: חריף מעודן ומר, קל, יבש וחודר.

    נחשב תבלין מעודן יחסית והשפעתו מעודנת גם כן.

    מחזק את מערכת העיכול, מסייע בסילוק רעלים מהגוף, טוב גם לכאבי והסדרת מחזור.

    מומלץ בבישול קטניות, ובכלל מומלץ לשימוש (אחד התבלינים הנפוצים בבישול ההודי)

    הקצח, בן משפחה קרוב, מאוד דומה בהשפעותיו ותרומותיו

    דושות: מוריד

    K ו V מגביר P ואם זאת מומלץ יחד עם תבלינים מקררים כמו כוסברה ושומר

    כוסברה: טעמים והשפעה: מר וחריף, מקרר.

    עוזר לעיכול, מנקה ומחזק, מונע גזים, משתן טוב ביותר, טוב למצבי חום במערכת העיכול וטוב כמונע תולעים.

    ניתן להשתמש בזרעים כתבלין רגיל וניתן להשתמש בעלים ובגבעולים אבל אז מומלץ להוסיפם בסוף הבישול או להשאירם טריים אם מוסיפים לסלטים, ממרחים ועוד.

    דושות: מוריד

    P ולכן טוב מאוד ל P יכול להגביר V אבל במידה טוב ל V ומרגיע K

    שומר:

    טעמים והשפעה: מתוק, מקרר ומרגיע

    מחזק עיכול, טוב נגד גזים ונפיחות במערכת העיכול, מפיג כאבי בטן, עוזר במצבי שלשול, מומלץ לשימוש גם לילדים, משתן, מעלה כמות של חלב אם, טוב לריח רע מהפה.

    דושות: מרגיע את כל שלוש הדושות בעיקר מעולה ל

    P ול V

    קינמון:

    טעמים והשפעה: חריף, מתוק, מכווץ ומחמם

    מחזק עיכול ומעורר תאבון, מנקה רעלים, טוב לנשימה ולגרון - למצבי התקררות ושיעול, ממריץ זרימת הדם, מנקה ומחזק, מעורר.

    ניתן להשיג מקלות קינמון שלמים או טחונים גס ואז כדאי לבשל, להרתיח, להקפיץ או לטגן לפני השימוש. מגיע גם כאבקה ואז ניתן להשתמש גם לבישול וגם ללא בישול

    דושות: טוב בעיקר ל K ול V כדאי להזהר במצבי P כי הוא מגרה P

    הל:

    טעמים והשפעה: חריף, מתוק, מקרר, קל ויבש

    טוב מאוד לקשיי נשימה וליחה, מתאים כתבלין לקיץ, משפר עיכול, מרענן את הפה, מעולה לכאבי בטן, לצרבות, לגזים ונפיחויות, מרגיע את מערכת העצבים.

    ההל הוא תבלין מאוד ארומטי, כדי לשחרר את הארומה שלו כדאי לפצח את הגרעין ולפתוח את הטעמים על ידי חימום כשלהוא (טיגון, בישול, הרתחה). מומלץ לנסות ולהוסיף למאכלים מתוקים.

    דושות: טוב לכל שלוש הדושות אבל בעיקר ל K מתאים גם ל P עלול להגביר V בהגזמה

    אגוז מוסקט: טעמים והשפעה: חריף, מר ומחמם

    כדאי להשתמש בכמויות קטנות ועדיף בערב.

    פועל על מערכת העצבים, טוב לשינה טובה, מרגיע, טוב לאיזון המערכת הנקבית, טוב למצבי אימפוטנציה, מחזק עיכול

    מגיע כאגוז שלם ואז לפני השימוש טוחנים כמה שצריך או כאבקה

    תבלין עם טעם מאוד חזק אז כדאי להשתמש בכמויות מאוד קטנות

    דושות: מוריד K ו V מגביר P

    ציפורן:

    טעמים והשפעה: חריף, מר, מחמם (עדין), קל, שמנוני וחד

    אחד הצמחים הטובים ביותר לתולעים כשנלקח בכמויות גדולות ולכאבי שיניים (גם בשימוש חיצוני)

    משפר עיכול ומנקה רעלים, טוב נגד גזים, בחילות והקאות, טוב נגד כאבי ראש,מעולה למערכת הנשימה, ממריץ ולכן טוב ללחץ דם נמוך, מחזק, מגביר און

    מגיע שלם או כאבקה

    דושות: מרגיע K מרגיע V אבל עלול להחריפה בעודף ולכן להשתמש בזהירות טוב גם ל P אבל במידה

    זרעי חרדל: טעמים והשפעה: חריף ומר, מחמם

    פחות מומלץ בעונת הקיץ. ניתן למוצאו גם בצבע צהוב וגם בצבע שחור.

    משפר ומחזק עיכול בולט, מפיג גזים

    דושות: מוריד K ו V מגביר P

     

    חילבה: טעמים והשפעה: מר, חריף, מתוק ומחמם

    מחזק, משפר עיכול, מנקה רעלים, מעולה לסכרת ולמצבי כולסטרול טוב למצבי שיעול, נחשב למחיה ומחדש נעורים, משתן, מעורר מינית, מעודד חלב אם (אבל לא להשתמש בזמן הריון)

    מגיע כזרעים שלמים ואז כדאי לפני השימוש לקלות או לטגן ומגיע כאבקה ואז כדאי להוסיף לתבשיל בסוף הבישול

    תבלין עם טעם מאוד חזק לכן כדאי להשתמש בעדינות ובזהירות

    דושות: מרגיע

    K ו P ועלול להגביר V

    אספואטידה (הינג או חלתית):

    טעמים והשפעה: חריף, מחמם ומוריד מטה

    זהו בעצם שרף שמגיע בגושים שחורים עם ריח מאוד חזק שעובר בבישול.

    בתבלין זה נשתמש בעיקר למערכת העיכול מעודד עיכול, מסלק גזים ונפיחויות בבטן, מרגיע כאבי בטן והתכווצויות. אפשר להשתמש גם לעידוד זרימה של מחזור האישה ולהרגעה של חרדות ובעיות מנטאליות שונות.

    יש לטגן לפני השימוש בשמן או בגהי, טעמו של התבלין חזק לכן כדאי להשתמש בכמות מואטת

    דושות: מרגיע K ו V מעלה P

    עלי דפנה:

    טעמים והשפעה: חריף, מר ומחמם

    מחזקים עיכול ולכן כדאי להשתמש בבישול מזונות קשים לעיכול כמו בשר או קטניות

    מנקים את המעיים ואת ערוצי הגוף, משתנים, טובים במצבי שלשול וטחורים

    מגיעים כעלים והשימוש בהם בעיקר לבישול

    דושות: מרגיע K ו V עלול להעלות P

    קבוצת התבלינים הבאה דומה מאוד באיכויותיה וניתן להשתמש בהם יחד או בנפרד וכוללים גם את הזעתר ואת האורגנו


    בזיליקום:

    טעמים והשפעה: חריף ומחמם

    משתמשים בעלים כתבלין ירוק (כמו זעתר, רוזמרין ואורגנו למשל) וככזה פחות חזק

    טוב למערכת הנשימה (כמו זעתר, רוזמרין ואורגנו) למצבי התקררות ושיעול, טוב לחיזוק עדין של העיכול, טוב לגזים במעיים, מחזק מערכת עצבים וזיכרון כיוון שעובד גם על המיינד

    דושות: מפייס K ו V טוב גם ל P אבל בעודף עלול להחריף P

    רוזמרין:

    טעמים והשפעה: חריף, מר, מחמם ומייבש

    לעלים ארומה חזקה ומרעננת. אפשר להשתמש בהם טריים, מבושלים או אפויים.

    מחזק ומעורר כללי. וכן, טוב למערכת הנשימה (כמו זעתר, בזיליקום ואורגנו) למצבי התקררות, סינוסים, גודש, אסטמה ושיעול, משפר את העיכול ומעודד ניקוי של הכבד, משפר זרימת דם, מחזק מערכת עצבים ריכוז וזיכרון כיוון שעובד גם על המיינד

    אפשר לעשות חליטת רוזמרין ולחפוף איתה את השיער משפר את מראה השיער, מונע הקרחה והאפרה

    דושות: מפייס K ו V עלול להחריף P

    טימין (קורנית):

    טעמים והשפעה: מר, חריף, מחמם ומייבש

    טוב בעיקר לבעיות מגוונות במערכת הנשימה ובדרכי הנשימה שנובעות מעודף לחות שיעולים, סינוסים וכו'. טוב גם לחיזוק כללי במצבים של עייפות כללית, מעודד פעילות מעיים תקינה ובעל פעילות נוגדת חיידקים שמסייעת במניעה של בעיות במערכות העיכול והנשימה

    הטימין נמכר בשתי צורות טרי או יבש בכל עונות השנה. משתמשים בו בעיקר לבישול ולאפייה אם כי ניתן להשתמש בו גם כתבלין טרי למאכלים טריים

    דושות: מפייס K ו V עלול להחריף P

    שום:

    טעמים והשפעה: חריף, חם ומייבש

    השום ידוע כממריץ מערכות שונות בגוף עיכול, מערכת חיסונית וכאפרודיזיאק (מעורר מינית). טוב מאוד לשיפור תפקודה של מערכת העיכול, לטיפול בגזים, במערכת הנשימה. טוב מאוד במקרים של דלקות מפרקים, ראומטיזם ובעיות במערכת העצבים.

    השום מאוד ידוע כאנטי פרזיטים וכאנטיביוטיקה טבעית

    ניתן להשתמש בשום הטרי ולהשאירו טרי או להעבירו חימום כלשהוא (בישול, טיגון, הקפצה) או שניתן לרכוש אבקת שום (פחות מומלץ)

    דושות: מפייס K ו V עלול להחריף P בצורתו הטרייה יש להיזהר עם V

    בצל:

    בצל טרי מאוד חריף ומייבש ולכן טוב ל K אבל מאוד לא טוב ל P ול V

    בצל מבושל הופך למתקתק וקל ולכן הופך למזין יותר ויתאים לכל שלוש הדושות

    מעבר לכך הבצל טוב מאוד לשיפור תפקודה של מערכת העיכול ולתהליכים של חילוף חומרים, מטהר דם, מהווה אנטיביוטיקה טבעית, טוב במצבים של פרזיטים בגוף, טוב לבעיות של שיעול וליחה במערכת הנשימה וכן מרגיע כאבים ראומטיים ודלקות