בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


הכינו גופכם לחורף- על פי האיורוודה

 

הכינו גופכם לחורף על פי האיורודה

מאת: יגאל קוטין

האיורוודה, הרפואה ההודית המסורתית מקדישה פרק נרחב לעקרונות שמירת הבריאות על פני עונות השנה והסתגלות מאוזנת בכל שינוי של מזג אוויר. אומנם כיום בעידן המודרני אנו תלויים פחות ופחות במזג אוויר ומוגנים לכאורה בפני השינויים אשר הטבע מזמן, עטופים בנוחיות, אך עדיין, מבחינה אנרגטית אנו לא חסינים מפני השינויים המעודנים. אנו מושפעים מהאיכויות השונות בכל עונה ומחילופי העונות, ויותר מכך, ככל שאנו מתרחקים מהטבע ומהקצב שלו, מסוגרים מאחורי המזגן והחימום, גופנו נחלש והופך פגיע יותר (אך זהו נושא למאמר אחר...).

על פי האיורוודה החורף מביא עימו אתגר מעניין בכל האמור לשמירה על בריאותנו. החורף מציג בפנינו ניגודים... מחד, החורף היא העונה אשר יסודות האדמה והמים שולטים בה, על כן איכויות החורף, איטיות, כבדות, קור ולחות הן אלו אשר יבואו לידי ביטוי

. איכויות אלו יגבירו את הליחה בגוף ואת צבירת הרעלים בגוף, עובדה העלולה להחליש את הגוף ולאפשר קרקע פורייה למחלות.

מאידך, יסוד האוויר גם הוא נוטה להתגבר בחורף ובעיקר בתחילתו, ומביא בעיקר את איכויות היובש הקור והכיווץ ליד ביטוי.

גורם שלישי וחשוב הוא ה

"אגני", הביטוי לאש העיכול, אש המטבוליזם - האש הפנימית היא הכוח המניע מאחורי כל פעולות הגוף, האגני היא האחראית על עיכול ומטבוליזם, על טרנספורמציה ויצירת אנרגיה, האגני היא העומדת מאחורי איזון היסודות , האש הפנימית הינה מקור של חיים, תשוקה ואהבה, היא אשר ממריצה אותנו מבפנים.

באיורוודה מוסבר כי האגני, אותה אש העיכול, היא "הקיסר", משמע, היוזם והמניע את פעילות הגוף ושומר על איזון הגוף

. כאשר הקיסר חלש, קל לגוף לצאת מאיזון, אין לו מנחה ושומר. איזון הגוף מתחיל בראש ובראשונה באיזון האגני – האש הפנימית.

עיכול חלש יחד עם האיכויות הבאות עלינו בחורף יגרמו לכל אותם מחלות "חורפיות", צבירת רעלים, גודש, ליחה, הצטננות, תיאבון קלוקל, כאבי פרקים, סינוסים, ברונכיט וכו'.

על כן על מנת להישמר מפני פגעי החורף עלינו, לשפר את העיכול, לאזן את אלמנט הלחות העודפת ולהישמר מפני היובש. חשוב לציין כי בנוסף לכל אלו האיורוודה שמה דגש רב, על חיזוק מערכת החיסון של הגוף בעיקר בזמן החורף.

איזון האגני מתחיל קודם כל במקום מושבו העיקרי, מערכת העיכול

. כוח העיכול דורש עזרה בצורה של מזונות וצמחים מניעים ומחממים בעלי טעם חריף, חמוץ ומלוח ואף מעט מן הטעם המר.

תבלינים וצמחי מרפא אשר יכולים לעזור בשיפור העיכול: ג'ינג'ר טרי ויבש, קינמון

, ציפורן, פיפאלי, פלפל ארוך, פלפל שחור , רוזמרי., קורני. , אזוב, זוטא לבנה, עלי דפנה, הל, חולינג'אן , זרעי חרדל , אנג'ליקה אירופאית, שום, קאלמוס, כורכום, שיב., סמבוק.

באופן שאינו מפתיע רוב הצמחים הללו נחשבים כמוצאי ליחה

, מחזקים את מערכת העיכול, ובאופן עקיף מחזקים את מערכת חיסון.

היעילות ברוב הצמחים הללו היא הפשטות בשימושם, צמחים אלו בשילוב בבישול או כתה יעלו את יכולת העיכול, ישפרו את התיאבון, ישרפו רעלים (אשר נוטים להתגבר ולהצטבר בחורף) ויעזרו לפינוי ליחה וגודש ממערכת הנשימה.

המזון המתאים לחורף, מנחה אותנו האיורוודה יהיה מבושל וחם ופחות מזון בעל איכות קרה ומייבשת (סלטים, גבינות...). יש להדגיש את המזונות בעלי איכות מחממת כמו חיטה, כוסמת, שעורה, עדשים, חציל, צנון, שום, בצל, עגבנייה, פלפלים, מזונות כתומים (בטטה, גזר, דלעת), חרדל,

שומשום, חומץ, עוף והודו. האיורוודה מדגישה את הסכנה בשתייה קרה ובמזון קר (גלידות, גבינות, שתייה קרה וממותקת, סלטים) אשר עלולים לכבות את אש העיכול, כמו מים קרים אשר שופכים על אש המדורה ומגבירים את הלחות בגוף.

ענייננו השני לשמירת הבריאות בחורף הוא המנוגד לראשון (כבר הזכרנו את האתגר...) והוא הזנה. החורף, מנחה אותנו האיו וודה, הוא תקופה של התכנסות פנימה והזנה (כבעולם החי). קבלה והסכמה לכוחות הפועלים עלינו מבפנים ומבחוץ והבנת פועלם היא הכרח למען בריאות ואיזון. האיטיות והכבדות, השגרה, צבירת הכוחות וההעמקה, בניית יסודות והשתרשות, אלו הן איכויות החורף והן הכרחיות! הן מאפשרות לנו הזנה ובנייה הכרחיים להמשך.

על כן צמחים ומזונות מזינים, מביאי לחות במידה נכונה, מחזקים של מערכת חיסון הם חשובים למען בניית הגוף והתחזקותו בחורף.

צמחים מתאימים כמו הליקוריש

, ויטניה משכרת- אשווגנדה, אסטרגלוס .

ובל נשכח את מזוננו, מזון אשר בונה ומחזק, מעלה חוסן וחיסוניות, מזונות מזינים ומתוקים בעלי יכולת להזין את האש

. האגני, אש העיכול, כמו האש, זקוקה למזון (עץ למדורה) בצורה מדודה ומדויקת לבל תכבה. בטטה, דלעת, אורז, שקדים, תמרים, צימוקים שחורים, ביצים...

האתגר הוא

, השילוב הנכון! הצמחים והמזון המזינים והמחזקים הינם "כבדים" באיכותם, חלקם אף מקררים, איכויות אשר באופן טבעי נמצאים בעודף בחורף, ואילו הצמחים והמזונות המחממים והממריצים עלולים לשחוק ולייבש את גופנו ולא לאפשר את ההתחזקות הנדרשת בחורף. על כן השילוב הנבון בין שתי קבוצות אלו הוא המפתח לשמירה על בריאות בחורף.

חשוב לציין כי האיורוודה דוגלת ברפואה

פרטנית, משמע לכל אדם יתאים טיפול אחר למען איזונו מאחר וכל אדם הוא מיוחד והיסודות והאיכויות השולטים באדם שונים בין אחד למשנהו. על כן המלצות אלו הן בגדר המלצות כלליות, ללא אבחון והתייחסות אל הפרט ומורכבותו.

ישנן הנחיות רבות לשמירת הבריאות בחורף ולאיזון האגני באיורוודה ושתיים מהן אותם אני מוצא מעשיות ופשוטת למימוש:

הימנעות משינה במהלך היום בזמן החורף, שנת יום "מכבה" את האש העיכול באמצע שיא הפעילות ומפריעה לעיכול ולמטבוליזם, מגבירה את איכויות הכבדות והאיטיות ומעודדת צבירת רעלים.

עידוד עיסוי עצמי, אותו האיורוודה מהללת כאחד הדרכים היעילות לשמירה על חום וחוסן גופנו, בעזרת שמן שומשום חם (ראו מסגרת).

חורף חם ונעים ובריא!

תה לשיפור האגני בחורף:הכינו גופכם לחורף- על פי האיורוודה

1/2 כפית אבקת ג'ינג'ר

1/2 כפית אבקת קינמון

קורט ציפורן

1/4 כפית אבקת ליקוריש

לבשל את כל המרכיבים בכוס מים במשך 5 דקות עם מכסה, לסנן ולשתות. אפשר להוסיף דבש או סוכר חום על פי הטעם.

עיסוי עצמי:הכינו גופכם לחורף- על פי האיורוודה

מעט שמן שומשום חם מכבישה קרה

קערית זכוכית קטנה.

הניחו את השמן בקערית וחממו אותה בעזרת נר או בעזרת קערית נוספת עם מים רותחים. שבו במקום נוח ומחומם היטב. התפשטו ומרחו את השמן על כל הגוף, מכף רגל ועד ראש, בתנועות ארוכות ונעימות, לכיוון כפות הידיים וכפות הרגליים. יש צורך להשתמש בכמות שמן גדולה בכדי שייספג בגוף.

המשיכו לשבת כ 15 דק' ואפשרו לשמן להיספג בגוף.

בסיום, התקלחו במים חמים והורידו את השמן מגופכם.

אפשר להוסיף כמה טיפות של שמנים אתרים מתאימים לחורף (3-4 טיפות על כף של שמן), שמן ג'ינג'ר, רוזמרין, אורן, פלפל שחור, קורנית, ארז.