ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


תזונה הודית ויש גם מתכונים

תזונה הודית ויש גם מתכונים

מאת: יעל פרל  - המעבירה סדנאות בישול הודי במכללה

אירוודה שפירושה מדע החיים או ידע החיים (איוש חיים, וודה ידע) שמה דגש רב על אורח חיים ותזונה כגורם ראשוני לאיזון נכון ולהרמוניה בין האדם לטבע. אולי אלה מלים גבוהות אך המשמעות שלהן היא מאד פשוטה: אדם שאוכל נכון, שמשתמש נכון בחושים שלו, שאינו נוהג באורח חיים קיצוני מרב הסיכויים שהוא יהיה מאוזן ובריא יותר.

ההמלצות הקשורות לתזונה איורוודית אולי נשמעות נדושות ומוכרות בחלקן אך הן מאד חשובות ומאד בסיסיות והאמת הפשוטה שלהן מוכיחה את עצמה כבר דורי דורות. לאכול בנחת, באווירה נעימה, לשמור על ניקיון, ללעוס היטב (עיכול המזון ובעיקר של הפחמימות מתחיל בפה) וכו' הן רק מקצת מן ההצעות שנכתבו בספרות העתיקה כבר לפני כשלושת אלפים שנה. ואולי הדבר החשוב ביותר, לאכול לשובע אך לא עד "להתפוצצות". באחד הספרים הקלאסיים האיורוודיים של צ'אראקה סמהיטה נאמר לאכול כמחצית מקיבולת הקיבה, כרבע ממנה לשמור לנוזלים והרבע האחרון אמור להישאר ריק לגזים ואוויר. ואיך מרגישים שאכלנו באמת רק בכמות הנאותה? קמים מהשולחן עם תחושה "שיכולנו לאכול עוד משהו" ולא מלאים וגדושים עד לעייפה.
מעבר להוראות הכלליות שמתאימות לכל אחד, רוב התזונה באיורוודה הינה ספציפית לאדם גם כשהוא בריא ובעיקר כשהוא יוצא מכלל בריאות. לכל אדם מבנה ספציפי שלו, תכונות ואיכויות משלו ולכן המזון צריך להיות מותאם באופן אישי. יש אנשים שאוכלים בריא ובכל זאת אינם מרגישים במיטבם וזה משום שהם לא אוכלים נכון למבנה הייחודי שלהם, לטבע המולד שלהם.
 

ובכל זאת מה כן אפשר לומר באופן כללי?
אז למשל עכשיו, אנחנו בעיצומו של הקיץ. מערכת העיכול שלנו בקיץ קצת יותר חלשה בגלל החום הרב ואלה שאינם יושבים יום שלם במזגן ירגישו פחות תאבון וזה הדבר הטבעי והנכון לעונה זו. הטבע מאותת לנו לאכול פחות. ואכן התזונה בקיץ צריכה להיות יותר קלה, פחות כבדה וקשה לעיכול, פחות שמנונית ופחות מחממת. כדאי להוריד צריכת אלכוהול וקפה, מאכלים חריפים, מטוגנים, מאד מלוחים (כמו כבושים למיניהם), בשר אדום ולהעדיף מאכלי ירקות (טריים ומבושלים), נבטים, פירות יותר מתוקים מאשר חמוצים (אך לא יותר מדי בגלל הסוכר הרב שהם מכילים), אורז ודגנים אחרים, לאוהבי הבשר להעדיף מעט עוף, הודו ודגים וגם קטניות יותר קלות לעיכול כמו עדשי מאש (עדיף אפילו להנביט אותם). וכמובן, לא לשכוח לשתות הרבה מים. הרעיון הבסיסי לקיץ הוא לאכול מאכלים קצת יותר "מקררים" והכוונה אינה למאכלים ומשקאות שמוציאים מהמקרר אלא כאלה שזו תכונתם.

ובכל זאת...
שני מתכונים לקיץ (שוב, אלה מתכונים שטובים באופן כללי לעונה לכל מי שמאוזן פיזית והוא פחות או יותר בריא).

 

סלט כרוב, גזר וצימוקים המצרכים:
1/4 כרוב ירוק
1 גזר בגודל בינוני או 2 קטנים
1/4 כוס צימוקים (רצוי שחורים ולא הבהירים)
2 כפות של קוקוס יבש וטחון
חופן כוסברה קצוצה

לטיבול:
2 כפות שמן זית
1 כפית זרעי כמון שלמים
מלח
מיץ לימון

הכנה:
משרים את הצימוקים במים חמים לעשר דקות לפחות.
קוצצים את הכרוב לרצועות דקות.
מגרדים את הגזר על פומפייה גסה.
מסננים את הצימוקים ומוסיפים לירקות הקצוצים.
מוסיפים את הקוקוס ואת הכוסברה הקצוצה.

מחממים את השמן במחבת קטנה.
מוסיפים את זרעי הכמון כשהשמן חם, וכשהם מתחילים להשמיע קולות פצפוץ מסירים מהאש ושופכים על הירקות. מוסיפים מלח ומיץ לימון לפי הטעם, מערבבים ו- נהנים.

הערה: אפשר להוסיף לסלט גם נבטים שונים, ואפשר להוסיף שקדים טחונים עם הקוקוס או במקום.

הסבר: גזר, כרוב, צימוקים וקוקוס הם בעלי וירייה קרה (תכונה מקררת) ולכן הם טובים לימות הקיץ. גם הכוסברה בגלל שהיא מעט משתנת עוזרת להוריד את חום הגוף. זרעי הכמון קצת מרגיעים את הנטייה של הכרוב ליצור גזים (לצורך זה אפשר להוסיף גם זרעי שומר למי שאוהב ולטגן קלות בשמן באותה הצורה).