ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


צום קל ונעים

 מאת: מירה כהן שטרקמן (N.D.) (R.Na)
 

התחלתי לצום בגיל 10 והאמנתי באמת ובתמים שאם לא אצום ביום כיפור יקרה לי משהו נורא. סבי ז"ל לימד אותנו שמשך היום של ערב יום כיפור ראוי לאכול 7 ארוחות כדי להקל על הצום. כך עשיתי באדיקות רבה למרות שה- 7 ארוחות שלי בהחלט לא היו דומות לשלו.

סבי ז"ל התחיל את יומו בתפילה עם אשמורת השחר וארוחה אצלו היתה כמיטב תורת הרמב"ם- "כזית".

7 ארוחות קטנות במשך כ- 12 שעות של לפני הצום המלוות בתפילה והתכווננות פנימית, הינן המלצה מצויינת לשמירה על רמת סוכר טובה בדם, הטהרות וההתחדשות רוחנית שמעניק לנו יום הכיפורים.

 

מדוע אנחנו צמים?
יש לכך תשובות רבות הן בתחום הרוחני, הן בתחום הדתי והן בתחום הרפואה הטבעית. הצום מקובל בדתות שונות, בין היתר, כאמצעי להטהרות. ברפואה הטבעית יש אסכולות הממליצות על צום קבוע פעמיים בשנה, בליווי מטפל/רופא מקצועי.

צום מאפשר מנוחה טובה של מערכות הגוף. כאשר הגוף נח יש לאדם פנאי לעשות עבודה רוחנית הדרושה להפתחותו לצמיחתו האישית. אבל כאשר הגוף רגיל לקבל הרבה קפה, משקאות קלים, מזון מטוגן ומזון זבל, הוא מתחיל בעת הצום לעשות עבודת פינוי רעלים מאסיבית שמתבטאת בין היתר בכאבי ראש, צמא, עייפות, תשישות, מצב רוח ירוד, חוסר אנרגיה וחוסר רצון לנוע.

אנשים רבים חושבים שמשמעות הביטוי "ועיניתם נפשותיכם" היא הסבל שעובר הגוף בעת הצום. התופעות האלו מתחילות לעיתים כבר בבוקר של יום הכיפורים. אבל הדברים לא חייבים להיות כך וצום יכול לעבור בצורה טובה ונעימה המאפשרת התפתחות אישית.

 

איך עושים את זה?
אם במשך השנה "עווינו ופשענו" במזון זבל, הרי שלפחות בימים שלפני צום הכיפורים כדאי להקל על הגוף ולאכול מזונות מזינים ומטהרים. אמנה כאן שבעה כללי מפתח:

הדבר הראשון: כבר אחרי ראש השנה כדאי להפחית בצורה משמעותית (רצוי להפסיק לחלוטין) את שתיית הקפה והתה השחור. כמו כן מומלץ להפסיק לחלוטין עם שתיית משקאות קלים ו/או מוגזים. מי שיסבול בימים אלו מכאבי ראש יוכל לשתות נוזלים רבים, כך שהרעלים יוכלו להתפנות מהגוף בטרם יחל הצום. לכן, בימי ההתנזרות ממשקאות מזיקים מומלץ לשתות הרבה מים מטוהרים ומיצי פירות וירקות טריים. הנוזלים הטובים האלו יעשו עדינה של ניקוי וטיהור הגוף והכנתו לצום ולעבודה הרוחנית המלווה לו.

דוגמאות למיצי פירות: 2 תפוחי עץ חמצמצים עם חצי לימון (כולל הקליפה), מיץ מרימונים, מיץ ענבים טריים.
דוגמה למיצי ירקות: גזר עם פלח בטטה טריה ומעט ג'ינג'ר טרי, גבעולי סלרי ופטרוזיליה, סלק וסלרי.

הדבר השני: להמנע ממזון מטוגן ו/או שמן ו/או מלוח. לאכול מזון מאודה, מוקפץ או מבושל באדים. כך אפשר להרוויח את הויטמינים שבמזון.

הדבר השלישי: ראוי להפחית בצורה משמעותית אכילת חלבון מהחי והכוונה בעיקר לבשר פרה/כבש וכו'. אפשר לאכול מעט עוף או דגים.

הדבר הרביעי: להרבות באכילת ירקות ופירות טריים.

הדבר החמישי: לשלב בארוחות העיקריות דגנים וקטניות למשל: גרגרי חומוס עם קינואה או עדשים ואורז מלא או מאש ודוחן וכו' שילובים טעימים ומזינים.

הדבר השישי: להפחית בצורה משמעותית תבלינים חריפים.

הדבר השביעי: לאכול שמנים בריאים כגון שמן זית, שמן שומשום, (שמנים בכבישה קרה ולא מזוככים) טחינה, אגוזים (לא אפויים וללא מלח) וזרעים (כגון זרעי פשתן טחונים, שומשום).

 

שמירה על שיבעת הכללים הנ"ל תאפשר לגוף להגיע ליום כיפור בצורה נוחה ומאוזנת.
 

ומה אוכלים ביום שלפני הצום?

  • ארוחות קטנות המשלבות פירות וירקות. מומלץ לאכול כל שעתיים- שלוש, כדי להמנע מתנועות חריגות ברמת הסוכר (היפוגליקמיה). 
     
  • פירות טריים ואגוזים נחשבים לארוחה. 
     
  • הארוחה של לפני הצום תכלול חלבון מלא: מי שמעדיף להמנע מחלבון מהחי יכול לאכול מאש או עדשים שהינם קטניות קלות לעיכול, בשילוב עם דוחן שהינו דגן עם אחוז גבוה של חלבון. כמו כן ירקות מאודים שיסייעו לעיכול הארוחה בהיותם כוללים סיבים תזונתיים ונוזלים. למשל: גזר, בטטה, תפוח אדמה, קישוא, דלורית. אפשר לטבלם במעט שמן זית ולאפות בתנור בחום בינוני במשך כ 40 דקות. 
     
  • מומלץ לקנח בתה צמחים כגון שומר או בבונג או לבנדר.

הצום יעבור בצורה נעימה, ללא כאבי ראש ותופעות הלוואי הבלתי נעימות הכרוכות באופן כללי בעבודת פינוי רעלים.
 

ומה אוכלים לאחר הצום?
אפשר לשבור את הצום עם תה צמחים עדין ופרוסת עוגת דבש. אבי היקר הכיר לנו את המסורת הספרדית- ירושלמית של נחלאות- אכילת פרוסת חלה מרוחה בשמן זית ומעט מלח בליווי משקה חם. שני המנהגים טובים ואנחנו שומרים עליהם עד היום.

 

מתכון לעוגת גזר ודבש טעימה ובריאה:


מצרכים:
2 כוסות קמח מלא
1 כפית סודה לשתיה
1 כפית אבקת אפיה
½ כוס סוכר חום
½ כוס אגוזי מלך קצוצים
½ כוס צימוקים אורגניים או חמוציות (לסכרתים: ללא צימוקים)
3 ביצים
2 כוסות גזר טרי מרוסק דק
½ כוס דבש (לסכרתים: 1/4 כוס מולסה)
½ כוס שמן חמניות או קנולה אורגני כבישה קרה
1 כוס תה צמחים מצונן


אופן ההכנה:
לערבב חומרים יבשים
להפריד ביצים: חלמו מחלבון
לערבב את החלמון עם הגזר, שמן, דבש
להוסיף את התערובת הרטובה לתערובת היבשה ולערבב היטב
להקציף את החלמונים ולהוסיפם לתערובת הנ"ל לערבב הכל בזהירות.
לשמן תבנית אפיה (גודל 26 ). לחמם תנור ל 175 מעלות סלציוס ולאפות כ 40-45 דקות.

לאחר הארוחה הקלה הזו אפשר לנוח כשעה ולנצל את הזמן כדי לברך את המשפחה הרחבה, החברים והמכרים (גם טלפונית) בגמר חתימה טובה, שכן עבודת התשובה ממשיכה עד מועד שמחת תורה.

מומלץ שארוחת הערב העיקרית תכלול מרק ירקות עשיר בקטניות וירקות שורש (כגון בטטה, תפוח אדמה, גזר, שורש סלרי) או מרק עוף מסורתי בשילוב אטריות . ממליצה לנסות איטריות אורגניות מקמח שיפון מלא. השיפון עושה עבודה טובה עם הכבד.

המרק עם הירקות, החלבון והדגן מהווה ארוחה שלמה ומלאה, לא כבדה ועשירה בחלבון, פחמימות, סיבים תזונתיים ונוזלים.

 

ומה עושים כשהגוף נח ממלאכת העיכול?
ראוי לזכור שארוחה חלבונית מתעכלת כ 3-6 שעות ולכן עד סוף ערב יום כיפור הגוף עדין עסוק. המנוחה מתחילה למעשה בלילה.

מי שעסוק בתפילה יומו מלא. מי שאינו עסוק בתפילה יכול לטייל בנחת בגינה הציבורית או בפארק קרוב ולנצל את הזמן להתבוננות. אפשר לשבת על האדמה או הדשא תוך התרכזות בנשימה הפנימית: לעקוב אחרי כניסת הנשימה דרך הנחיריים ויציאתה דרך הפה. אין צורך במאמץ. הנשימה עוברת בעדינות וטבעיות. כל אחד בקצב שלו. המדיטציה יכולה להביא לתובנות נפלאות לשנה החדשה ולחיים בכלל.

מאחלת מכל הלב שיהיה צום קל ונעים וגמר חתימת טובה.


מאת: מירה כהן שטרקמן (N.D.) (R.Na)
נטורופתית. מתמחה בטיפול בצמחי מרפא, תזונה טבעית, פרחי באך ואיזון גוף נפש.  מטפלת קלינית ומנחת קבוצות מוסמכת.
www.argaman-ntr.co.il


לקריאה נוספת על לימודי נטורופתיה