ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


אורח חיים ותזונת חורף בישראל/ רונן אליאס

אורח חיים ותזונת חורף בישראל
כתב: רונן אליאס, בוגר מגמת האיורוודה ומטפל איורוודי


המחזוריות של עונות השנה עם השינויים שהן מביאות, מחייבת אותנו לשנות את הרגלינו מן העונה הקודמת. השינויים הקיצוניים הם כמובן בין הקיץ לחורף, לכן קיימות שתי עונות המעבר: אביב וסתיו. גם בעונות המעבר יש להתנהג בהתאם לשינוי שהן מביאות. אם כך, עונות השנה מביאות איתן שינוי הן בעולם- במקרוקוסמוס והן בתוכנו- המיקרוקוסמוס. ואנחנו מגיבים: הבגדים משתנים, הרגלי התזונה משתנים, גם הרגלי השינה, הרגשות והתחושות, אנו משתנים בהתאם לעונות לפעמים אפילו בלי שנרגיש.

עונות השנה הן דבר מתעתע בעיניי, אף פעם לא הבנתי מתי עונה מתחילה ומתי היא נגמרת. אני מבין שהגיעה העונה כשהיא כבר בעיצומה. אז למען הסדר, מובאת כאן לפניכם החלוקה של העונות לפי החודשים העבריים, זוהי חלוקה שלקוחה מהתלמוד ונהוגה עד היום, אלה ארבע עונות חקלאיות:
1. אביב- ניסן, אייר, סיוון אמצע מרץ עד אמצע יוני
2. קיץ- תמוז, אב, אלול- אמצע יוני עד אמצע ספטמבר
3. סתיו- תשרי, חשוון, כסלו- אמצע ספטמבר עד אמצע דצמבר
4. חורף- טבת, שבט, אדר- אמצע דצמבר עד אמצע מרץ

החורף מביא איתו איכויות בעיקר של קור ויובש, שתי תכונות שמגבירות את ואטה דושה (אלמנט אוויר ומרחב) מכאן שבתקופה זו אורח החיים והתזונה יהיו כאלה שיאזנו את האיכויות האלה. בהתאם לחוק יסוד באיורוודה "דומה מגביר דומה ושונה מפחית שונה".
בחורף נמצא הגוף שלנו במצב החזק ביותר, האקלים מזין את הגוף בתקופה זו בדיוק כפי שהוא מזין את האדמה. איורוודה לא מפרידה בין העולם לבין האדם, להיפך- היא מדגישה את הקשר הישיר והחזק בין היקום לאדם, לכן כדי להבין שינויים בתוכנו אנחנו יכולים להסתכל בעולם ולהיפך.

אורח חיים המומלץ בחורף

• על האדם להימצא בחדרים מחוממים, עדיף לא ע"י מזגן (מייבש עוד יותר), להימנע מחשיפה ממושכת לרוח ולקור- יוצרים יובש, חספוס- מגבירים את ואטה דושה (אלמנט אוויר ומרחב).

• לשמן את העור והראש- מעניק לחות, שמנוניות, חלקלקות- איכויות שמאזנות את ואטה דושה.

• ללבוש בגדים חמים, רצוי מצמר- ליצור חום ורכות בגוף, בדי הצמר מבודדים חום בצורה מעולה.

• אין מניעה לקיים יחסי מין (בקיץ מומלץ להימנע). כאחד מעמודי התווך לבריאות, מין צריך להיות מוקפד ובשליטה- פעילות מינית בכלל והשפיכה הגברית בפרט מחלישות את הגוף, האיורוודה מתייחסת לאיברי המין כאל הרקמה המעודנת ביותר בגוף. בחורף הגוף חזק לכן יחסי המין מותרים.

• פעילות גופנית מאוזנת ומבוקרת- פעילות לא מאוזנת מחלישה את הגוף ומגבירה את ואטה דושה.
 
תזונה בחורף
אש העיכול בחורף חזקה ביותר. הקור שמחוץ לגוף משאיר את החום בפנים, דבר היוצר מרכוז, והגברה של אש העיכול (אגני בסנסקריט)- האחראית לבשל את המזון במערכת העיכול ולהכין את הרכיבים התזונתיים שלו לרשות התאים והרקמות. במושגים של הרפואה המודרנית נכנסים מרכיבים כגון: מיצי העיכול, אנזימי העיכול, מיצי המרה ועוד.. אם לא ניתן לאש החזקה בחורף חומר קשה לעיכול, אלא דברים קלים (כמו שאנו רגילים בקיץ), האש תתחיל לעכל את רקמות הגוף! 
דגנים- נעדיף מלאים - אורז, שיבולת שועל, קינואה וחיטה הם המומלצים ביותר.

ירקות- שורשים: סלרי, פטרוזיליה, סלק, לפת, צנון. בצל, שום, כרישה, עגבניות, דלועים.

קטניות גדולות שעועית למיניה, חומוס, אפונה יבשה- לא לשכוח להשרות למשך לילה לפחות.

בשר- בקר, עוף, ביצים, כבש ודגים.

מוצרי חלב- חלב טרי (מבושל עם תבלינים), יוגורט, לבנה, מוצרלה, חמאה- חלב בקר ובאפלו. חשוב לא לאכול מוצרים אלה קרים מהמקרר.

שמנים ושומנים- שמן זית, שמן שומשום, שמן שקדים. אבוקדו, טחינה, אגוזים: שקדים, מקדמיה, ברזיל, קשיו, בוטנים.

צורות ההכנה המומלצת היא בישול בנוזל ואידוי כלומר אוכל חם ונוזלי (עם רוטב) לדוגמא: תבשילי קדרה (כולל חמין) מרקים, ירקות מאודים. נעדיף להימנע ממזון צלוי ומטוגן-צורות הכנה יבשות.

כאמור בחורף מוגבר יסוד האוויר והמרחב (ואטה דושה), שמוגברות ע"י איכויות הקור והיובש. לכן המזון שאנו צורכים צריך להיות חם ונוזלי. וזו הסיבה שהגוף והנפש שלנו כ"כ שמחים לצלחת מרק בחורף ותבשילי הקדרה למיניהם מאוד פופולאריים. צורת הבישול המומלצת היא בישול בנוזל, או אידוי. נעדיף פחות צלייה וטיגון- מייבש.
השתייה לסוגיה מומלצת חמה גם כן.

איורוודה שמה דגש ומתארת את מוצרי המזון באמצעות טעמים, שמגדירים לנו את אופיים של מוצרי המזון והצמחים. הטעמים המומלצים בחורף הם:

• חמוץ- מורכב מיסודות האדמה והאש. בעל האיכויות שומני, חם וקל. דוגמאות: לימון, תפוח מזן סמיט, יוגורט, תמרהינד, היביסקוס.

• מלוח- מורכב מיסודות המים והאש בעל האיכויות שומני וחם. דוגמאות: אצות, סויה, מיסו, מלח (רצוי טבעי ככל הניתן- מלח אטלנטי אפור).

• מתוק- מורכב מיסודות המים והאדמה בעל האיכויות שומני, קר וכבד דוגמאות: חלב, חמאה, דגנים, בשר, ליקוריש.

כפי שניתן לראות אלה טעמים שהיסודות שלהם נוגדים את יסודות האוויר והמרחב ולכן מאזנות אותן.

מוצרים נוספים שעוזרים לנו לחמם ולאזן את הגוף הם התבלינים, להלן מספר דוגמאות:
ג'ינג'ר- אהוב עלי במיוחד בחורף. טעמו חריף, חמוץ ומתוק. משפר את העיכול, מפיג עצירות. תרופה לתחלואים רבים, כגון: הצטננות, חום וכאבי גוף. אפשר להכין מרתח ולשתות במשך היום, לגרד בפומפייה, לסחוט דרך בד לתוך קערה עם דבש- מעולה להתקררות ולגודש בגרון וכמובן בתבשילים.

פלפל שחור- מאוד זמין ומאוד יעיל לחימום. טעמו חריף. ממריץ את העיכול, מרפא התקררות וליחה במערכת הנשימה, מעכל שומן. להוסיף להכנה הקודמת עם הדבש במקרים של ליחה מרובה. לבזוק מעט מעל מנת האוכל.


כמון- מאוד נפוץ וטעים (לדעתי). טעמו חריף ומעט מר. עוזר בסילוק אמה (מזון לא מעוכל) ורעלים מהגוף, מחזק את מערכת העיכול. הולך מצוין עם תבשילי קטניות- כפית תעשה את העבודה, להוסיף כמה זרעים בבישול האורז.

זרעי חרדל- מחמם במיוחד טעמו חריף ומר. מקל על היווצרות גזים בקיבה ומעודד עיכול. כפית זרעים בתוך תבשיל ירקות משדרג את הטעם. קלו כף זרעים והוסיפו לחמין תגלו טעם חדש וממכר.

חילבה- קצת מסריחה בזיעה, אבל יעילה מאוד! טעמה מר, חריף ומתוק. נחשבת למחיה ומחדשת נעורים, מעוררת תשוקה מינית, מחזקת, משתנת, מעולה לסוכרת ולשיעול, מגבירה ייצור חלב אם. במילה אחת- חילבה! תוספת אקזוטית למרקים.

אספואטידה (הינג-בהודו)- תבלין מעולה! אפשר היום להשיג מוצר באיכות סבירה בחנויות של מוצרים אסיאתיים. טעמו חריף. יש לו ריח חזק שנעלם בבישול, משתמשים בכמות קטנה מטגנים בשמן או גהי לפני שמוסיפים את המצרכים האחרים. מעודד עיכול, מסלק גזים ונפיחות, מרגיע כאבים והתכווצויות בבטן כמו גם השפעה מנטאלית מרגיעה. הולך עם כל דבר ירקות, קטניות, בשר. לוקח את המנה למקומות רחוקים...

עלי דפנה- טעמם חריף ומר. מנקים את המעיים ואת הערוצים בגוף, משתנים, מרפאים טחורים ושלשול. תוספת נעימה לאורז, לתבשילי קדרה, אם העלים באיכות טובה אין צורך לשים יותר מעלה או שניים לתבשיל.

שומר- טעמו מתוק, מר. מפיג גזים מצוין, מרגיע כאבים בכלל וכאבי בטן בפרט, מכייח. בתבשילים עם פוטנציאל ליצירת גזים מוסיפים חצי כפית, מקל מאוד. תוספת נהדרת לתה בחורף. ג'ינג'ר, קינמון ושומר - יופי של מתכון לתה חורף מחמם וטעים.

הל- טעמו מתוק וחריף. מעודד ומנקה את מערכת העיכול, מצוין לבעיות במערכת העיכול, עוזר להרגיע את מערכת העצבים וטוב ליכולת הריכוז. בסיום הארוחה כמה זרעים של הל עם שומר עוזרים להפיג גזים וריח רע מהפה. תבלין שמפתיע אותי ביכולת שלו להשתלב בצורה טובה בתבשילים (זרע- שניים בתבשיל).

התבלינים הם גם חומרי מרפא!
האקלים הישראלי הוא המגוון בעולם ביחס לשטח המדינה, החורף באזור החוף, במדבר או בהרי ירושלים שונה מאוד האחד מהשני. לכן חשוב להעריך את האיכויות השולטות בחורף, שהן קור ויובש מבחינה כמותית ולפעול בהתאם. לדוגמא: איכות היובש תהיה גדולה יותר במדבר לעומת מישור החוף, לכן נדאג לשמן את הגוף פנימית וחיצונית יותר כשאנו חיים במדבר לעומת אזור החוף.
האיור וודה רואה את הבריאות האדם כחלק מבריאות הטבע ומתייחסת לייחודיות המולדת של כל אדם, על כן היא מקפידה להנחות כל אחד כיצד להתאים את עצמו לעונות השנה. היסודות שעליה מושתתת האיור וודה הינם אוניברסאליים וקיימים בכול, על כן הקשבה לסביבה ולגופנו תיתן לנו כלים למניעת מחלות ולשמירה על איזון גופנו ומשם על איזון בעולם.