ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


דצמבר 2012: מערכת חיסון

מערכת חיסון
ערכו:שרון מזן, שירי סלע ומאיה יונאני


והיו מזונותיך תרופותיך (מזון מסוים ותרומתו לגוף)

לפי הרפואה הסינית הטעם של הסתיו הוא חמוץ :

לימון מכיל ויטמין C ומונע התקררות .

מלפפון חמוץ מכילים חיידקים פרוביוטיים אשר מסיעים למערכת החיסון

זיתים מכיל ויטמין E אחד מנוגדי החמצון הטבעיים החשובים ביותר ומנטרל רדיקלים חופשיים, שעלולים לפגוע בתאים בריאים בגוף, ועל פי מחקרים, נמצאו קשורים לבעיות של מערכת הלב ולהתפתחות של תאים סרטניים.

 

כל מה שרציתם לדעת ולא ידעתם לשאול:


צמחי המרפא הוכחו במחקרים כיעילים בטיפול ואף במניעה של מחלות חורף ובנוסף צמחים אלו ידועים לאורך שנים כיעילים לחיזוק גוף האדם כשמערכת החיסונית חלשה.


דצמבר 2012: מערכת חיסון 1. אכניאציה
מיועד לשימוש קצר טווח עם תחילת הופעת התסמינים. מחקרים שונים מצאו כי צמח זה הצליח להפחית תחלואה בשפעת והצטננות ובנוסף הצליח לקצר את משך המחלה לכאלו שחלו.

2. אסטרגלוס
ניתן במצבים כרוניים וכמניעה. מחקרים הראו כי השפעתו חיובית ומגבירה את פעילותם של התאים הלבנים בגוף ומשפרים את תנגודת הגוף מפני וירוסים וחיידקים.

3. ג'ינסנג סיבירי
שלושת סוגי הג'ינסנג מסייעים לחיזוק המערכת החיסונית ומשפרים את תנגודת הגוף למחלות ויראליות.


 פתגם החודש:

תאכל מרק תהיה חזק


המרק מסוגל לעכב תגובה דלקתית הקשורה לתאי דם לבנים.

 

 פינת המתכון הבריא
מ ר ק    ב ר י א ו ת
מרק חורפי לחיזוק מערכת החיסון


החומרים:
 6 גזרים בינוניים מקולפים וחתוכים
  3 קישואים זוקיני חתוכים לקוביות בינוניות
  2 כוסות דלעת חתוכה לקוביות עם הקליפה
  2 כוסות בטטה חתוכה לקוביות גדולות
  2 בצלים אדומים חתוכים לקוביות
  1 שורש פטרוזיליה מקולף וחתוך
  1/2 פרחי כרובית חתוכה לפרחים
  2 כוסות פרחי ברוקולי חתוכים לפרחים
  1/2 כרוב לבן חתוך לקוביות בינוניות
  3 עלי סלרי חתוכים חתוכים
  2 כפיות ג'ינג'ר מגורד
  פלפל ומלח לפי הטעם
  1/2 צרור פטרוזיליה + 1/2 צרור שמיר חתוכים גס
  1/4 כפית כורכום

אופן ההכנה: 
ממלאים סיר עם כל התכולה מלבד הירק, הכרובית והברוקולי. מביאים לרתיחה, מנמיכים ומבשלים שעתיים. מוסיפים את הירק הכרובית והברוקולי וממשיכים לבשל עוד כ- 10 דקות.

ניתן להגיש עם אטריות אורז מבושלות או שקדי מרק ביתיים. ישנה אפשרות להוסיף לאחר 1.5 שעות כוס גריסי פנינה (שהושרו במשך הלילה) ולהמשיך לבשל.

שקדי מרק הכנה עצמית

5 כפות קמח שיפון / מלא
1/2 כפית מלח
1 ביצה
מעט כורכום לצבע ומים לפי הדרישה
מערבבים הכל יחד מרתיחים שמן עמוק ומגררים על פומפייה


בתיאבון!!


ת ו ס ף  החודש    -    ל ח י ז ו ק   מ ע ר כ ת   ה ח י ס ו ן

אונה דה גאטו -  מגביר תיפקוד מערכת חיסון, נוגד חימצון, אנטי דלקתי ומטפל בזיהומים בעיקר ויראליים. מכיל חומרים פעילים מסוג אלקלואידים הממריצים את מערכת החיסון, מעלים רמות לימפוציטים ונויטרופילים בדם ומגבירים הפרשת ציטוקינים. ניתן לרכוש אותו בכמוסות (חב' סולגאר) ובטינקטורה (חב' ברא צמחים)

לא נשכח את העלי זית, פירות ופחי הסמבוק השחור וכמובן את שורש האסטרגלוס

חליטת עלי זית לטיפול בשפעת ובהצטננות, בעל אפקט אנטי בקטריאלי ואנטי ויראלי, מחזק מערכת חיסון, עוזר לגוף להסתגל לשינויים, משפר איכות חיים והרגשה כללית

חליטת פירות ופרחי סמבוק שחור להצטננויות ושיעול

חליטת שורש אסטרגלוס מעורר ומחזק את מע' החיסון


ס פ רות    מ ו מ ל ץ   -    "נ ט ו ר ו פ ת י ה"
בהוצאת פוקוס ד"ר גילית שטיינר

הספר מרכז את המידע הרב שהצטבר בשנים האחרונות בתחום התזונה והנטורופתיה.


            צמח החודש- אכיניצאה

משפחה: מורכביים.

חלק בשימוש: פרחים, עלים ושורש.

מוצא הצמח הוא מצפון אמריקה, שם הוא כבר ידוע בשימוש מזה מאות שנים ברפואה האינדיאנית המסורתית.

האכיניצאה הוא אחד מצמחי המרפא הפופולאריים והנמכרים ביותר ברחבי העולם וללא ספק הצמח המוכר ביותר לחיזוק מע' החיסון ולטיפול בשפעות וב"מחלות חורף". הצמח הוא אחד מהחשובים ביותר לחיזוק יכולת העמידות החיסונית של הגוף, ע"י חיזוק וויסות פעולת מערכת החיסון ומערכות נוספות בשתי רמות:

קו הגנה ראשון חיזוק תנגודת חיסונית בריריות השונות בגוף:
הצמח מעצים את האפקט הכללי של מע' החיסון, ע"י הגברת פעילותם של התאים הפגוציטים כקו הגנה ראשון של מע' החיסון והנעה של זרימה לימפטית.

קו הגנה שני - מגביר ומאזן את התקשורת החיסונית:
מעבר לעובדה שהשורש מעלה את ריכוז תאי החיסון הלבנים  בזרם הדם, הוא אף עוזר בחידוש התגובה העצבית של הגוף.


פעילויות נוספות:
הצמח מעורר ומחזק בעקיפין את התגובה החיסונית הכללית, גם ע"י פעולה של המרצה וחיזוק מערכות נוספות בגוף, בעיקר בשורשים. העלים והפרחים הינם פחות יעילים לשימוש ארוך טווח. תרומתם היא בעיקר בשל פעילות אנטי זיהומית ישירה וכן באופן מקומי. שורש הצמח מגביר זרימת דם פריפרית בהיותו צמח מניע ודינאמי. (תגובה חיסונית באזור מסוים עלולה להיפגע עקב זרימת דם לקויה, היוצרת מחסור בתאים לבנים באזור הנגוע)בנוסף, שורש הצמח משפר תהליכי ספיגה במע' העיכול.

התוויות נגד ואזהרות:
יש להיזהר בזמן טיפולים כימותרפיים ושימוש בתרופות לדיכוי מע' החיסון.
השורש בעל טעם מעט חריף / עוקצני, עלול לגרום לגירוי קל בקיבה.
הריון: ניתן לשימוש.
הנקה: ניתן לשימוש.

מינונים מומלצים ואופן השימוש:
שורשים / חלק עלי טינק' 1:2: 10-60 מ"ל בבוע, כחלק מפורמולה.
תמצית יבשה סטנדרטית (Dry ext.) בריכוז 5:1: 400-1000 מ"ג ליום.
מינון אקוטי: ניתן כצמח בודד (טינק' 1:4) 5-7.5 מ"ל כל 1-2 שעות.
צמח יבש: שורשים - מומלץ במרתח 10-40  גרם ליום.
צמח יבש: חלק עלי חליטות ומרתחים . 5-40 גרם ליום.

חדשות מעולם התזונה



מחקר מהשנה האחרונה קובע כי נוגדי חמצון שמגיעים מהתזונה יעילים יותר מנוגדי חמצון בתוספים במניעת מחלות לב. עוד סיבה טובה להפסיק להסתמך עליהם במקום לאכול בריא וגם לשתות מפעם לפעם גם כוס יין אדום.

רבות דובר ועוד ידובר על תועלתם של נוגדי החמצון. מחקר מהשנה האחרונה מחזק את הטענה כי נוגדי החמצון מונעים מחלות לב וקובע כי נשים שצורכות מזון עשיר בנוגדי חמצון מקטינות בצורה משמעותית (17%) את הסיכוי לחלות במחלות לב, במיוחד אלו ללא היסטוריה משפחתית או רקע של אירועי לב קודמים. שבמחקר נבדקו נוגדי חמצון ממזונות כמו פירות וירקות, תה ירוק, דגנים מלאים ושוקולד ולא מתוספים.

המחקר, פורסם ב- journal of the American heart association במחקר נבדקו 31,035 נשים ללא מחלות לב בעברן ו-5,680 נשים עם היסטוריה של מחלות לב, הותאמה לנשים תזונה עשירה בנוגדי חמצון, בעיקר מפירות וירקות, וכאמור - ללא תוספים למיניהם.
המחקר הזה מאשר את מה שחשבו בעבר, לפני שתעשיית התוספים הפכה לכל כך פופולרית, כוח התזונה רב יותר מכוח התוספים. תזונה בריאה עשירה בנוגדי חמצון מהטבע מקטינה את הסיכוי למחלות לב בצורה יעילה יותר.

 

 טיפים


גם אם כבר חלינו וגם אם לא, כיצד נחזק את מערכת החיסון במהירות המירבית וכיצד נתמודד עם המחלה?

1. נשתדל לאכול כמויות סבירות, לא להעמיס על הגוף, רצוי לאכול בעיקר מרקים שהינם קלים לעיכול ואינם מעמיסים על הקיבה מכיוון שהגוף זקוק לכמה שיותר אנרגיה בכדי להלחם בפולשים הזרים. מומלץ לבחור בירקות הכתומים וירקות השורש כגון בטטות, דלורית, גזר, דלעת, בצל וכו', העשירים בויטמינים ומינרלים. הפיגמנטים הכתומים ובראשם הבטא-קרוטן קרויים קרטנואידים והם משמשים כנוגדי חמצון חזקים מאוד המסייעים רבות לשיקום הריריות ועמידתן בפני גורמי מחלה שונים.

2. נגביר אכילת ירקות ירוקים עליים כגון פטרוזיליה המסייעת לסילוק החיידקים דרך מערכת השתן ע"י הגברת יכולת השיתון של הגוף.

3. נוריד מוצרים המכילים סוכר, סוכר הינו מחליש את מערכת החיסון ולכן נמעיט באכילת עוגות, עוגיות, סוכריות שוקולדים וכו'.

4. נוריד מוצרים המכילים "פחמימות ריקות" כגון: סוכר לבן, אורז לבן, קמח לבן, לחם מקמח לבן, בורקסים, פיצות וכו'.

5. נוריד מוצרים מעוררי ליחה כגון מוצרי חלב וסויה, בננות, בוטנים ומוצרים המכילים בוטנים, קשיו ועוד.

6. אכילת ושילוב מזונות עשירים בויטמין C: תפוחים, פרי הדר - בעיקר לימון, עגבניות וירוקים, בעיקר פטרוזיליה.

7. נשתה תה המכיל בתוכו ג'ינג'ר דבש וקינמון, לואיזה, לימונית, לימון.

8. מוצרי מזון שמסייעים לחזק את מערכת החיסון ואת הגוף:
שום חי,  ישירות או בתוך המזון.
לימון טרי סחוט בכוס מיים רותחים ומעט דבש בכל בוקר.
שתיית משקאות ירוקים, מדגנים טריים (עשב חיטה) ומיובשים (עשב שעורה), מירקות וירוקים (פטרוזיליה, אספסת).

9. פרוביוטיקה, פלורת מעיים בריאה, מבטיחה מערכת חיסון חזקה. בגלל צריכת מזונות מתועשים, ירקות ופירות מרוססים, סטריליות יתר, נטילת תרופות וזיהום סביבתי, רוב האוכלוסיה, סובלת מחוסר בחיידקים פרוביוטים, לכן רצוי ליטול פרוביוטיקה על בסיס קבוע. אם אתם לא נוהגים כך, כדאי שתתחילו עכשיו.

10. יש להקפיד על איורור מיטבי של החלל בו אתם שוהים, חדרים סגורים, עלולים להוות מדגרת חיידקים.

 

"תרופות סבתא" שמסייעיות לחזק את הגוף בעת מחלה:



קצח עם שום ודבש - לקצח מיוחסות תכונות ממריצות למערכת החיסון. כף קצח טחון עם רבע כוס שמן זית, 2 שיני שום וקצת דבש. מהתערובת הזו די לקחת כפית אחת ביום.

סירופ בצל ודבש - להתקררות, הוראות הכנה: לחתוך בצל לקוביות או לפרוסות, להכניס לקערת זכוכית עמוקה ולכסות עם 3-4 כפות דבש. להשרות למשך לילה שלם. למחרת יש לקחת כל שעתיים כף מהנוזל בלבד! (ניתן גם לסנן). הריח והטעם קצת קשים, אבל ההטבה מורגשת תוך זמן קצר.