ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


מאי 2012: אקנה


 אקנה - היגיינה וטיפול חיצוני
מאת מזברג קטיה, אסייג לירון, דיקנוף יהודית ופלצל עדי.
 

אקנה

אקנה היא הפרעה בבלוטות השומןמאי 2012: אקנה
שבעור שמתבטאת בחסימת נקבוביות
העור ובהופעת פצעונים וגבשושיות בעור. פצעוני האקנה בדרך כלל מופיעים בעור הפנים, הצוואר, הגב, החזה והכתפיים.

אקנה (פצעי בגרות) הוא מצב שכיח מאוד המופיע אצל 80 אחוזים מהאנשים.

חומרת האקנה וצורת הביטוי של האקנה שונה מאוד מאחד לשני ומשתנה עם הגיל. פצעוני האקנה (חטטת) האדומים והלבנים המוכרים לנו בכינוי "פצעי בגרות", נגרמים עקב סתימה של נקבוביות בעור המונעת משומני העור לצאת.

התפתחות האקנה: בלוטות החלב מייצרות חלב (סבום) שבתהליך רגיל עובר דרך זקיקי השיער לפני הגעתו אל העור. תאי העור נסתמים ומונעים מהסבום לצאת אל פני העור.

כאשר הנקבובית נסתמת נוצר מצע נוח להתפתחות ולהתרבות חיידק הנמצא בעור, ( PROPIONIBACTERIUM ACNES) חיידק זה מתחיל לצמוח בתוך הזקיקים וגורם לדלקת האקנה.
סתימה חלקית של זקיקי השערה גורמת לפקק שחור (BLACKHEADS), סתימה שלמה ועמוקה יותר של זקיק השיער גורמת ל"פקק לבן" (מיליום), דלקת וזיהום גורמים להופעת ראשים לבנים מוגלתיים (WHITEHEADS ).

טיפים לטיפול באקנה

 מומלץ לנקות את הפנים בוקר וערב בעזרת תכשיר ניקוי המיועד להסרה עם מים

 ברחיצת הפנים מומלץ להשתמש בפד/צמר גפן ולא עם הידיים

 רצוי להשתמש במטליות חד פעמיות או להחליף את מגבת הפנים כל יום וזאת בכדי למנוע
התרבות חיידקית בתוך המגבת. [החיידקים אוהבים לחות וחום-ואילו התנאים אשר יש בחדרי האמבטיה]

 יש להימנע מ"לפוצץ" את הפצעים. דבר זה עשוי לגרום להתפשטות הזיהום ואף לצלקות

 רצוי להימנע משימוש במוצרי שיער כגון: ג'יל, מוס, מסכה וכד', חלק מסוגי תכשירים אילו מכילים אחוז גבוה של שומן העלול לגרום לאקנה

 יש להקפיד להתקלח ישר לאחר פעילות גופנית , כאשר מתאמנים נוצר חום והבגדים יוצרים חיכוך כנגד העור. כאמור חום ולחות יוצרים סביבה נהדרת להתפשטות חיידקים

תזונה

 יש להקפיד על שתייה מרובה העוזרת בפינוי הפסולת מהגוף

 רצוי להקפיד על אכילת מזון לא מעובד תעשייתי או מטוגן מכיוון וגורם לתגובת שרשרת הורמונאלית שמעודדת היווצרות של אקנה

 מומלץ לצרוך הרבה ירקות ירוקים וכתומים, בגלל תכולת הבטה-קרוטן שהופך לוויטמין A, החיוני למניעת אקנה. הירקות הירוקים גם תורמים לניקוי הדם

 צריכת מזונות המכילים אבץ-  מינרל חיוני בעל תרומה מכרעת בטיפול באקנה.  יצור ההורמונים אנדרוגנים, ניצול יעיל של ויטמין A , תפקוד תקין של מערכת החיסון ופעילותה נגד זיהומים. כמו כן, אבץ מסייע בתהליכים דלקתיים, בהגלדת פצעים ובחידוש . מזונות עשירים באבץ: טחינה, גרעיני דלעת, גרעיני חמנייה, אגוזי קשוי ,טופו, שעועית אזוקי

 מומלץ לצרוך דגי ים, המכילים חומצות שומן חיוניות, העוזרות לשיקום תאי העור, תומכות בטיפול במצב הדלקתי ואף לאיזון הורמונאלי. הדגש הוא על חומצת שומן אומגה 3 ממקורות שונים, כגון דגי ים צפוני, זרעי פשתן, אגוזי מלך ועוד

 חשוב להקפיד על צריכה גבוהה של סיבים מסיסים, המסייעים לסילוק חומרי פסולת ממערכת העיכול

 מיצוי של צמחי מרפא כגון: פרופוליס, מור, קומפרי ועוד. אפשרי לשלבם בקרמים

 שמנים אתריים: גרניום, ערער, אשכולית (אסור להיחשף איתו לשמש), פטשולי, מור, ברגמוט, פלמה רוזה, עץ התה, קמומיל כחול, סנדלווד. את כולם נין לשלב בתכשירים לשימוש נקודתי על הפצע או בקרמים לפנים

 שמנים עשירים בנוגדי חמצון השומרים על תאי העור: אובליפיכה, גזר, רוז היפ, קלנדולה. שמנים הטובים לאקנה על רקע הורמונאלי: נר הלילה, בורג', קנביס, גלנולין

 נטילת פרוביוטיקה- חיידקים פרוביוטיים מסוג לקטובצילוס הם בעלי יעילות של 80% בטיפול באקנה, בייחוד בקרב נערים ונערות בגיל ההתבגרות. מחקרים נוספים הוכיחו שחיידקים אלה יעילים גם בטיפול באטופיק דרמטיטיס ובבעיות עור נוספות

 


חדשות עולם התזונה
קיים קשר בין חלב לאקנה

שני מחקרים גדולים שביצעו לאחרונה ארגון הבריאות העולמי ואונר"א מצאו שצריכת חלב ומוצריו מעודדת ומחריפה התפרצות של אקנה, מחלת העור הידועה יותר בשם 'פצעי בגרות' • הסיבה: החלב של ימינו רווי הורמונים, שמשפיעים על עורו של הצרכן בעל הנטייה לאקנה

* אריאלה איילון, פורסם ב3.7.2005  באתר
www.ynet.co.il.

כבר יותר משני עשורים חוקרים מומחים ברחבי העולם את הסיבות להתפרצות האקנה מחלת העור השכיחה ביותר בקרב בני נוער (ראו מסגרת). תחילה קבעו שאוכל מטוגן ושמן, שוקולד ומוצרי מזון שונים אחרים גורמים להחמרת האקנה. אך כעבור זמן מה חזרו בהם. אין קשר בין אקנה למזון, טענו, ואם פה ושם יש עדויות לקשר כזה, הן זניחות ושוליות. אבל לאחרונה מלמדים שני מחקרים רחבי היקף שדווקא יש קשר בין אקנה לתזונה והפעם האשם טמון בחלב שאנחנו שותים.

במחקר ראשון מסוגו שביצע ארגון הבריאות העולמי השתתפו 112 אלף נשים, אחיות במקצוען, בגילאים 25-42, שהתבקשו לתאר את הרגלי צריכת החלב שלהן בהיותן תלמידות תיכון ואת חומרת האקנה ממנה סבלו באותן שנים.

 מעיבוד הנתונים הסתמן בבירור קשר בין אקנה והחמרתה לבין צריכת מוצרי חלב. במחקר שני, שתמך במחקר הראשון, בדקו חוקרי ארגון אונר"א 40 אלף נערות אפריקאיות וגם כאן הסתמן מהממצאים קשר ברור בין צריכת חלב להגברת האקנה.

ההורמונים של שרשרת המזון
לדעת מומחי בית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת הרווארד הסיבה להחמרת אקנה בעקבות צריכת חלב טמונה בחלב ה'מועשר' בהורמונים שאנחנו שותים, שמקורו בעיקר בפרות הרות. מסביר ד"ר זאב פם, מומחה למחלות עור ומין: "פרות הרות מניבות חלב בכמויות גדולות יותר והחלב שלהן ספוג יותר בהורמונים. בעבר היו מוסיפים לחלב ויטמין D באמצעות תהליך של הקרנת אור, שהיה מפרק ממנו חלק מההורמונים. לכן לחלב של פעם, חסר ההורמונים, או הדל בנוכחות הורמונים, לא היתה השפעה על חומרת האקנה. היום לא משתמשים יותר בשיטה הזאת, וכאשר כולנו ניזונים מחלב תעשייתי רווי הורמונים, הפכו החלב ומוצריו לסיבה ישירה ומיידית להחמרת המחלה".


היו מזונותיך תרופותיך


מאי 2012: אקנהגזר    -    גזר (שם מדעי: Daucus Carota sativus) הוא ירק שורשי, תת-מין של גזר הגינה ממשפחת הסוככיים, אשר מאופיין בצבעו הנע בין כתום עז ללבן וכן במרקמו הקשה והפריך, ובערכו התזונתי הרב. בחתך רוחב אפשר לראות שני אזורים: קליפה רכה יחסית המכילה בקרבה את רב חומרי התשמורת, וליבה בה עוברים צינורות העצה (במרכז) והשיפה (בהיקף) שהיא חלק עצי וקשה יותר, הדל יחסית ברכיבים תזונתיים .

הגזר עשיר בבטא קרוטן, חומר המשמש ליצירת ויטמין A, והמעניק לגזר את צבעו הכתום. 100 גרם גזר מכילים כ-8 מ"ג בטא קרוטן המספקים את רוב התצרוכת היומית המומלצת לאדם של ויטמין זה. מכיוון שויטמין A משפר את יכולת ראיית הלילה, נהוג להגיד על גזרים שהם טובים לעיניים. הגזר עשיר גם בסיבים תזונתיים, אנטיאוקסידנטים ומינרלים והוא מאכל בסיסי. בטא-קרוטן מסייע לשמור על העור ולרפא אותו.
הגזר נאכל במגוון דרכים. רק 3% מהבטא קרוטן בגזרים טריים נספג בתהליך העיכול. ניתן להעלות את כמות הבטא קרוטן הנספג ל-39% על ידי מעיכה, כתישה, בישול או הוספת שמן בישול.

הגזרים מעובדים על ידי קציצה, טיגון, אידוי או בישול כחלק ממרק או נזיד. לאחר הבישול הגזר מתרכך, ומשמש גם כמזון לתינוקות. גזר מגורד משמש להכנת עוגות ורפרפות (פודינג).
יחד עם בצל וסלרי, גזר הוא המרכיב העיקרי במירפואה- (תערובת ירקות ארומטיים החתוכים בגסות  ) הצרפתי, להכנת מרקי בשר שונים. עלי הגזר גם הם טובים למאכל, אם כי ברוב התרבויות לא נהוג להשתמש בהם. אבותיו הפראיים של הגזר באים ככל-הנראה מאפגניסטן שהיא עדיין המרכז לסוגים השונים של הגזר.

ערך תזונתי ל100- גרם

 קלוריות  40 קק"ל

 חלבונים

1 ג' 
 פחמימות  9 ג'
 פחמימות זמינות  6 ג'
 שומן 0.2 ג' 
 ברזל 0.66 ג' 
 סידן 33 מ"ג 
 מגנזיום 18 מ"ג 
 זרחן 35 מ"ג 
  אשלגן 240 מ"ג 
 נתרן 2.4 מ"ג 
ויטמין B-1 0.04 מ"ג 
 ויטמין B-2 0.05 מ"ג 
 ויטמין B-3 1.2 מ"ג 
 ויטמין B-6 0.1 מ"ג 
 ויטמין C 7 מ"ג 

 

מרק כתום
מתכון זה מתאים לבעיות אקנה מכיוון ועשיר בבטא קרוטן!

החומרים הדרושים:

מאי 2012: אקנה0.5 ק"ג דלעת מקולפת וחתוכה לקוביות

2 בטטה בינונית מקולפת חתוכה לקוביות

1 דלורית גדולה מקולפת חתוכה לקוביות

4 גזרים גזרים גדולים מקולפים וחתוכים לקוביות

3  תפוחי אדמה בינוניים מקולפים וחתוכים לקוביות

5 גבעולי סלרי או שורש סלרי ללא עלים

2 בצלים בינוניים קצוצים

2 שיני שום קצוץ

1/4 כוס שמן

1/4 כפית זנגביל

1/4 כפית קינמון

1/4 כפית אגוז מוסקט-מגורר

1-2 כפות מרק עוף או בצל

מלח/פלפל לפי הטעם

אופן ההכנה:

בסיר גדול ועמוק מטגנים את הבצל הקצוץ בשמן זית עד ריכוך.
מוסיפים את השום. ג'ינג'ר ויתר ירקות. כ-5 דקות תוך כדי ערבוב.
מוסיפים מים לכיסוי הירקות.מביאים לרתיחה. מכסים חלקית.
מבשלים 30 דקות מוסיפים אבקת מרק קינמון, אגוז מוסקט, מחל ופלפל.
טועמים ומתקנים תיבול (זהירות עם תבלינים).
וממשיכים לבשל עוד 15 דקות.
טוחנים את המרק בתוך הסיר עד לקבלת מרקם חלק בעזרת בלנדר מוט חשמלי.

בתאבון! 

ספרות מומלצת

המקור המקיף והמוסמך ביותר לפתרונות טבעיים לבעיות בריאות דרך:
תזונה, צמחי מרפא, תוספי תזונה, הומיאופתיה, פרחי באך, ארומתרפיה, רפואה סינית, הידרותרפיה, הורמונים טבעיים, טיפולי מגע, פעילות גופנית והפגת מתחים
 
האנציקלופדיה החדשה לריפוי טבעי מביאה לראשונה מענה שלם ומקיף לכל בעיה בריאותית ומציעה פתרונות טבעיים מוכחים, הכוללים תזונה, תוספי תזונה, צמחי מרפא, הומיאופתיה, פרחי באך, ארומתרפיה, רפואה סינית, הידרותרפיה, הורמונים טבעיים, טיפולי מגע, פעילות גופנית והפגת מתחים.
בספר מקיף זה מפורטים טיפולים טבעיים לעשרות בעיות בריאותיות שכיחות בניהם גם אקנה.
 
ספר שימושי ומקיף זה כולל:
• פירוט ברור ומהימן של התסמינים והגורמים העיקריים לכל בעיה בריאותית.
• המלצות לביצוע בדיקות מעבדתיות ובדיקות אחרות להערכת המצב הבריאותי.
• ייעוץ מוסמך אודות תזונה מתאימה, תוספי תזונה וטיפולים טבעיים להתמודדות עם מצבי חולי שונים.
• שבעה "מרשמי-על" ייחודיים להתמודדות עם כל אחת מהבעיות הבריאותיות המובאות בספר.
• מרשמים אלו מציעים פתרונות טבעיים יעילים ועצות מועילות ומעשיות לטיפול בבעיות הבריאותיות.
• תיאור יסודי ומקיף של כל אחת משיטות הטיפול הטבעיות.
• רשימות ביבליוגרפיות מקיפות עבור מרפאים, רופאים וסטודנטים ורשימות של איגודים מקצועיים רלבנטיים בארה"ב ובישראל לשימוש הקוראים.

קריאה מהנה.

פתגם בריאות

"לעולם לא יאכל אדם אלא כשהוא רעב. ולא ישתה אלא כשהוא צמא. ואל ישהה נקביו אפילו רגע אחד. כל זמן שצריך להשתין או להסך את רגליו יעמוד מיד"- הרמב"ם

 תוסף החודש- דרמה קליר


פורמולה המסייעת לטיפול באקנה. הפורמולה נועדה לטיפול ולמניעה של אקנה ופצעי עור.
אקנה הינה מחלת עור המופיעה בעיקר בגיל ההתבגרות עקב פעילות הורמונאלית עודפת.
התופעה ידועה גם בשם "פצעי בגרות" או "חצ'קונים".

אקנה הינה תופעה אשר יכולה להוות מטרד על בסיס יומי ,הפצעים נעלמים באיטיות וכאשר הם מתחילים להיעלם פצעים חדשים מבצבצים שוב.
במהלך גיל ההתבגרות ובתקופות נוספות בחיים מתרחשים שינויים הורמונאליים בגוף.
חוסר איזון זה ותנאים נוספים עלולים להוביל לחסימה וזיהום של הנקבוביות.

חברת "סופרהב" פיתחה פורמלה המכילה רכיבים שונים הפועלים באופן סינרגטי מתחום הויטמינים, המינרלים וצמחי המרפא. הפורמולה עוזרת במניעת זיהומים ופעילות אנטי-בקטריאלית, ניקוי רעלים מהגוף,שיקום והחלמת רקמת העור,ריפוי פצעים ומניעת צלקות. 

רכיבי המוצר:
תמצית קלנדולה- אנטי דלקתית ואנטי זיהומית, מאזנת הורמונאלית, מגבירה חילוף חומרים של הקולגן וחיונית להתחדשות העור ולשיפור מרקם העור.

תמצית תקנית שום- אנטי זיהומית ומחטאת בזכות החומר הפעיל בשום-האליצין אשר יעיל במניעת התפתחות דלקות וזיהומים.

תמצית תקנית פאו דארקו- בעלת תכונות אנטי דלקתיות ומחזקת מערכת חיסון, מומלצת לטיפול במחלות עור כרוניות עקב השפעתה המטיבה על ריפוי דלקת ואיחוי פצעים.

תמצית תקנית כורכום- מפחיתה דלקתיות בעור ומונעת זיהום של בלוטות החלב. תורמת לאיזון שמנוניות העור ולהתחדשות התאים.

תמצית תקנית שן הארי- מטהרת את הגוף והכבד מרעלים אשר עלולים להחריף את בעיות העור השונות.

תמצית תקנית תלתן אדום- מפחיתה דלקתיות בעור ומנקה את הדם. מאזנת הורמונאלית ומכילה רכיבים כגון אבץ, חומצה סליצלית וויטמיני B העוזרים גם הם במניעת אקנה.

תמצית תקנית אכינצאה- מעכבת התפתחות חיידקים על העור, בעלת תכונות אנטי דלקתיות ואנטי זיהומיות.

ויטמין A+E- עובדים בסינרגיה על ריפוי האקנה. חיוני להתחדשות העור ,לשמירת לחות ולמראה עור חלק.

אבץ פיקולינאט- מזרז ריפוי והגלדה של פצעים, אחראי על ויסות פעולתן של בלוטות השומן בגוף ובעל תכונות אנטי דלקתיות.                 


עשב חיטה

מרכיבו העיקרי הוא הכלורופיל . אנטי אוקסידנט מעולה, אנטי חיידקי ואנטי דלקתי מטהר רעלים ומסייע  בניקוי העור, טוב לריפוי פצעים מוגלתיים ומנקה זיהומים משמש לטיפול באקנה ואף בצלקות, מנקה ומחדש תאי עור (יעיל גם לבעיות עור מסוימות כמו: עקיצות, כוויות מדרגה ראשונה ושנייה ועוד..) נספג בקלות דרך העור, ובעל השפעה מרגיעה על העור(עשב חיטה).
סגולות עשב חיטה :
בעל יכולת ניקוי וטיהור רעלים מהכבד ומהגוף, מווסת רמות סוכר, מוריד לחץ דם וכולסטרול, מרפא סרטן הקיבה, אנטי בקטריאלי, מגביר ספירת  כדוריות דם אדומות בדם, מצוין למחלות דם למיניהם, עוזר למחלות כרוניות כמו: סרטן, דלקת פרקים, פרקינסון, אסטמה ועוד..
טוב גם לשימוש חיצוני כמו: חיטוי, שטיפה, חוקנים, הכנת תחבושת ועוד...
יעיל מאוד נגד אקנה, המלצותיה של ד"ר אן ויגמור למרוח כמה פעמים ביום את מיץ עשב החיטה למשך 15 דקות.

לעשב חיטה ערכים תזונתיים רבים כדוגמת:
קומפלקס ויטמיני B כולל B17 (לאטריל) שיש הטוענים שהוא אנטי סרטני.
עשיר ביותר בביטא קרוטן פרו ויטמין A  כבולען  נגד רדיקלים חופשיים.
מכיל ויטמיני  C , E, K
מינרלים - אשלגן , נתרן, סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, גופרית, אבץ, ו-17 סוגים של חומצות אמינו ואנזימים.
45 מ"ל שלעשב חיטה שווה ערך לק"ג אחד של ירקות טריים.