ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


פסח

פסח
כתבו וערכו: ליה שומרון ורחלי מנור

חג הפסח הוא הראשון משלושת החגים הנזכרים בתורה ונקראים "שלוש ר?ג?ל?ים" - פסח, שבועות  וסוכות.  הלילה הראשון של החג הוא ליל הסדר שבו מצווה לאכול מצה ומרור (ובזמן בית המקדש היו אוכלים גם את קורבן הפסח), ומספרים על יציאת מצרים על פי סדר ההגדה של פסח.

מתכון בריא:
עוגת פירות יבשים ללא גלוטן (כשרה לפסח)

רכיבים:
200 גר' צימוקים
200 גר' תערובת של אגוזים (לוז פקאן ושקדים)
100 גר' משמשים מיובשים קצוצים גס
4 ביצים
1/2 כוס סוכר חום
3/4 כוס קמח תפוחי אדמה
1 כפית אבקת אפייה
1 כף ליקר קוואנטרו (או קוניאק)

אופן ההכנה:
1. לחמם תנור ל 160 מעלות.
2. בקערה לערבב את הפירות ואת האגוזים
3. בקערה נפרדת לטרוף את הביצים יחד עם הסוכר, הקמח, אבקת האפייה והליקר.
4. מוסיפים את האגוזים והפירות לתערובת הביצים ומערבבים.
5. מוזגים ל 2 תבניות מוארכות מצופות בנייר אפיה ואופים למשך 60 דקות או עד שהלחם משחים מלמעלה.
6. מצננים למשך 30 דקות לפחות לפני שבוצעים.
7. פורסים פרוסות דקות מאוד.

 

 
והיו מזונותיך תרופותיך :
שקדים


מרץ 2012 : פסחעץ השקד פורח מינואר עד מרץ בעודו ללא עלים ופריחתו הורדרדה מסמלת את בוא האביב. הפרחים דו מיניים, ריחניים, ערוכים בקבוצות ומתפתחים על פי רוב לפני הלבלוב. ציפת הפרי שבצעירותו היא רכה וירוקה מתקשה עם ההבשלה ולבסוף היא נושרת או נקלפת. הבשלת הפירות חלה זמן רב לאחר הפריחה- כשישה חודשים ואף יותר מכך. החלק הנאכל העיקרי הוא הזרע, אך לעתים אוכלים את הפרי הצעיר בשלמותו, כאשר יש לו עדיין ציפה ירוקה וחמצמצה (שקדים ירוקים), והקליפה שמתחתיה עוד לא התקשחה. הזרעים של שקדי הבר הם מרים, ומכילים אמיגדאלין המתפרק ויוצר חומצה ציאנית. חומצה זו היא רעל מסוכן ולפיכך אסור לאכול כמות מרובה של שקדים מרים. הזנים התרבותיים מכילים כמות קטנה יותר של חומר זה ולפיכך יש להם טעם מתוק יותר.

מחקרים עכשוויים מוכיחים את יתרונותיו ומעלותיו של השקד:
 השקד שופע חומצת שומן חד בלתי רוויה (בדומה לשמן זית) הנחוצה לבריאות וחשובה לאיזון רמות
    שומנים בדם. מסייעת בהפחתת כולסטרול (LDL) ומניעת מחלות לב וכלי דם.

 השקד עתיר פיטוסטרולים המתחרים עם הכולסטרול בדם ויכולים להביא לסייע בהפחתתו.

 השקד עשיר בסיבים תזונתיים המסייעים לתחושת שובע והורדת כולסטרול

 השקד מכיל נוגדי חמצון כמו ויטמין E, פלבנואידים ופוליפנולים. החשובים למניעת הזדקנות העור.

 השקד מכיל אחוזים גבוהים של מינרלים כמו מגנזיום, אשלגן וסידן .

 השקד מכיל כמות נמוכה של נתרן.

 השקד מכיל חלבון העשיר בחומצת אמינו ארגינין- מפחית יצירת דלקת בגוף.
 

צמח החודש- שומר
 FOENICULUM VULGARE
  FENNEL
משפחה: Apiaceae / Umbelliferae

"כמה עובודת ומעלות עליו לטובה":

 השומר הוא צמח בר הגדל כמעט בכל מקום בישראל

 צמח רב שנתי

 השומר צמח עמיד וחזק ובעל בטעם וריח עזים (ניחוח אניס)

  זרעי השומר מכילים שמנים אתריים בכמות גבוהה

 תיעוד לשימוש בזרעי השומר היה כבר בימי יוון ורומי העתיקים. השומר שימש בעיקר לטיפול במגוון הפרעות עיכול, גזים וכאבי בטן. שימושים מסורתיים נוספים היו ועודם - הגברת ייצור חלב בקרב נשים מניקות.

 באיורוודה השומר משמש כצמח מרפא ותבלין חשוב.

 במסעות הודיות ניתן למצוא זרעי שומר מוגשים בסוף  הארוחה ללעיסה, לשם המרצת תהליכי העיכול והספיגה, רענון ומניעת ריחות רעים.

 ברפואה הסינית זרעי השומר נחשבים למניעי עיכול, ע"פ ההגדרות המסורתיות לשומר: מניע את צ'י הכבד, מווסת צ'י ומאזן את הקיבה, מחמם את הכליות, מסלק קור ומשכך כאבים. לפיכך השימושים בזרעי השומר המקובלים בסין הם למצבים של כאבי בטן, הרניה, חוסר תיאבון ובעיות עיכול שונות על רקע קור. הטעם הייחודי של זרעי השומר ידוע באופן מסורתי כמווסת או מפחית תיאבון.

 ניתן למצוא כיום ברחבי העולם תכשירים הרזייה שונים המכילים את השומר, בנוסף לאלו הידועים לטיפול בגזים ועוויתות בילדים ומבוגרים.

 השומר מכיל ויטמין C, סיביים תזותיים, חומצה פולית, אשלגן, מגנזיום, ברזל, סדין

השומר מתאים מאוד לכאבי בטן, בטן נפוחה, עצירות ומעי רגיז ויכול להקל על תחושה לא נעימה במערכת העיכול שמאפיינת ארוחות גדולות (כמו הארוחות בחג הפסח)

 השומר  ANTIPASMODIC מקל על עוויות והתכווצויות

 CARMINATIVE מקל על גזים וכאבי בטן

 GALACTOGOGUE  מגביר ייצור חלב

 ANTI INFLAMMATORY אנטי דלקתי קל

 ANTIBACTERIAL  אנטי חיידקי

 EMMENAGOGUE    מסדיר מחזור


 ESTROGENIC בעל פעילות דומה לאסטרוגן

 

כל מה שרציתם לדעת ולא יכולתם לשאלות
מחלת הצליאק

אחד מגורמי הסיכון לחלות במחלת הצליאק הוא חשיפה מוגברת לגלוטן. המון מוצרים שאנחנו צורכים ביומיום מכילים חיטה, שיפון ושיבולת שועל ולכן אנחנו חשופים מאוד לגלוטן, את זה אנחנו יודעים, אבל, האם אנחנו מודעים לאפשרות שתעשיית המזון מעשירה את המזון שלנו בגלוטן? אילו סוגי מזונות מועשרים בגלוטן? אם נקרא את התוויות על מוצרים שונים נגלה שבהרבה מוצרים תעשייתיים משתמשים בגלוטן, גם את הלחמים, שמופקים מקמח חיטה מעשירים בגלוטן, כאילו הרמה הבסיסית של הגלוטן בחיטה לא מספיקה.

צליאק הינה מחלת מעי כרונית הנגרמת מרגישות לחלבון גלוטן הקיים בחיטה ובדגנים אחרים (שעורה, שיפון, ובמידה מסוימת בשיבולת שועל). הרגישות לחלבון מתבטאת בכך שמערכת החיסון (התאים הלבנים) במעי תוקפת את חלבון הגלוטן שנאכל כחלק מקמח או דגנים וגורמת לדלקת שמסבה נזק לרירית (ציפוי) המעי.

הסטטיסטיקה אומרת כי אמנם רק בסביבות 1% מהאוכלוסיה סובלים מצליאק, אך במחקר שנערך בארה"ב עולה כי כ- 29% מהאמריקאים רגישים לגלוטן וקרוב ל- 80% מהאמריקאים יש נטייה גנטית לרגישות לגלוטן.

אז האם דיאטה ללא גלוטן יכולה להקטין את הסיכוי לחלות בצליאק? התשובה היא כן. בנוסף לכך בשנים האחרונות יותר ויותר גישות דוגלות בצמצום צריכת הגלוטן עד כדי הימנעות. גלוטן נחשב למזון מעורר אלרגיה או מזון מעורר דלקת והרבה מטפלים בגישות שונות ממליצים למטופלים שלהם להימנע מגלוטן.

לא קל לסגל דיאטה ללא גלוטן, הימנעות ממוצרי חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל היא קשה מאוד בעידן שלנו, כשגלוטן מצוי בהרבה מאוד מוצרים, החל ממאפים, מתוקים, מלוחים, פסטות, רטבים, מרקים ועוד...

בדיאטה ללא גלוטן קיימים אתגרים קולינריים רבים, כיוון שאוכלים דגנים נטולי גלוטן כמו אורז מלא, תירס, קינואה, דוחן, כוסמת ואמרנט' קשה להכין לחמים ומאפים בעלי מרקם המזכיר את הלחמים והמאפים הרגילים, המכילים גלוטן חיטה.
 

שמחה רבה שמחה רבה- טיפים לארוחת החג


 לא להגיע לארוחה מורעבים

 אם אתם מתארחים בקשו להביא מנה בריאה כמו סלט בלי הרבה רוטב, ירקות מאודים, תבשיל קינואה ועוד...

 אם אתם המארחים הכינו כמה אופציות דיאטטיות יותר, כולם יהנו

 לא חיייבים לטעום מהכל ומספיק למלא את הצלחת פעם אחת

 אכלו לאט, דברו עם הסובבים ועזרו למארחת

 יש להמעיט באכילת מצות רגילות ולהעדיף מצות מקמח כוסמין/שיפון העשירים בסיביים תזונתיים

 קינוח אחד זה מספיק ועדיף סלט פירות או לפתן

 רצוי לשתות הרבה מים ולהמנע משתיה מתוקה

 כדאי לשתות יין בכוסיות קטנות

 להעדיף אוכל מבושל, אפוי וצלוי על מטוגן

 בחרו מנת חלבון אחת בשר/עוף/דג ואל תערבבו את הכל


 
 
תוסף החודש
אנזימי עיכול Di Aid



היכולת לפרק מזון ולעכלו בצורה מושלמת היא אבן הבסיס לבריאות תקינה.
השלמה באנזימי עיכול חיונית לפירוק מושלם של המזון בחלקים העליונים של מערכת העיכול. פירוק לקוי של המזון עלול לפגום בספיגת המרכיבים החיוניים ולאפשר ספיגת חלקיקי מזון בלתי מעוכלים, דבר המוביל למחלות הנובעות מחסר תזונתי, לאלרגיות למזון ולמחלות נוספות. שמירה על תהליכי פינוי הפסולת חשובה גם לניקוי מעיים נאות ולמניעת סרטן במעי הגס. מוצר זה מכיל אנזימים החיוניים לעיכול מושלם של חלבונים, פחמימות, עמילנים ובעיקר שומנים.

התוסף מאוד מתאים למצבים של קושי בעיכול, כבדות ומלאות אחרי ארוחות גדולות

שימושים עיקריים:
o הקלה על עצירות ובעיות עיכול נוספות, ובהן: נפיחות, גזים ובחילות.
o ספיגה מושלמת של רכיבי התזונה מן המזון.
o מניעת אלרגיות למזון ומחלות נוספות הקשורות לעיכול בלתי-תקין.
o טיפול במצבים של תת-חומציות.

הערות:
o המוצר מכיל חלב.
o המוצר מכיל בטאין HCI ולכן אינו מומלץ לנטילה בזמן דלקות ברירית הקיבה ולסובלים מכיב קיבה/תריסריון.
o להשיג באריזות של 100 טבליות.


 
ספרים רבותי ספרים
"אלרגיות סמויות למזון"
מאת פטריק הולפורד וד"ר ג'יימס בריילי


 אלרגיות סמויות ורגישויות למזונות הן שתי תופעות שתפוצתן הולכת ועולה בעולם .
הן אחראיות למגוון רחב של תסמינים ולכן בעזרת ספר זה, תגלו מהם המזונות המזיקים לבריאותכם וגורמים לכם לחלות ומהם המזונות המתאימים לכם ביותר.
ספר זה יתווה לכם תוכנית פעולה מסודרת שתתחיל באבחון המזונות הגורמים לתסמינים שלכם וינחה אתכם כיצד להתגבר על האלרגיה ולחזור ולאכול בב?טחה את רוב סוגי המזונות מחדש.
 
באמצעות ספר זה תלמדו:
• להבחין בין אלרגיה, רגישות למזון ואי-סבילות למזון
• כיצד למנוע ולרפא אלרגיה של ילדים
• כיצד לבצע דיאטת אלימינציה וכיצד לחזור ולאכול את המזונות שאהבתם
• כיצד ליצור שגרה של אכילה נכונה ולמנוע את חזרת האלרגיה
• על הקשר בין אלרגיה למזון, התמכרות לאכילה ואלכוהוליזם
• על סוגי הבדיקות הקיימות היום לאלרגיה


 
 
פתגם בנושא בריאות
אם כבר דרוש פתגם בחודש בו חל חג הפסח, אין פתגם מתאים יותר מהפתגם
"לא על הלחם לבדו"

בהקשר זה כדאי לציין שיש הצגה שנקראת "לא על הלחם לבדו" אשר מציגה במרכז נא לגעת,
מרכז "נא לגעת" הינו מקום מפגש בין אנשים חרשים, עיוורים וחרשים-עיוורים לבין הקהל הרחב, בו מתקיים דיאלוג שוויוני על בסיס חוויתי אומנותי ותרבותי - באמצעות תיאטרון "נא לגעת", בית הקפה "קפיש", מסעדת "בלקאאוט", סדנאות ותוכניות הדרכה.

לא על הלחם לבדו - מרכז "נא לגעת" - תקציר
מרץ 2012 : פסחסיפור ההצגה לא על הלחם לבדו סובב סביב ציר הזמן של אפיית הלחם - הלישה, ההתפחה והאפייה ובה משתפים אותנו השחקנים בחוויות שלהם, בתחושות שלהם ובחלומות שלהם. ההצגה משלבת בתוכה קטעי הומור וקטעים מרגשים, שירים וריקודים.

השחקנים, חברי מרכז "נא לגעת" הם חרשים-עיוורים. במהלך ההצגה אתה שוקע בעלילה ושוכח שהשחקנים על הבמה לא רואים, לא שומעים את מחיאות הכפיים של הקהל, ואפילו לא יודעים היכן על הבמה עומדים חבריהם להצגה.

מאנשים שלרוב מנודים בחברה, שמתקשה להסתגל לדברים שונים, אחרים, הפכו שחקני "נא לגעת" לכוכבים - כותבים עליהם בעיתון, מראיינים אותם לטלוויזיה, משלמים כדי לבוא ולראות את ההצגה שלהם, בוכים מהם, צוחקים איתם, והם אף מוזמנים להופעות בעולם.

להזמנות ופרטים - 03-6330808 www.nalagaat.org.il
 

כנסים והשתלמויות בחודש זה

כנס ירושלים לסוכרת 28.3 במלון ענבל
בכנס יוצגו מגמות באפידמיולוגיה של הסוכרת בעולם, בישראל ובירושלים. וכן יעסוק בחשיבות הלאומית של הטיפול באינסולין בקהילה ובהתאמת התרופה לחולה הסוכרתי, כקו שני בטיפול התרופתי בו.
בנוסף יוצגו בהרחבה שני הנושאים הבאים:
הטיפול בסוכרת - מבט אל העתיד: הטיפול בכליה הסוכרתית- אכזבות ותקוות; מניתוח בריאטרי לניתוח מטבולי- האם יש לנו מספיק עדויות; תרופות עתידיות בסוכרת- סקירת המצב הנוכחי.
סוכרת והטיפול בה בקרב עדות ומיעוטים בישראל ובירושלים: סוכרת מסוג 1 בעדה החרדית; סוכרת בעדה החרדית מנקודת מבטה של האחות; סוכרת בקרב האוכלוסייה הערבית בארץ ובירושלים; אתגרים בהדרכה התזונתית בקרב האוכלוסייה הערבית.

יו"ר הוועידה:
פרופ' איתמר רז, נשיא המועצה הלאומית לסוכרת מנהל היחידה לסוכרת , מרכז רפואי הדסה עין כרם
ד"ר עפרי מוסנזון, היחידה לסוכרת , האגף הפנימי , המרכז הרפואי הדסה עין כרם

 

חג שמח!