ביה"ס לרפואה טבעיתבית הספר לרפואה סיניתביה"ס לתרפיות מגעלימודי פסיכותרפיה הוליסטיתבית הספר לאימון הוליסטי (קואצ'ינג) ו-NLP בית הספר לקורסי המשך למטפליםחטיבת לימודי רפואה מערבית ומדעיםסגל ההוראה
טיפול בתפישת המטאיזם™קורסי הכשרה והסמכה מקצועית

בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


צ'אי הודי- מאת מעין סימון

 

צ'אי הודי

מאת: מעין סימון

צ'אי הודי הוא הרכב מסורתי וייחודי של תבלינים היוצרים יחדיו מגוון טעים וניחוחות בחליטה המומלצת לשיפור העיכול.צ'אי הודי- מאת מעין סימון

Cha/chai- תה. אך לרוב כשמשתמשים במושג הכוונה היא לצ'אי מסאלה- תה מתובל! להכנת הצ'אי ישנן דרכים רבות, אך המתכון המסורתי כולל לרוב את החומרים הבאים: מים, חלב, תה שחור, סוכר ותבלינים: ג'ינג'ר (יבש בלבד!!!), הל,  ציפורן, קינמון ופלפל שחור.

קצת היסטוריה...

צמחי התה גדלו באופן פראי כבר בתקופות קדומות באיזור אסאם (צפון מזרח הודו). בשנת 1930 החליטה החברה הבריטית ה- "East Indian Company" לגדל את הצמח באופן מסחרי, ולהביס כך את המונופול של הסינים במכירתו בבריטניה. רק בשנת 1900 הצליחו סופסוף הבריטים להביס את הסינים במאבקם המסחרי ולמכור כ- 90% מהתה בבריטניה אשר גודל בהודו וסרי לנקה. למרות זאת בהודו המנהג לשתיית תה (Tea Time!) לא נחל הצלחה, עד אשר עודדו החברות הבריטיות בפירסום אינטנסיבי אשר החל בתחילת המאה ה-20. מפעלים, מכרות וחברות טקסטיל אולצו לספק לעובדיהם הפסקות תה!!! תחילה נהגו למכור את התה בנוסח האנגלי- עם מעט תה ומעט סוכר...אך הוא זכה להצלחה גדולה יותר לאחר ששודרג ע"י הוספת יותר חלב, יותר סוכר וכמובן- תבלינים!!! מאז הופץ המתכון בכל העולם!

קצת על המרכיבים והשפעותיהם...

בהודו נוהגים לרוב להשתמש בתה שחור מסוג "mamri" (אשר מגיע מאסאם). את הצ'אי ניתן להמתיק בדרכים רבות- סוכר לבן, סוכר חום, דבש...והכי חשוב שכמותו תהיה נוכחית - על מנת לחזק את טעמי התבלינים! החלב מכונה בסנסקרית KSIRA טעמו מתוק והינו בעל איכות מקררת ושומנית. מתוך אשטנגה הרידייה, סוטרה סטהנה פרק 5 (20-29) נכתב עליו כי הוא מרכך, מעניק חוזק, בונה את רקמות הגוף, מומלץ לטיפוסי V ו- P, מעורר תשוקה מינית, מעלה K ואיננו קל לעיכול!!! באופן כללי נכתב עליו כי כאשר הוא איננו מבושל הוא גורם להפרשות מוגברות של רקמות הגוף (דהטו) וגורם לחסימה. חלב מבושל הוא בעל איכויות הפוכות- אך בישול עודף גורם לעיכול קשה מאוד!!! מכאן שתפקיד התבלינים בצ'אי מאוד ברור, כל התבלינים הינם בעלי איכויות מחממות (פרט להל- אז מומלץ להשתמש בהל גדול), כולם בעלי טעמים חריפים, אשר מעודדים את תהליך העיכול, מנקים מרעלים, פותחים ערוצים ומקלים על תחושת נפיחות וגזים...

הכנת הצאי.....

יש להרתיח מים בסיר עמוק יחד עם כל התבלינים למספר דקות (על מנת לפתוח את טעמם), אז נוסיף את התה השחור. לאחר מספר דקות נוספות ניתן להוסיף את הסוכר והחלב ולהביא אותו לרתיחה. לסיום נסנן את התבלינים ונמזוג לכוסות...יאמי!!!

לצ'אי ניתן להוסיף- זרעי שומר, אגוז מוסקט, מי ורדים, שוש קרח (ליקוריש), זרעי אניס, עלי דפנה, ונילה, שוקולד או להכינו בסיגנון קשמירי עם תה ירוק ובנוסף לתבלינים הרגילים להוסיף שקדים וזעפרן...

שתייה מהנה!!!