בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


פיטה

פיטה / טיפוסים אשר מאופיינים יותר על ידי איכויות של פיטה

• פיטה – טיפוסים אשר אצלם יסוד האש דומיננטי יותר.
• מאופיינים באיכויות של חום, קלות (בינונית יחסית לואטה) ושמנוניות (בינונית יחסית לקאפה), אדמומיות, חדות ואינטנסיביות.
• עיכול וטרנספורמציה היא היכולת הבולטת של פיטה דושה, זהו תפקידה העיקרי של הפיטה בגופינו. יכולת העיכול (פיזית, מנטאלית וריגשית) תהיה חזקה. יכולת זו תתבטא בנטייה לרציונליות ולעיתים עודף ניתוח וחשיבה מבחינה מנטאלית. בפן הפיזי תתבטא בתאבון גדול, אי יכולת לעמוד ברעב וכיבי קיבה.
• החוש הקשור לפיטה הוא חוש הראייה. לכן, טיפוסים אלו ישימו דגש על מראה חיצוני ואסתטיקה, יתאפיינו בראייה חדה ובראייה רגישה שיכולה להתבטא גם בנטייה לבעיות עיניים.
• דוגמאות לאבחון פיטה – איכות החום תתבטא ברגישות למזג אוויר חם, בחום פיזי של העור ובחום מזג. הלחות והקלות הבינוניים יתבטאו במבנה גוף בינוני, האדמומיות יכולה להתבטא בשיער, בעור אדמדם או עם "ג'ינג'ים". החדות והאינטנסיביות יכולה להתבטא במבט חודר, בלשון חריפה או הנטייה להיות במרכז העניינים.
מבנה גוף ממוצע ,עור בהיר עם נטייה לאדמומיות . תאבון "בריא" ויכולת עיכול טובה.
כפות ידיים ורגליים חמות ,נטייה להזעה מוגברת .רגישות לחום ושמש .
תפיסה שכלית מהירה ,אינטליגנציה גבוהה  ומחשבה חדה .כושר מנהיגות ,יכולת
ארגונית גבוהה . נטייה לרגשות שליליים כביקורתיות יתר ושיפוטיות, כעס וקנאה .

מושב הפיטה בגוף: תריסריון ומעי דק
מושבים משניים בגוף : כבד ,דם ,עיניים וצבע העור (פיגמנטציה )
חושים: חוש הראיה, חוש הטעם
צבעים : אדום ,צהוב
טעמים המתאימים לטיפוסי פיטה : מר ,מכווץ ,מתוק
טעמים המחריפים ומוציאים מאיזון של פיטה: חריף, חמוץ, מלוח


איזון פיטה דושה / הגר זבידוב

את פיטה דושה ניתן לאזן באמצעות ההנחיות הבאות: (אלו המלצות כלליות ולאדם הרוצה להעמיק את הטיפול בו רצוי לפנות לאבחון וטיפול כדי לקבל הנחיות ספציפיות יותר).
אורח חיים והתנהלות כללית: באופן כללי, על אנשי פיטה, לתרגל הרפיה, להפחית עשייה רק למטרות מסוימות ולהתחבר ולדאוג לגופם בשגרה.
א) מגורים באזור בעל מזג אוויר קריר ויבש.
ב) הרגעות והרפיה – הגברת המודעות לחשיבות הרגעת עודף אנרגיה ופעילות ולאיזון עומס עבודה, עשייה ומחשבות.
- בעבודה: הגבלת שעות עבודה, מנוחות קצרות, עצימת עיינים, שטיפת הפנים במים קרירים או במי ורדים מדי פעם.
- פעילות מאזנת כמו יוגה ומדיטציה באופן שגרתי.
ג) איזון חושי ויצירת סביבה נעימה – מוסיקה מרגיעה, ריחות ומראות נעימים (קטורת מתוקה, מזרקת מים קטנה, פרחים וכדומה).
ד) הישמרות משמש. אור ירח, שעות הערב ורוח קרירה יאזנו את פיטטה.
ה) קרבה למקור מים ורחצה במים קרירים.
ו) אינטרקציה חברתית, "התפרקות" ושמחה.
ז) משפחה תומכת.
ח) ענידת אבני חן.
ט) טיפולי מגע מרגיעים, שימון עם שמנים מקררים ומריחת הראש בשמנים וחומרים מקררים ומרגיעים כגון שמן קוקוס.
י) טיפולי ניקוי הגוף (טיפול ייחודי לאיורוודה שנקרא "וירצ'נה" = טיהור המעי הדק) בעזרת צמחים.
יא) שיטאלי – טכניקת נשימה יוגית מקררת. ניתן לבצע במצבי חום, סטרס וכדומה.
יב) לא להדחיק רעב וצמא, לא לדלג על ארוחות.
יג) יצירת גינה ביתית וקרבה כללית לטבע.
יד) פעילות גופנית שאינה תחרותית. עדיפות להליכה ושחייה.

רגשות:
א) הקפדה על שביעות רצון, סלחנות ולקיחת החיים יותר בקלילות.
ב) להישמר מרגשות חמים כמו כעס וביקורתיות.

תזונה:  יש להקפיד על אכילה איטית ובמקום נעים ושקט.
- מומלצת אכילת מזונות בטעמים מתוק (חלב, גהי, דגנים, ופירות), מר (ירקות ועלים ירוקים) ומכווץ (כורכום, רימון).
- יש להימנע ולהפחית מזונות בטעמים חריף (צ'ילי, שום), חמוץ (מוחמצים, אלכוהול) ומלוח (מלח, פיצוחים וחטיפים).
א. דגנים טובים : אורז, חיטה, שיבולת שועל, גרנולה.
להפחית: תירס, שיפון, כוסמת.
ב. קטניות טובות: עדשי מאש, טופו, עדשים, חומוס ושעועית.
ג. ירקות טובים:  כוסברה, כרובית, נבטים, סלרי, מלפפון, במיה, כרוב, ברוקולי, אספרגוס, חסה, שעועית ירוקה, אפונה, אבוקדו, אצות, פטרוזיליה, בטטה, דלעת וגזר.
להפחית: חציל, בצל חי, צנון, סלק, תרד ועגבניה.
ד. פירות טובים: תפוח עץ, רימון, לימון, אגס, מלון, אבטיח, תמר, ענב, תאנה, אוכמניות, שזיף, פטל, מנגו.
להפחית: דובדבן, משמש, תות, פפאיה, אשכולית.
ה. מוצרי חלב טובים: גהי, חמאה, חלב, שמנת, גבינה מתוקה, יוגורט.
להפחית: גבינות מלוחות ושמנות.
ו. אגוזים וזרעים טובים: קוקוס, גרעיני חמניה, שקד.
להפחית: שומשום, צנובר, גרעיני דלעת, אגוז מלך ופקאן, בוטן ואגוז ברזיל.
ז. שמנים טובים: גהי, קוקוס, חמאה, חמניה.
להפחית: זית, תירס, לריע, מרגרינה ושומשום.
ח. מוצרים מן החי: ביצים וחזה עוף.
להפחית: דגים, בקר, כבש ושוקי עוף.
ט. תבלינים: כוסברה, שומר, זרעי סלרי, כמון, כורכום, הל, נענע.
להפחית: צ'ילי, חרדל, ג'ינג'ר, קינמון, שום, פלפל שחור, חילבה, מלח.

צמחי מרפא איורוודים מומלצים (שם בוטני ובסנסקריט):
כורכום ( Haridra,Curcuma longa), אמלאקי (,Amalaki Emblica officinalis) , יאשטימדהו Glycerrhiza glabra, Madhuyashti, Liquorice)), שטברי (Asparagus racemosus, Shatavari), באלה, ברהמי (Bacopa moniera, Brahmi), נימבה (Azadirachta indica, Nimba), קומרי (Aloe vera, Kumari), דדימה (Punica granatum, Dadim) , דהניקה (Coriandrum sativum, Dhanyakam), הל (Elettaria cardemomum, Ela), גודוצ'י (Tinospora cordifolia, Guduchi), קוטקי (Picrorrhiza kurroa, Katuka), קרלה (Momordica charantia, Karavella), מנג'יסטה (Rubia cordifolia, Manjishtha).

פורמולות איורוודיות מומלצות:
טריפלה, אביפטיקרה צ'ורנה, קאמה דודה, פנצ'טיקטה גהריט, ברהמי גהריט, שנקה בהסמה, קיישור גוגולו, דהטרי לוהה.