בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


ואטה

ואטה / טיפוסים אשר מאופיינים יותר על ידי איכויות של ואטה

• טיפוסים אשר אצלם האלמנטים מרחב ואוויר חזקים יותר.
• האיכויות העיקריות המאפיינות טיפוסים אלה הן קור, יובש, קלות, חספוס, חוסר יציבות וחוסר סדירות.
• תנועה הינה היכולת הבולטת ביותר בטיפוסים אלו ולכן יהיו מאופיינים בתנועה רבה ובמהירות (מעשית, מחשבתית וריגשית).
• החושים הקשורים לאלמנטים מרחב ואוויר הם חוש המגע וחוש השמיעה. יש לצפות שחושים אלו יהיו חשובים ורגישים במיוחד.
• דוגמאות לאבחון ואטה -  איכויות של קור ויובש יהיה ניתן לזהות בעור, את איכות הקלילות יהיה ניתן לזהות בנטייה למבנה גוף רזה, את חוסר הסדירות יהיה ניתן לראות בחוסר סימטריה באברי הגוף וחוסר סדירות בתופעות פיזיולוגיות שונות כמו – יציאות, תאבון, מחזור ועוד.
טיפוסים שנחשבים לטיפוסי ואטה יהיו בעלי מבנה גוף בדרך כלל רזה, קל וגבוה, העור שלהם יהיה יותר יבש ומחוספס למגע, הם יהיו רגישים מאד לקור (בעיקר בקצות הידיים והרגליים), תהיה להם נטייה לתנועה רבה (למשל, הליכה מהירה) בין אם בגוף (קוצים בטוסיק) ובין אם תנועה במחשבות (הרבה רעיונות, הרבה יצירתיות, ולפעמים מעט התמדה...).
ואטה אחראית בגוף שלנו לתנועה: זו התנועה המוטורית, הנשימה, התכווצויות הלב, הפריסטלטיקה של המעיים, דחפים במערכת העצבים ועוד...
לטיפוסי ואטה מערכת עיכול רגישה ועדינה והם עלולים לסבול מנטייה לעצירות ולגזים. הם שוכחים לפעמים לאכול (בעיקר כשהם עסוקים) וגם אם הם כן נזכרים לאכול הם יסתפקו בכמויות מזון קטנות.
השינה של טיפוסי ואטה היא קלה ויכולה להיות מופרעת בקלות אך הם מתעוררים על פי רוב רעננים ומלאי מרץ לפעילויות היום.
מושב הואטה בגוף: מעי גס, מפרקים, אוזניים, מע עצבים
מושבים משניים בגוף : תחושת העור, הפרשות, מוח
חושים: חוש המישוש, חוש השמיעה
צבעים : ירוק, לבן, אפור, שחור
טעמים המתאימים לטיפוסי ואטה : מתוק, מלוח, חמוץ
טעמים המחריפים ומוציאים מאיזון של ואטה: חריף, מר, מכווץ (עפיץ)

 

תזונה ואורח חיים לטיפוסי ואטה

אם אנחנו מתבוננים בתכונות של ואטה, כבר במבט ראשון אפשר לומר שכדי לאזן טיפוס ואטה הוא יהיה זקוק בראש ובראשונה ל- אורח חיים מסודר וכמה שיותר קבוע. מאחר ושינוי זה חלק מהאופי שלו הוא זקוק לקביעות, לסדר, כדי לשמור על עצמו.
הדבר השני שטיפוס ואטה זקוק לו הוא חום. חשוב לו לשמור על חום הגוף שלו וזה קשור גם לחום פנימי וגם לחום חיצוני. כלומר, לבוש חם ומכסה היטב בעיקר בעונת החורף והסתיו, להמעיט לשבת במזגן, לא להיחשף לרוחות, להתרחק ממים קרים וכד'.
ומבחינה פנימית – לאכול ולשתות חם! חם! חם! זהו ממש דבר חיוני לבריאותם דם כדי לשמור על חום גופם וגם כדי שהמזון יתעכל יותר בקלות כי כמו שאמרנו מערכת העיכול שלהם רגישה.
ואם נפרט קצת יותר:
• טיפוסי ואטה צריכים לאכול ארוחות מסודרות פחות או יותר בשעות קבועות.
• עדיף להם לאכול כמה ארוחות יותר קטנות ולעיתים יותר קרובות.
• המזון שלהם צריך להיות יחסית קל לעיכול ובעל תכונות מחממות.
• השתייה – חמה בלבד (גם בקיץ).
• הטעמים המתאימים לטיפוסי ואטה הם מתוק, חמוץ ומלוח.
דגנים: אורז, אמרנט, חיטה, שיבולת שועל, קינואה (להימנע מדוחן, שעורה וגריסי פנינה, או מוצרים יבשים של דגנים כמו גרנולה).
קטניות: קטניות יוצרות הרבה גזים ולכן לטיפוסי ואטה הן פחות מתאימות, ואם כבר כן אז רצוי להשרות אותן קודם ולבשל בישול ארוך עם תבלינים שסותרים גזים כמו שומר, כמון, הינג (חלתית) ולאכול אותן בכמות קטנה (כף אחת בארוחה זו מנה בהחלט מספקת). עדיף להשתמש בעדשים ולא בסוגי השעועית הגדולה ועדשי מאש נחשבים למתאימים ביותר. אמנם הם מקררים מעט בתכונתם ולכן חשוב לבשל אותם עם תבלינים מחממים כמו כמון, פלפל שחור, מלח. אפשר לאכול גם טופו.
פירות: אבוקדו (מעט ועם תבלינים מחממים כמו פלפל שחור), אגס, אננס, אפרסק, אשכולית, בננה בשלה, לימון, מלון, משמש, מנגו, ענבים, קיווי, תמרים, תאנים. (להימנע מפירות יבשים אלא אם כן הושרו ובושלו במים, אפרסמון, רימונים ואבטיח).
ירקות: ירקות שורש כמו סלק, גזר, בצל (מבושל), וירקות אחרים כמו בטטה, צנונית, שום, פלפל צ'ילי חריף (מעט), אפונה (מבושלת), כרוב (מבושל), שומר, ארטישוק ירושלמי, דלעת. (להימנע מכרובית, קולרבי, ארטישוק, ברוקולי, כרוב חי, חסה שאינה מבושלת, סלרי, חצילים, פטריות, פלפלים, צנון גדול טרי, עגבניות, עשב חיטה ונבטים. אם רוצים להשתמש בנבטים או עלים ירוקים אחרים חשוב להכניס אותם לסיר בסוף הבישול כדי שיקבלו "מכת" חום).
מוצרי חלב: על פי רוב מוצרי חלב מתאימים לטיפוס ואטה כמו חמאה, גבינה קשה או רכה, חלב פרה, שמנת אך יותר בקיץ ולהוסיף תבלינים מחממים. את החלב עצמו כדאי לבשל גם עם תבלינים כמו ג'ינג'ר, קינמון, הל, אגוז מוסקט.
מוצרים מהחי: בשר בקר (מבושל בישול ארוך ובעיקר בחורף), עוף, ביצים, דגי ים.
תבלינים: אג'וויין סלרי הודי, להשיג בחנויות שמוכרות מוצרים הודיים כמו ברמלה, פתח תקווה, תחנה מרכזית בתל-אביב), שומר, פלפל שחור (בכמות לא מאד גדולה), פלפל חריף (כנ"ל), אצות ים, לימון, ירקות כבושים (רצוי במלח ולא בחומץ), זרעי חרדל, רוטב סויה, כמון, מעט כורכום, קינמון, מעט ציפורן.
שקדים ואגוזים: לא בכמות גדולה ורצוי להשרותם במים כמה שעות לפני האכילה. שקדים, אגוזי ברזיל, קשיו, אלסרים, אגוזי מקדמיה, פקאן, צנוברים, פיסטוקים.
זרעים: זרעי שומשום (וגם טחינה), דלעת, חמנייה, זרעי צי'ה.
ותפריט לדוגמא:
ארוחת בוקר – דייסה של שיבולת שועל או אורז מבושלת במים (או חלב) עם מעט סוכר חום או סילאן, אפשר להוסיף מעט פירות יבשים לבישול (לאחר שהושרו בלילה), חמאת שקדים (בסוף הבישול) ותבלינים כמו קינמון, הל, ציפורן, אגוז מוסקט.
ארוחת ביניים – פרי מהרשימה רצוי אפוי או מבושל וכמובן חם ולידו מעט שקדים או אגוזים שהושרו בלילה ועברו חימום קל.
ארוחת צהריים –  אורז מלא או דגן אחר מהרשימה מבושל עם ירקות, עדשים מבושלים כמרק או כתוספת עם ירקות ותבלינים שונים, אפשר ירקות מבושלים, מאודים או מוקפצים במעט שמן.
למי שרוצה מנה של חלבון מהחי רצוי לא לאכול ליד זה פחמימות (מאחר וזה מכביד על העיכול) אלא בתוספת של ירקות מבושלים שונים, טחינה, ואפילו כן אפשר ליד החלבון מהחי מעט עדשים מבושלים.
בכל ארוחה כדאי להוסיף מעט ירקות כבושים.
אם מרגישים רעב בשעות אחה"צ אפשר לנשנש מעט זרעים או אגוזים קלויים עם מעט מלח, אפשר להכין עוגיות שומשום למשל או עוגיות אחרות שיש בהן טחינה וכד'.
ארוחת ערב גם היא בנויה בעיקר על דגן מבושל וירקות לפי הטעם.

שתייה –  צריכה להיות חמה תמיד. אפשר תה צמחים (כמו קמומיל, לואיזה, עשב לימון), ואפילו רק מים חמים, זה נשמע אחר ומוזר אבל כשמתרגלים זה ממש טעים. לטיפוסי ואטה קפה ותה רגיל אינם מומלצים מאחר ויש להם מספיק אי שקט משלהם ואין צורך לגרות את בלוטת האדרנל שלהם יותר.

עיסוי – לטיפוסי ואטה כדאי לשמור על מנוחה נאותה ולהפיג את המתח הטבעי שיש להם על ידי עיסויים עם שמן חם. כדאי לקבל מדי פעם עיסוי מקצועי אך לשם תחזוקה יום יומית אפשר לעשות את זה לבד. אפשר לעשות את העיסוי בחדר האמבטיה, לשבת על כסא או על הרצפה על מגבת, לחמם מעט שמן בסיר או בכלי על מתקן עם נר, רצוי להשתמש בשמן שומשום אך אפשר גם שמן שקדים וכשהשמן בטמפרטורה נעימה למגע לוקחים מעט ביד ומשפשפים את הגוף. אין צורך בתנועות מיוחדות פשוט למרוח את הגוף בתנועות ארוכות ופשוטות כולל הראש ואחרי כמה דקות (עשר עד חמש עשרה דקות) להתקלח.
משהו דומה לכך אפשר לעשות גם בלילה לפני השינה בעיקר למי שהשינה שלו אינה רגועה, אך בצורה הרבה יותר מצומצמת. כדאי לעשות עיסוי לכפות הרגליים לראש ולטבור. אחרי כמה דקות עיסוי אפשר לנגב את עודפי השמן לא חייבים להתקלח. המריחה הזו של שמן מאד מרגיעה ומכניסה את האדם לטון של שלווה שיביא אתו שינה נינוחה ושקטה.
שימון פנימי – ואם אנו מדברים על שימון, אז גם שימון פנימי הוא מעולה לטיפוסי ואטה. פשוט לצרוך מעט שמן באוכל ובבישול. אפשר כל שמן אם כי שמן שומשום, חמניות, תירס, שקדים הם המומלצים ביותר. וגם חמאה וגהי הם נפלאים לטיפוסי ואטה. גהי הוא חמאה מטוהרת משאריות של מוצקי החלב והמים שבה. (אפשר להשיג בחנויות מסוימות או ממטפלים איורוודים).
שימון חיצוני – לטיפוסי ואטה כדאי לשמן את נחירי האף ואת החללים של האוזניים במעט שמן חם או גהי חם כל בוקר כדי למנוע יובש ולהגן מפני קור. זו פעולה שלוקחת 10 שניות ושווה להשקיע בה. חשוב רק לחמם קודם את השמן או הגהי, אפשר בכף מעל אש הגז ולהיזהר כמובן לא לשרוף את השמן ולהישמר מכוויה.

ולסיכום
איורוודה היא תורה מופלאה שיודעת להמליץ לכל אדם לפי הטיפוס שהוא, אורח חיים ותזונה מפורטים ומדויקים כדי לשמור על בריאותו ולמנוע מחלות. נכון הוא שבעידן שלנו הכול צריך להיות מהיר וקל ליישום כי אנחנו בריצה תמידית אחרי הזמן, אבל חשוב להבין שהכלי שבו אנו גרים – הגוף שלנו, והנפש שהיא המעניקה לנו את הכוח הרוחני לחיים רצוי שיהיו במיטבם כדי שנפיק תועלת מרבית ושמחה בעשייה היום יומית שלנו. לכן אלו המלצות שאולי ברגע הראשון נראות רבות, מסובכות, מאיימות... אך עם אבחון נכון ע"י מטפל איורוודי מוסמך והבנה מי אנחנו וכך גם מה טוב לנו, אנו יכולים בהדרגה אך בביטחון לשפר ולשמור על חיינו.