בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


ינואר 2012: שמן קוקוס


סטודנטים כותבים על שמן קוקוס ונפלאותיו
ערכו וטרחו טל מנחם, לוסי רבין ומיקי ולך

 

פינת המתכון הבריא
עוגת שוקולד בריאה לימי הולדת:ינואר 2012: שמן קוקוס
100 גר' שמן קוקוס במצב צבירה קשה
1 כוס סוכר חום
1/2 כוס חלב סויה רותח
1 כפית שטוחה סודה לאפיה
3 ביצים
1.5  כוסות קמח מלא
2 כפיות אבקת אפיה
3-4 כפות קקאו הולנדי משובח
1 כוס מים רותחים

אופן ההכנה :
מערבלים במיקסר (עם וו גיטרה )את שמן הקוקוס והסוכר.
 מוסיפים תוך כדי ערבול את חלב הסויה, סודה לאפיה, קמח+אבקת  אפיה, קקאו, מים רותחים ומערבלים מספר דקות.
מעבירים לתבנית משומנת ואופים כ 45 דק' – בחום 180 מעלות.
ניתן לשפוך מעל רוטב שוקולד.
העוגה מעולה !!

כתבה:  טל מנחם, מתמחה בקליניקת התזונה    talguy@hotmail.com

והיו מזונותיך תרופותיך
שמן הקוקוס – מזון עם איכויות ריפוי
1. שמן קוקוס עוזר לקטילת וירוסים:  אנטי מיקרוביאלי, ואנטי ויראלי.
2. שמן קוקוס עוזר לירידה במשקל – חומצות השומן לא מצטרפות לשומני הגוף אלא מגיעות ישירות לכבד - משמשות כמקור לאנרגיה ובנוסף מאיצות את חילוף החומרים.
3. חומצות השומן הללו מתעכלות בקלות ומוטמעות מהר – כדי לעכלן לא דרוש מיץ מרה.
4. חומצות השומן האלו עוזרות להורדת הכולסטרול והסוכר בדם .
5. חומצות השומן  בשמן קוקוס – בעלות יכולת נוגדת קרישה.
6. שמן קוקוס תורם לבריאות הלב.
7. שמן קוקוס שומר על עור בריא.
8. שמן קוקוס שומר על תפקוד יעיל של בלוטת התריס.
9. במדינות בהן מרבים לאכול אגוזי קוקוס - התחלואה במחלות של העולם המערבי נמוכה
   מאוד.

ומהו "המרכיב הסודי" שהופך את שמן הקוקוס לבריא?
1. שמן קוקוס אמנם מכיל חומצות שומן רוויות שנחשבות לא בריאות - אולם, אילו הן חומצות שומן בינוניות ובכך הן שונות משאר חומצות השומן הרוויות בעלות השרשראות הארוכות!

2. שמן קוקוס מכיל חומצת שומן לאורית – נמצאת רק בחלב קוקוס ובחלב אם!!! חומצה לאורית מהווה מעל 50% מכלל השומן באגוז הקוקוס.

התועלת של חומצה לאורית:
• ח. לאורית הופכת בגוף למונולאורין – חומר בעל תכונות אנטי ויראליות ואנטי בקטריאליות.
• מונולאורין – מסוגל לקטול וירוסים בעלי מעטפת כמו: הרפס, שפעת, הליקובקטור פילורי  ועוד.

כתבה:  טל מנחם, מתמחה בקליניקת התזונה  talguy@hotmail.com

צמח החודש: קוקוס
 
קוקוס האגוזים (Cocos nucifera) - עץ טרופי ממשפחת הדקליים, שפירותיו משמשים למאכל  וגובהו מגיע עד 30 מ'.

דקל הקוקוס הוא אחד הצמחים החשובים ביותר לתושבי האזורים הטרופיים (במיוחד בחברות לא מפותחות) מכיון שכל חלקיו הינם בעלי ערך ומפיקים מהם מזון, סיבים וחומרי גלם שונים. ארצות הייצור העיקריות נמצאות במזרח אסיה ומרכז אמריקה.
העץ צומח באזורים שבהם יש הרבה אור שמש וזקוק לכמות משקעים של בין 750  ל-2,000 מילימטרים בשנה!  כמו כן, תנאי גידול אופטימליים דורשים לחות של 70%-80%, ולכן אין דקלי הקוקוס נפוצים באזורים מדברים ואזורי הים התיכון.

אגוז קו?קו?ס - הוא פרי דקל הקוקוס.
הקוקוס ("אגוז הודו") אינו אגוז אמיתי - מבחינה בוטנית הוא בית גלעין, בדומה לאפרסק. הקליפה מורכבת משכבה חיצונית של סיבים ומתחתיה קליפה קשה שבה שלושה נקבים שמהם יכול השורשון לצמוח. בהסתכלות מקרוב, הקליפה הקשה ושלושת הנקבים מזכירים פנים של קוף. קוף בפורטוגזית הוא "מקאקו", שמקוצר לעתים ל"קוקו", ומכאן שם הפרי. משמעות השם הלטיני של המין   nucifera היא "מניב אגוזים".

עץ קוקוס הוא עץ פורה ביותר המניב כ-75 אגוזי קוקוס בשנה. מסיבות אלה לדקל הקוקוס חשיבות כלכלית רבה במקומות בהם הוא גדל. עץ הקוקוס מתחיל להניב פירות לאחר 6-10 שנים, ומגיע לשיא יבולו כשהוא בן 15-20 שנה. התפתחות הפרי נמשכת שנה.
החלק המוצק שבפרי נקרא קופרה - משמש למאכל במצבו הטרי והיבש, ויש לו ולשמן הקוקוס המופק ממנו ערך מסחרי רב בתעשיית המזון והקוסמטיקה.
 
כיצד משתמשים בפרי הקוקוס?
1. חלקו הלבן של אגוז הקוקוס (קופרה) - אכיל ונאכל הן בצורתו הטריה והן מטוגן.
2. "מי הקוקוס" - המצויים במרכז האגוז מזינים ביותר ומכילים סוכר, סיבים תזונתיים, ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון.
3. חלב קוקוס - מיוצר מטחינת קוקוס עם מים חמים או חלב חם, מהווה תחליף לחלב בבישול. לחלב הקוקוס כ- 17% שומן,  והוא שמן יותר מחלב רגיל.
4. קרם קוקוס - נוצר לאחר קירור חלב הקוקוס מהווה תחליף לחלב/לשמנת בבישול.
5. הסיבים - הנותרים לאחר ייצור חלב קוקוס משמשים מאכל לצאן ובקר.
6. מצוף פרי הקוקוס - ניתן לייצר יין דקלים המכונה בשם "טודי" או "טובה".
7. צמחי דקל הקוקוס צעירים - הם אכילים ומכונים "כרוב דקלים".
8. לבבות דקל - אמצע החלק העליון ביותר בעץ נחשב למעדן, אף שהסרתו מביאה למותו של
    העץ.
9. מקופרה - בשר הקוקוס המיובש, ניתן להכין שמן קוקוס.
10. שורשי דקל הקוקוס – משמשים ברפואה המסורתית להכנת מי פה, וכן תרופה מסורתית 
     לדיזנטריה.

החשיבות התזונתית של אגוז הקוקוס
אגוז הקוקוס עשיר בסיבים תזונתיים, ויטמינים ומינרלים:
ויטמינים: C, חומצה פולית ותיאמין.
מינרלים: ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן, נחושת, מנגן וסלניום.
שומן: פרי הקוקוס מכיל כמות רבה של שומן רווי, שבעבר הומלץ לצמצם מאוד את צריכתו, ואילו כיום מתחילים להכיר בסגולותיו הרבות .

כתבה: מיקי ולך, מתמחה בקליניקת התזונה  mikiwald@gmail.com 


הידעת כי...
בשוק יש שמן קוקוס ברמות איכות שונות:
• שמן הקוקוס המשמש בתעשיית המזון - (מזון מעובד וחטיפים שונים) מופק בשיטות שונות של זיקוק, חימום והלבנה. שמן זה הוא זול יחסית, חסר צבע, טעם וריח, נחשב לבעל איכות נמוכה ואינו בריא.

• שמן קוקוס כתית (virgin) - מופק בשיטות שונות השומרות על איכותו. שמן זה הוא יקר יותר ונחשב כבעל איכות גבוהה יותר משל השמן התעשייתי.

• שמן קוקוס כתית מעולה (extra virgin)  - שמן הקוקוס המשובח והבריא ביותר - מופק בכבישה קרה  וניתן להשיגו בבתי טבע.

למה משתמשים בשמן קוקוס?
* בשל תכונותיו - מתקשה בקור והופך נוזלי בחום (מעל 24 מעלות)– שמן קוקוס כתית מעולה מהווה תחליף מצוין לחמאה.

* שמן קוקוס אינו נשרף גם בטמפ' גבוהות ולכן מומלץ במיוחד לטיגון ולאפיה.

* יש לו ניחוח עז של קוקוס - ובכך הוא מבשם את המאפים ומוסיף טעם מיוחד וטעים  (אם כי טעמו לא מתאים לכל מאכל...).
כתבה:  טל מנחם, מתמחה בקליניקת התזונה    talguy@hotmail.com


טיפ החודש
בניגוד לסברה הרווחת ששמן משמין, שימוש קבוע בשמן קוקוס מסייע לירידה במשקל ולהפחתת אחוזי השומן בגוף.

מה ההסבר המדעי לכך?
 כיוון ששמן הקוקוס מכיל בעיקר חומצות שומן רוויות מגודל בינוני, הוא מתעכל במהירות, אינו הופך לשומן בגוף, מעניק אנרגיה,  מגביר את קצב חילוף החומרים, מגביר שריפת קלוריות, מעניק תחושת שובע לשעות רבות ומפחית את התיאבון וחשקים למיניהם. בהחלט הפתעה!

כתבה: לוסי רבין, מתמחה בקליניקת התזונה   lucy@rabin.ws

תוסף החודש: שמן קוקוס

* לשמן קוקוס בכבישה קרה יש תכונות נוגדות חמצון – כיון שהשמן לא מתחמצן בגוף, פוחת גם הצורך בתוספת של ויטמין E המשמש בדרך כלל את תהליך החמצון.

* צריכה קבועה  של שמן קוקוס מפחיתה את הכולסטרול לרמה נורמלית ידי המרת כולסטרול לתוך pregnenolone (שזה הורמון שממנו נוצר פרוגסטרון).

בתרבויות בהן צורכים שמן קוקוס על בסיס קבוע בד"כ לא סובלים מהמחלות האופייניות למערב כגון: מחלות לב, לחץ דם גבוה, רמות סוכר גבוהות בדם, השמנת יתר וסוכרת.
שמן הקוקוס טוב במיוחד לשיער ולראש ומומלץ מאוד לשיער יבש, שיער מאפיר ולנשירת שיער.
*בתכונת הקירור המיוחדת של שמן הקוקוס משתמשים להרגעת כאבי ראש ולסיוע בנדודי שינה.

כתבה: לוסי רבין, מתמחה בקליניקת התזונה   lucy@rabin.ws


המלצות על ספר
שם הספר: Eeat Fat, Lose Fat: The Healthy Alternative to Trans Fats

הוצאת: Hudson Street Press, ינואר 2005
(תאכל שומן, תוריד שומן: האלטרנטיבה הבריאה לשומני טרנס)

מחברות: Mary Enig, Sally Fallon

מאז שנות ה-50 מטיפים לנו ששומן גורם לנו להשמין, ששומנים רוויים (כמו אלו שיש בחמאה, ביצים ובבשר אדום) אינם בריאים וששמנים ושומנים טרופיים (כמו שמן קוקוס ודקלים) הם איומים ונוראים. למרות, המאמצים להוריד שומנים רוויים מהתפריט כדי למנוע עליה בכולסטרול ופגיעה בעורקים, נמשכת בעולם המערבי מגמת העלייה בהשמנה, מחלות לב וסרטן.
הספר תאכל שומן, תוריד שומן, שמבוסס על יותר מ-2 עשורים של מחקר,  מסביר מדוע אנחנו חייבים לאכול שומנים רוויים בריאים ובמיוחד שמן קוקוס – כדי להשיג ירידה במשקל ובריאות טובה. רבים שעושים דיאטות דלות שומן מרגישים חסרי אנרגיה בגלל שיש להם חוסר שומנים. כלומר, רצוי לאכול שומנים אבל, חשוב לדעת איזה שומנים לאכול.

אניג ופאלון מנסות לתקן את מה שהן מכנות האמונה השגויה ששומנים ושמנים טרופיים כמו שמן קוקוס ושמן דקלים אינם בריאים. לפי הגישה הרפואית המקובלת, בגלל ששמן קוקוס מכיל שומן רווי, צריך להימנע ממנו או לצמצם את השימוש בו. לטענתן שמנים אלה, ובמיוחד שמן קוקוס לא מעובד, הם שומנים רוויים מועילים שצריכים להיכנס יותר לתזונה שלנו. שמן הקוקוס מכיל חומצות שומן באורך בינוני (שהן סוג של שומן רווי) שמגביר את קצב חילוף החומרים בגןף. לחומצה הלאורית שבשמן יש תכונות אנטי מיקרוביאליות ושמן קוקוס יכול להיות אפקטיבי בטיפול באינפקציות ויראליות.

על פי הספר, יש עדויות רבות לכך ששימוש בשמן קוקוס ביחד עם שומנים בריאים אחרים יכול לסייע להעלות את רמת האנרגיה, לרדת במשקל, להלחם במחלות ולחזק את מערכת החיסון.
את ההוכחה הכי טובה לבטיחות וליעילות של שמן הקוקוס מספקות אוכלוסיות ממקומות שונים בעולם שצורכות קוקוס כחלק מהתזונה המסורתית שלהן - נמצאו אצלן פחות עדויות למחלות לב, פחות השמנה ופחות מחלות כרוניות אחרות!

דווקא, שמנים רב בלתי רוויים מעובדים המכונים שמנים צמחיים "בריאים" (כמו שמן סויה ושמן תירס) אחראים במידה רבה למגפת ההשמנה ולבעיות בריאות. כשמעבדים שמן צמחי נוצר שומן טרנס אשר גורם למחלות לב ולחוסר איזון הורמונלי ( שומן טרנס נמצא במרגרינה ובמזון מעובד).  לעומת זאת, השומנים הרוויים שבאופן מסורתי נחשבים מזיקים, חיוניים לבריאותנו.
הגישה של אניג ופאלון , מצדדת בחזרה לתזונה מסורתית הכוללת מזונות מלאים ומתרחקת מהתזונה המודרנית (למשל, יש להעדיף חמאה עלפני שומן צמחי מזוכך, להעדיף מוצרי חלב טריים על פני מוצרי חלב מפוסטרים).
הספר כולל מתכונים.

על המחברות:
ד"ר מרי אניג – ביוכימאית, תזונאית ומומחית לשומנים. חקרה את שומן הטרנס והתריעה בפני נזקיו בתקופה בה האמינו שבריא לאכול מרגרינה.
סאלי פאלון - נשיאת קרן ווסטון פרייס
כתבה: מיקי ולך, מתמחה בקליניקת התזונה  mikiwald@gmail.com  


פתגם בנושא בריאות
"גוף בריא משמש לנפש כחדר האורחים; גוף חולה, כבית כלא."
- פרנסיס בייקון

"הבסיס לכל אושר הוא בריאות."
- ג'יימס הנרי לי האנט

"להוציא את חלב הקוקוס מן המטבח התאילנדי, זה כמו להוציא את השמנת המתוקה מן המטבח הצרפתי."

"פתגם אסייתי נושן קובע שזה השותל עץ קוקוס מספק חיים שלמים לדורות רבים.....
 ענת סלע, ג'יאקונדה©

חשיבות הטיפולים בקליניקה

 ינואר 2012: שמן קוקוס
כתבה: לוסי רבין   lucy@rabin.ws