בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


קוזו – צמח מרפא למאכל / יגאל קוטין

 

קוזו – צמח מרפא למאכל
יגאל קוטין- מנהל בית הספר לאיורוודה


בשיטוטי במרחב הרפואה המשלימה והאיורוודה אינני נוהג בשמרנות, אני נוהג לקחת שיטות וחומרים מרפואות אחרות ולנסות להבינם על פי העקרונות האוניברסליים של הרפואה האיורוודית.
במקרה זה היה לי קל מאחר והקוזו (בשפה היפנית – מטפס), כמוצר הנמכר בכל חנות טבע, מגיע מן התזונה המאקרוביוטית והרפואה הסינית והן הרי דוברות שפה מאד מוכרת לאיורוודה.
בפעם הראשונה שהכרתי את הקוזו היה לזכותה של סטודנטית . ובפעם הראשונה שטעמתי אותו, לא יכולתי לטעות כלל ואיכויותיו (גונות) היו ברורות ביותר!

הקוזו הינו צמח פשוט לשימוש וקל לאפיון ועם זאת טומן בחובו מגוון רחב של שימושים.קוזו – צמח מרפא למאכל / יגאל קוטין
ברגע שנכנסתי לעובי הקורה, הופתעתי שוב, זהו הרי הצמח וידהרי קאנדה האיורוודי ! עולם קטן...
הקוזו או בשמו הבוטני pueruria lobata (וידהרי קאנדה הינו pueruria tuberosa), הינו בן למשפחת הקטניות וככזה הינו צמח מטפס אשר עלוותו רעילה למאכל, אך השורש או פקעת השורש הגדולה הינה מעדן ומרפא!

הקוזו הינו צמח מרפא ידוע ופופולארי ברפואה הסינית המסורתית וחולק את אותן האיכויות וההתוויות עם הוידארי קהנדה האיורוודי.
בהתבוננות בראסה פאנצ'ק של הצמח קל להבין את משמעותו: ראסה: מאדהור; ויריה: שיטה; ויפאק: מאדהור; גונה: סניגדה, גורו. ואטה פיטה שאמקה, קאפה וארדהקה. הוידארי או הקוזו אופיינים לחיזוק ראסה, ראקטה, שוקרה דהטו.
מחקרים רבים נערכו על הצמח הנ"ל, בעיקר לפעולתו הטובה לטיפול באלכוהוליזם ותופעותיו (פירוט בהמשך), במחקרים אלו מתברר כי החומרים הפעילים המרכזיים שלו הינם איזופלבונים מסוג דיאדזין (אנטי מיקרוביאלי, אנטי דלקתי ואנטי סרטני), ג'ניסטאין (פיטו אסטרוגן אשר ידוע בפעולתו האנטי סרטני) והחומר פאורארין אשר נחקר והוכח להשפעתו המטיבה על נוירוטרנזימיטורים (gaba, סרוטונין וגלוטאמט). הצמח עשיר בפחמימות, חלבונים, נוגדי חמצון, סלניום ואבץ

באיורוודה ידוע כבאליה, ברימהניה, סטאניה וארדהק, שוקרלה, קאנטיה (מועיל לגרון), אנולומנה, ואראניה וראסאינה.  הצמח הינו משתן, אדפטוגן, טוניק,  אנטי דלקתי,  דמולצנט ורלקסנט.
פעולתו המיוחדת של הצמח הוא בהפחתה של תסמיני ואטה ופיטה והורדה מטה של  האנרגיה ובכדי לדייק כאשר ישנו עודף של טג'ס + ואיו מאהה בהוטה (חום ויובש). על כן יתאים בכל מצבי החולשה (שימו לב לאגני), כאשר אנו זקוקים להוספה במשקל ובלחות הגוף, בכל המצבים של יובש ברקמות ושחיקה, בכל מצבי הפציעות והדלקות (פנימי וחיצוני).

למערכת השתן מתאים כאנטי דלקתי, מלחלח ומשתן בכל מצבי הדלקת וחלשה של הכליות. לשוקרה דהטו יתאים הצמח ויזין את הרקמה. הצמח יתאים לארטבה דהטו עקב תכולת הפיטואסטרוגנים שלו ונחשב כטוניק לרחם. למערכת הנשימה יתאים הצמח למערכת הנשימה למצבי יובש (שיעול, אסטמה) וכאשר יש צורך לחזק את הראות, הצמח יתאים למערכת העיכול במצבי ואטה ופיטה, במצבי עצירות על רקע יובש, במצבי דלקת, צרבת (אמלה פיטה, פארינמה שולה, פיטגה ואטג'ה גרהני...), אחד מהפעילויות הידועות של הצמח הינו בהרפייה של שריר חלק ובכך להחיש זרימת דם למעיים והרפיה של ספאסטיות של המעיים, הצמח מביא לחות ומצנן את העור (בהרג'קה פיטה), מחזק את מערכת החיסון (מזין אוג'ס),  הקוזו יתאים לטיפול בכאבי ראש ומיגרנות, כאבי שרירים ושרירים תפוסים, נחקר והוכח כיעיל ל מצבי כולסטרול וסוכר.

הקוזו יעיל אצל נשים בגיל המעבר להורדת גלי החום ולחלוח הרקמות, יעיל לתמיכה בגיל המבוגר, הקוזו נחקר והוכח יעיל למצבי סרטן שונים, הקוזו מחזק את העצמות וידוע כמגן על בלוטת הערמונית.
אז יש לנו מוצר מופלא ופשוט לשימוש אשר ניתן לרכושו בכל חנות טבע!

כיצד משתמשים:
השימוש אותו ברצוני להדגיש הוא דווקא השימוש הפשוט שלו כתה או בבישול. קל לקנותו בכל חנותקוזו – צמח מרפא למאכל / יגאל קוטין טבע, ממיסים כפית של האבקה הלבנה בתוך מעט מים, מערבבים עם עוד כוס מים ומבשלים כ15 דק'. השרייה ארוכה במים רותחים תספק גם כן.
ישנה אפשרות להוספה של חומרים שונים לתה הנ"ל. ביפן נהוג להוסיף שזיף מיובש הנקרא אומבושי (שעליו יש לכתוב מאמר נפרד), אפשר להוסיף מעט ג'יג'נג'ר לשיפור העיכול והפחתת הכבדות או קינמון, אפשר להוסיף מעט תפוחים טריים ולבשלם יחד עם אבקת הקוזו, להוסיף שזיפים טריים או תמרים או כל פרי יבש אחר ועוד כיד הדמיון.
יש אשר משתמשים בו כחומר להסמכת מרקים ותבשילים מאחר והינו עשיר בעמילן.
בתיאבון ולבריאות

ירקות מוקפצים ברוטב קוזו
רוטב בטעם קוזו הוא קטיפתי ועדין מאוד, וממש בביס הראשון אפשר להרגיש את מערכת העיכול נושמת לרווחה. ההרגשה עדינה ונפלאה, כמו ביס של קצפת מתוקה, אלא שבמקרה שלנו המנה גם טעימה וגם גורמת לנו להרגיש אנרגטיים, בלא נפיחויות וגזים, ממש כמו לפני הארוחה... 
 
חומרים:
• עלים ירוקים כמו עלי סלק/עלי מנגולד
• גבעולי ברוקולי
• דלעת ערמונים לא קלופה או בטטה
• 1 כף גדושה של גבישי קוזו
• רבע כוס מים
• 1 כף (או לפי הטעם) סויה טמרי
• שורש ג'ינג'ר – רצועות דקות באורך של כ-3 ס"מ
• חצי כפית שמן שומשום  

אופן ההכנה:
1. חתכו רצועות דקות של דלעת ערמונים
2. חתכו לרצועות קטנות את העלים הירוקים, כולל הגבעולים.
3. קלפו את הקליפה הקשה של גבעול הברוקולי וחתכו את החלק הפנימי לרצועות דקות, כדי להקל על הבישול ואח"כ על העיכול
4. בצד, המיסו כף קוזו וכף רוטב סויה ברבע כוס מים, וערבבו היטב עד המסת הגבישים
5. במחבת עמוק, הקפיצו את הג'ינג'ר בשמן שומשום למשך כ-2-3 דקות, עד לקבלת ארומה ולהשחמת הג'ינג'ר.
6. הוסיפו את דלעת הערמונים ואת גבעולי הברוקולי (הם קשים יותר ודורשים בישול ארוך יותר), בשלו על אש בינונית וערבבו למשך 2-3 דקות
7. הוסיפו את הנוזלים שבתוך הכוס, ולאחר מכן – הוסיפו את העלים הירוקים.
8. בשלו למשך 2-3 דקות או עד להתרככות הירקות והסמכת הרוטב. חשוב לערבב את הרוטב, כדי שלא יידבק לתחתית המחבת


Hypolipidemic effects of purearia tuberose, Tanwar y.s. et al. Journal of Herbal Medicine and Toxicology 2008.
Antioxidant properties of different fractions of tubers from Pueraria tuberose. Nidhi Pandey et al. Food Chemistry, 2007
 Antimicrobial Properties of Pueraria tuberose. Venkata Ratnam et al. Ethnobotanical Leaflets 2009

כתב: יגאל קוטין, מטפל איורוודי, מרצה ומרכז המגמה לרפואה איורוודית במכללת רידמן, מטפל בנטורופתיה, הרבליסט קליני. 052-3237775 igalkutin@gmail.com    www.ayurveda-heal.co.il