בואו נדבר על
העתיד המקצועי שלכם


ויהיו מזונותיך תרופותיך: פירות יבשים

 

ויהיו מזונותיך תרופותיך: פירות יבשים

הפירות היבשים הפכו לסמל המרכזי של חג הט"ו בשבט. מנהג אכילת פירות יבשים בט"ו ויהיו מזונותיך תרופותיך: פירות יבשיםבשבט מקורו במנהג הבאת פירות מארץ ישראל אל יהודי הגולה.  הייבוש הקל בזמנו על השינוע ואפשר הארכת חיי המדף של הפירות.  בעבר הרחוק היו מייבשים את הפירות על ידי פרישתם בשמש, הפירות היו מאבדים ממשקלם בגלל איבוד נוזלים, חלקם ודאי איבדו צורה, צבע וטעם. היום הייבוש הוא תעשייתי ומבוצע בתנורים גדולים לאורך חום ממושך, בתהליך הייבוש מוסיפים חומרים משמרי צבע, טעם וריח להגדלת האטרקטיביות וחיי המדף.  

הפרי היבש טומן בחובו יתרונות תזונתיים רבים:
פירות יבשים מאופיינים בריכוז סוכר גבוה ומעניקים אנרגיה זמינה ומיידית ומומלצים לאכילה לפני פעילות גופנית ובמצבים של סוכר נמוך בגוף. כמו כן, הפירות היבשים עשירים בסיבים תזונתיים התורמים לפעולת מעיים תקינה ולטיפול במצבים של עצירות . בנוסף, הפירות היבשים עשירים במינרלים כמו: אשלגן, זרחן, סידן ומגנזיום ובויטמינים  A , B  ובברזל.

אך לצד היתרונות יש גם חסרונות שכדאי להיות מודעים אליהם:
החיסרון הבולט של פירות יבשים הוא בהיותם עתירי קלוריות ביחס למשקלם, פי 5-7 קלוריות בהשוואה לפרי טרי, לכן נחשבים עתירי אנרגיה. 
 חיסרון נוסף בצריכת הפירות היבשים נובע מתהליך הייצור שלהם, בו מוסיפים לחלק מהפירות היבשים גופרית דו חמצנית בכדי לשפר את צבעו של הפרי לאחר תהליך הייבוש.  הגופרית הדו חמצנית עשויה לגרום לחולים במחלות נשימה כרוניות, התקפי אסטמה או ברונכיט. במיוחד אצל חולי אסטמה יכולים להופיע רגישויות לתוספי השימור למיניהם.

ההמלצה היא לצרוך פירות יבשים אורגניים, פירות שעברו תהליך ייבוש ללא תוספות של חומרים משמרים.


מתכון להכנת פירות יבשים


אם חשקה נפשכם לייבש בעצמכם פירות לקראת ט"ו בשבט, אתם מוזמנים להיעזר במתכון הבא:

החומרים

3 תפוחים קלופים, מנוקים, מליבתם וחתוכים לטבעות. 3 אגסים קלופים, מנוקים מליבתם וחתוכים לטבעות. 1 ק"ג משמשים טריים רחוצים, חצויים ומגולענים. 1 כף מלח. 1 ליטר מים.

אופן ההכנה-

מכינים תמיסת מלח ע"י ערבוב 1 כף מלח עם 1 ליטר מים. משרים את הפירות החתוכים בתמיסה למשך 5 דקות. מוציאים את הפירות ומייבשים בעזרת מגבת. מפזרים את הפירות על גבי נייר אפיה בתבניות. מחממים את התנור לחום נמוך מאוד ומכניסים את התבניות למשך 6-8 שעות. דלת התנור צריכה להישאר פתוחה. מוציאים את התבניות מהתנור ומצננים אותן למשך עוד 12 שעות באוויר החופשי. מאחסנים את הפירות בצנצנות, במקום יבש.

 

חטיף אנרגיה מפירות יבשים

לכל מקרה של מצוקת רעב פתאומית, בבית או מחוצה לו, כשלא רוצים להיכנע ולאכול איזה "ג'אנק פוד", חתיכה מהחטיף הזה תעשה את העבודה.

החומרים:
1 חבילה תמרים לחים מגולענים
100
גרם שקדים
100
גרם אגוזים

אופן ההכנה:
מרסקים היטב את כל החומרים יחד.
מניחים את העיסה על נייר פרגמנט, מגלגלים ומכניסים לתא ההקפאה. לאחר 24 שעות מוציאים מהמקרר ופורסים לפרוסות.